Pošlji povpraševanje

Urejena zunanjost hiše in okolice simbolizira uspešen zaključek novogradnje ali obnove

Popolnoma logično je, da ob obnovi stanovanja ali ob novogradnji okolica in vrt hiše počakata na konec predelave. Prvotno gre ves naš trud v to, da novogradnja ali prenova potekata kvalitetno in čim hitreje, saj je od nje odvisno kdaj se boste v novi dom lahko vselili. Ko je enkrat za vse to poskrbljeno pa se začnemo ozirati po naši bližnji okolici, kar pri hišah predstavlja pred vrt in vrt.

Kako urejena bo okolica hiše je seveda odvisno od tega koliko vrt nameravate uporabljati, ali imate čas skrbeti zanj ter seveda od tega kaj vam je všeč. Dejstvo je da je sprednji del vrta predstavlja predprostor vašega doma, zato se pri oblikovanju le tega velikokrat še bolj potrudimo.

V obliki in designu vrta velikokrat odrazimo svojo estetiko. V kolikor nam je všeč minimalizem, po navadi naredimo takšen tudi vrt. V kolikor bolj cenimo praktične stvari, je pred vrt velikokrat tlakovan in namenjen lahkemu dostopu do hiše. V kolikor smo vrtičkarji po srcu in imamo radi rože pa to pokažemo tudi na vrtu, saj le ta buhti od različnih vrst cvetja, cvetočih grmovnic in dreves.

Ne glede na to kakšen design vrta si boste zamislili pa je pri oblikovanju okolice potrebno pomisliti tudi na to kako in koliko se bo okolica hiše uporablja ter kdo jo bo uporabljal.

Razmislite o tem koliko je družinskih članov, kdo vse bo uporabljal vrt in čemu bo vrt namenjen. Če boste vrt uporabljali le za lastno sprostitev, potem z ureditvijo okolice ne boste imeli veliko težav. V kolikor pa mislite v okolico svojega novega doma prilagoditi tudi svojemu sinu, ki rad igra košarko, možu, ki rad peče na žaru, hčerki ki rada vrtička in sebi, ki radi gostite prijatelje, potem boste morali ureditev okolice načrtovati malce bolj detajlno.

Razmislite o tem kje in koliko bo tlakovanih površin. V te površine štejemo dostop za avto in parkirno mesto za vas ali vaše goste, pohodne poti do vhoda, teraso in poti po vrtu, v kolikor je ta večji in so določeni deli bolj oddaljeni.

Enako morate ravnati z vsemi preostalimi površinami v zunanji okolici doma. Travnatih površin naj bo toliko kot jih potrebujete. Če se otroci radi igrajo z žogo po travi, naj bo le ta na tistem mestu vrta kjer nimate okrasnih rož ali steklenih površin.

Zelenjavni vrt, vedno dobrodošel del okolice ko nam obrodi in najmanj lep del okolice hiše ko na njem ne raste nič. V kolikor vas resno moti izgled vrtička na vaše vrtu, vam priporočamo da si ogledate tako imenovane visoke grede ali betonska korita, ki so dan danes vedno bolj popularna. Priporočamo, da je njihova postavitev tako blizu terase, da boste po peteršilj lahko skočili tudi ob deževnih dneh in v copatah.

Cvetlice pred vhodom v hišoModerna okolica hiše v čistih ravnih linijah


Cvetlične grede imajo mesto po celem vrtu. Nekateri jih uredijo ob robu vrta, nekateri le na enem delu, tretji pa se odločijo za manjše zaplate cvetličnih gred. Nobena od različic postavitve ni napačna, je pa lepo če so svetlice, grmovnice in drevesa razporejeni tako da lahko iz vsakega dela doma in terase ob vsakem letnem času vidite cvetje. V kolikor vam ni do cvetja seveda le tega nadomestite z različnimi vrstami zelenih rastlin. Najbolje bo če kombinirate tako listavce kot iglavce, le tem pa lahko pridate tudi kakšno bolj eksotično rastlino, ki morajo biti v keramičnem lončku, saj jo boste morali v času zime premakniti v notranje prostore.

Sedaj ko smo obdelali najbolj praktične in vizualne vidike na vrtu pa se lahko osredotočimo tudi na zabavo in sprostitev. Tudi za to moramo vrt primerno opremiti. V kolikor radi gostimo goste ali pa se radi družimo z družino tudi v prostem času, potem mora biti terasa dovolj velika, da bodo na njej uživali vsi udeleženi. V kolikor radi gostite in kuhate se odločite za zunanjo oziroma lettno kuhinjo, za svež ambient tudi v vročih poletnih dneh pa poskrbijo t.i. vodni elementi kot so vodnjaki in fontane.

Vrt seveda lahko opremite tudi z okrasnimi stebri ter ostalim pohištvom. Priporočamo seveda uporabo ali lesenih ali kamnitih oziroma betonskih izdelkov.

S pomočjo strokovnjaka bo urejanje okolice lažje

Urejanja zunanje okolice se lahko lotimo v lastni režiji, lahko pa najamemo strokovnjaka. V slednjem primeru nam bo strokovnjak prikazal različne možnosti in načrte kako urediti vaš vrt glede na postavitev hiše, tloris zemljišča in naše osebne želje in okus. Tako vam bo svetoval od tega koliko in kje naj se postavijo tlakovane površine kakšen procent okolice naj ima cvetlice in zelenje ter katere vrste rastlin uporabiti, kam umestiti in kako oblikovati zelenjavni vrt, koliko travnate površine imeti in kako za njo skrbeti, kako urediti prostor za počitek oziroma teraso, kam umestiti letno kuhinjo, vrtni vodnjak in druge funkcionalne ter estetske dodatke, kot so na primer izdelki iz betona za vrt.

ureditev okolice hiše s pomočjo strokovnjaka


Kdaj se odločiti za veliko in kdaj za mini letno kuhinjo ali celo samo žar

Kot vemo so na razpolago številne oblike in velikosti letnih oziroma vrtnih kuhinj. Za katero se odločiti je predvsem odvisno od tega koliko boste letno kuhinjo uporabljali in ali je le ta namenjena le za izdelavo družinskih kosil ali boste na vrtu gostili večje število prijateljev. V kolikor radi gostite in pripravljate bolj zahtevna kosila kot le meso na žaru, vam priporočamo, da si ogledate široko ponudbo zunanjih letnih kuhinj, ki jih nudi podjetje Figura. V kolikor pa v poletnih mesecih uživate v hrani pripravljeni na žaru pa si raje oglejte njihovo ponudbo kaminov in žarov.

LETNE KUHINJE

Dekoracija na vrtu

Pravijo, da je žuborenje vode eden najbolj prijetnih naravnih zvokov. Nekateri ljudje ljubijo potoke zaradi čudovitega zvoka, s katerim nas osrečujejo. Vrtna fontana vam bo pričarala žuborenje vode na vašem vrtu ali dvorišču. Užitek, ki ga prinaša zvok enega naravnih elementov v vašem vrtnem vas bo nenehno razvajal.

Vrt seveda lahko dopolnite tudi z vodnjakom ali pipo, ki je lahko okrasni in praktični dodatek vrtu ali s stebri ki imajo kapitele različnih oblik (ionski, dorski in korintski slog stebra).

S fontano do lepe dekoracije na vrtuVrtna mini kuhinja za družinske popolndeveVrtni betonski umivalnik