Ravne strehe pridobivajo na popularnosti

Ravne strehe so že skoraj stalnica pri modernih novogradnjah. Na prvi pogled izgledajo povsem horizontalne, a minimalni naklon vodi omogoča odtok. Ravne strehe so v svetu že stoletja poznane predvsem v toplejših podnebjih in so značilna podoba stare egipčanske in perzijske arhitekture. V Evropo so se razširile v 19. stoletju, ko so novi vodotesni materiali in uporaba konstrukcijskega jekla postali bolj praktični in so začeli omogočati enostavnejšo gradnjo ter izvedbo. Kmalu so postale popularne za pokrivanje poslovnih zgradb in skladišč. Danes so pogosta izbira tudi za družinske hiše in stanovanjske bloke, saj so zgrajene iz vzdržljivih materialov in se v dolgoživosti lahko kosajo s tradicionalnimi poševnimi strehami.

Preberite več o sanaciji ravne strehe

Kakšna je sestava ravne strehe?

Ravna streha je lahko izvedena na različne način. Ponavadi je sestavljena iz zaščitnega in drenažnega sloja, toplotne izolacije in hidroizolacije, parne zapore, ločilnega sloja, naklonskega betona in nosilne konstrukcije. Pri izvedbi ravne strehe je možno uporabiti več vrst materialov, ki so odvisni od različnih dejavnikov. Kakovostna hidroizolacija je izjemno pomembna ne glede na objekt, ki bi ga radi pokrili. Za hidroizolacijo se uporabljajo membrane PVC, TPO in EPDM. Pri pokrivanju bivalnih prostorov moramo biti še toliko bolj pozorni na dober odtok za odvajanje deževnice in kakovostno toplotno izolacijo. Slednja tudi preprečuje, da bi bila strešna konstrukcija pod vplivom prevelikih temperaturnih nihanj.

Kritina za ravne strehe je pomembna za dolgoročno vodotesnost

Kvalitetna kritina onemogoča, da bi dež prodiral v notranje prostore. Prav tako nudi toplotno izolacijo in hidroizolacijo ter mora biti okolju prijazna in estetska. Z uporabo modernih materialov in sodobne tehnologije je sestava ravne strehe kvalitetna, na tak način pa se zagotovi tudi vodotesnost gradnje in se prepreči zamakanje vode v konstrukcijo. Za pokrivanje se lahko uporabi bitumenska kritina, ki je odporna proti vremenskim in mehanskim poškodbam ter ima dolgo življenjsko domo. Prav tako je ena izmed nabolj trpežnih izbir.


Izvedba ravne strehe

Ali je izvedba ravne strehe dobra odločitev za vas?

Odgovor je odvisen od vsakega posameznika, njegovih želja, potreb in finančnih zmožnosti. Pri neustrezni gradnji in uporabi slabših materialov lahko pride do zamakanja vode, kar je treba v prihodnosti sanirati in predstavlja dodatni strošek. Varčevanje pri gradnji zato ni preveč smiselno. Prednosti pa so recimo sodoben izgled objekta, nizki stroški vzdrževanja in visoko bivanjsko ugodje. S tako strešno konstrukcijo pridobimo dodaten prostor, ki ga lahko izkoristimo na različne načine, od namestitve zimskega vrta do postavitve sončnih kolektorjev. Ker se nam ni treba nikjer soočiti s poševnimi stenami in ozkimi koti, so notranji prostori večji in omogočajo več možnosti pri opremljanju. Do določene mere se na tak način rešimo prostorske stiske in pridobimo nekaj kvadratnih metrov prostora.

Več o gradnji ravne strehe

Cena ravne strehe je odvisna od zahtevnosti izvedbe

Materiali, zahtevnost izvedbe in obstoječi pogoji vsi vplivajo na ceno gradnje. Pokrivanje garaže ali drugega nebivalnega objekta je najbolj enostavno, saj toplotna izolacija velikokrat ni potrebna. Dandanes na popularnosti pridobivajo pohodne in zelene ravne strehe, ki stanovalcem nudijo uporabno dodatno površino. Lahko je izkoriščena kot terasa ali v nekaterih primerih celo kot strešno parkirišče. Zelene strehe nudijo obstojno ozelenitev okolja in so dobra odločitev v mestnih okoliših in stanovanjskih soseskah, ki so odmaknjena od narave. S sistemi ekstenzivne zazelenitve pridemo do estetskega videza na hiter in lahek način in to brez vzdrževanja, obenem pa izboljšamo toplotno izolacijo in zaščitimo objekt pred mehanskimi vplivi. Ker gre za zahtevnejše izvedbe, je cena primerno višja.

Sestava in kritina za ravne strehe