Pošlji povpraševanje

Kaj moramo upoštevati pri urejanju okolice našega doma?

Se tudi vi ukvarjate z urejanjem okolice doma in ne veste, kako k temu izzivu pristopiti? Seveda je urejanje okolice proces, o katerem moramo pred začetkom urejanja dobro razmisliti, saj bomo v nasprotnem primeru delo morali dokaj hitro ponoviti, poleg tega pa je to delo dolgotrajno in naporno, zato se ga velja lotiti premišljeno.

Zaželeno je, da so ideje urejanje okolice izvirne in inovativne. Kljub poplavi idej o urejanju okolice, ki jih lahko dan danes najdemo na tržišču, pa se je pri urejanju vrta in okolice pametno držati določenih načel. Pri urejanju vrta in okolice je zelo pomembno, da svoj načrt za ureditev zasnujemo tako, da bo gibanje v prostoru smiselno. Paziti moramo, da ohranimo vezni člen med notranjimi prostori stanovanja in zunanjim vrtom. Največkrat za vmesni člen uporabimo teraso, ki jo je potrebno pravilno osvetliti in opremiti s pohištvom, tako da omogočimo druženje večji skupini ljudi. Poleti nemalokrat pride prav tudi odprta kuhinja.

Urejanje okolice hiše

Pri urejanju okolice doma nikakor ne smemo pozabiti na prostor za druženje

Pri urejanju okolice pa je seveda izjemnega pomena, da ustvarimo tisti pravi prostor za druženje, kjer bomo preživljali dolge poletne noči s svojimi najdražjimi. Pomembno je, da nad takšnim prostorom ustvarimo senco in tako poskrbimo, da nam v toplih poletnih dneh pod pripekajočim soncem ne bo (pre)vroče. V zaščiti sence lahko postavimo letno kuhinjo, kjer bomo pripravljali odlična poletna kosila, poleg tega pa ne smemo pozabiti na vrtno pohištvo, odločimo pa se lahko tudi za gugalnico ali ležalnike. Ker se poletna druženja rada zavlečejo pozno v noč, ko sonce že dolgo zaide za bližnje hribe, je potrebno poskrbeti tudi za primerno osvetlitev dvorišča. Odločimo se lahko za stoječe luči ali viseče luči, ki jih razprostremo nad sedali.

Seveda pa je pri urejanju okolice potrebno urediti tudi dele, ki niso namenjeni samo druženju, pač pa služijo kot okras ali kot prostor za počitek in preživljanje časa s samim seboj. Največkrat te dele vrta okrasimo z zelenjem in cvetlicami. Dodamo lahko nežno razsvetljavo in nekaj kosov pohištva. Vrt poskušamo ohraniti čimbolj naraven, dodamo pa mu pridih udobja.

Pri urejanju okolice moramo ustvariti primerne pogoje za rastline

Ko urejamo okolico se velja znebiti plevela in suhih rastlin, ki kazijo podobo dvorišča, namesto tega pa lahko zasadimo trajnice. Zato, da rastlinam zagotovimo preživetje, moramo poznati sestavo tal in se odločiti za rastline, ki jim takšna sestava tal ustreza, ali pa dodatni določene sestavine zemlji in jo tako ”pripraviti ” na prihod rastlin, ki jih bomo posadili. Ko ugotovimo sestavo tal lahko torej zasnujemo tematski vrt. Možnosti je seveda neskončno, dobro pa je izbrati rastline, ki so nam pri srcu, hkrati pa moramo biti pozorno tudi na to, da rastline zasadimo na mestih, ki so za te rastline primerne.

Ideje za urejanje okolice in vrta

Preberite več o urejanju okolice in vrta

Vrt lahko vsekakor popestrimo z različnimi betonskimi izdelki. Tako se lahko odločimo za postavitev vodnjaka. Vodnjake lahko opremimo tudi z dodatno opremo, kot so na primer okrasne pipe iz medenine, zaščitne mreže ali vratca vodnjakov iz teak lesa. Navadno lahko izbiramo med različnimi barvami vodnjakov ter ga tako popolnoma prilagodimo vrtu in izboru vrtnega pohištva. Poleg vodnjakov so popularni kosi vrtne opreme tudi različni betonski stebri ter fontane. Vrtne fontane z vodometom so privlačni dodatki za velike in majhne vrtove. Prijeten tok vode odvrne misli od možnega hrupa, ki ga povzroča okolica.

Seveda pa pri urejanju okolice hiše ne smemo pozabiti na travo. Pametno je, da jo na sveže posejemo na vseh mestih, kjer je manj gosta. Kjer sejemo travo, je pomembno, da je temu tudi prilagojena prst, tako ne smemo pozabiti na različna hranila, ki jih trava za uspešno rast nujno potrebuje. Nasploh je zemljo, kjer bomo sadili rastline primerno razrahljati in prezračit ter tako poskrbeti za boljšo rast posajenih rastlin.