Ravne strehe – izvedba možna z uporabo različnih materialov

Ravne strehe imajo kar nekaj prednosti v primerjavi s klasičnimi izvedbami. Ena izmed njih je ta, da odpravijo strah, povezan z določenimi vremenskimi dejavniki, kot je npr. izjemno močan veter. Poleg tega pa tovrstna izvedba omogoča, da docela izkoristimo podstrešje in morda celo pridobimo dodatno površino za teraso, manjši vrt ipd., če se odločimo za t. i. pohodno različico. Zanemariti pa ni mogoče niti dejstva, da velja izvedba ravne strehe za eno najmodernejših rešitev v tem hipu, ki pritegne pozornost s svojstveno estetiko.

Izvedba ravne strehe zahteva veliko znanja in izkušenj

Kljub številnim pozitivnim platem, ki jih ima izvedba ravne strehe, pa je pomembno, da se zavedate, da gre za tehnično zahteven projekt, ki zahteva sodelovanje izkušene ekipe strokovnjakov. Zelo previdni moramo biti na primer pri tem, da je naklon ustrezen (gre seveda za minimalni naklon, ki pa vendarle ni 0 stopinj), drugače bi prihajalo do zadrževanja vode na površini, ki ne bi mogla preprosto odteči, posledično pa bi obstajala velika možnost za zamakanje notranjosti objekta. Ni torej pametno, da prepuščate kar koli naključju, četudi gre na prvi pogled za precej »droben detajl«. Ob tem naj sicer dodamo, da je zahtevnost povezana predvsem s fazo načrtovanja. Samo delo lahko nato izkušeni mojstri opravijo relativno hitro, kar je za marsikoga še ena izmed številnih odlik te opcije.

Še posebej pomembna zaščita ravne strehe pred zamakanjem

Čeprav se zdi izvedba ravne strehe morda precej preprosta, pa je v resnici potrebnih kar nekaj slojev, da dosežemo končni videz, predvsem pa funkcionalnost. Povsem prvi sloj je t. i. nosilna stropna konstrukcija. Nato po vrsti sledijo naklonski beton, ločilni sloj in parna zapora. Na tej točki nastopi verjetno najpomembnejša plast, in sicer hidroizolacija. S tem se ustvari zaščita ravne strehe pred vdiranjem vode v stavbo oz. pred zamakanjem. Hidroizolaciji na koncu sledita še drenažni sloj in končna zaščita.

Katera je najboljša kritina za ravne strehe?

Največ dela je nedvomno s pravilnim zaporedjem plastmi, pri čemer se morajo uporabljati resnično kakovostni materiali. S tem se zmanjša nevarnost za težave v prihodnosti in zagotovi, da bo vzdrževanje ravne strehe karseda preprosto, vsekakor pa je to obenem osnova za dolgo življenjsko dobo. Vendar pa nikakor ni nepomembna niti končna kritina za ravne strehe. Tu je možno danes izbirati med številnimi možnostmi. V podjetju Šircelj denimo ustvarjamo izvedbe iz PVC-, TPO- ali EPDM-membran priznanih proizvajalcev. Prav tako je možna bitumenska kritina za ravne strehe, naše stranke pa se lahko poleg tega odločijo tudi za ozelenitev površine, kar postaja vse bolj priljubljena rešitev. Tu ne obstaja najboljša oziroma pravilna/napačna izbira, ampak je vse odvisno od vaših želja in zahtev. Z veseljem vam podrobneje predstavimo prednosti posameznih opcij in vam s tem pomagamo pri odločitvi. Izvedba ravne strehe je področje, na katerem imamo že 30 let izkušenj, svoje znanje pa poskušamo vseskozi nadgrajevati s spremljanjem najnovejših pristopov. Prepričani smo v kakovost svojega dela, zato svojim strankam na vse storitve ponudimo garancijo.

PREVERITE NAŠE PRETEKLE PROJEKTE, NA NAŠI SPLETNI STRANI

Vzdrževanje ravne strehe mora biti prilagojeno njeni namembnosti

V osnovi velja, da je vzdrževanje ravne strehe v povprečju dokaj nezahtevno (ob predpostavki, da je bilo delo opravljeno kakovostno in da so bili pri izdelavi uporabljeni zares vrhunski material), stroški pa so relativno nizki. Zagotovo pa je to v določeni meri odvisno od namembnosti – ali gre za pohodno različico, kateri materiali so uporabljeni za končni sloj ipd. Vse potrebne informacije glede tega vidika boste seveda dobili ob zaključku projekta. Fotografije nekaterih projektov, ki smo jih že uspešno zaključili, si je mogoče ogledati na naši spletni strani. Pri svojem delu smo izredno natančni in zanesljivi – pazimo na resnično vsako podrobnost.