Zelena streha za čudovit izgled vašega objekta

Zelena streha je estetsko privlačna, zaradi česar postaja v gradbeništvu vedno bolj priljubljena. Nanjo prisegajo predvsem tisti, ki so ekološko osveščeni. Seveda pa se zelena streha ponaša tudi s številnimi drugimi prednostmi, zaradi katerih se odločitev za tovrstno kritino ravne strehe obrestuje pravzaprav vsakemu.  

6 razlogov za izvedbo zelene strehe

  1. Hiše na območjih s pogostim deževnem se včasih soočajo s težavo preplavljanja žlebov po močnih nalivih. Zelene strehe lahko absorbirajo do 80% dežja in s tem preprečijo razlivanje.
  2. V kolikor živite na pretežno sončnem območju, obstaja verjetno, da se v vaši kritini pojavljajo drobne razpoke, ki zahtevajo redno vzdrževanje. Odločitev za izdelavo zelene strehe je smiselna, v kolikor se želite tovrtsnemu vzdrževanju izogniti.
  3. Zelena streha deluje kot toplotni izolator, zaradi česar ni skrbi, da bi se hiša med poletjem pregrevala. Pozimi pa bo poskrbela, da toplota iz notranjosti hiše ne bo uhajala v okolje. Na račun zelene strehe lahko tako prihranite denar za energijo, ki se sicer porabi v hladilnih in ogrevalnih sistemih.
  4. Ker rastline zadržujejo vodo, zelenje deluje kot ščit, ki varuje vašo streho pred nevarnostmi požara.
  5. Zelena streha deluje tudi kot zvočni izolator, ki lahko zmanjša vdor hrupa kar za 8 decibelov.
  6. Zelene strehe se lahko nameščajo na različne vrste stavb: stanovanjske in poslovne stavbe, industrijske, izobraževalne in javne zgradbe, zasebne domove in druge vrste stavb.

izdelava zelene strehe

Zelena streha prispeva k ohranitvi okolja

Ozelenitev strehe prispeva tudi k zmanjšanju onesnaženosti zraka in toplogrednega učinka, saj ima vegetacija moč predelovanja ogljika. Posredno se onesnaževanje zraka zmanjšuje tudi preko znižane porabe električne energije, s katero se napajajo tako hladilni kot tudi ogrevalni sistemi. Poleg tega zelene strehe vplivajo tudi na počasnejšo tvorbo prizemnega ozona, saj znižujejo temperaturo zraka. Predvsem to velja za urbana središča.

Poleg vseh naštetih pozitivnih učinkov na okolje, predstavlja zelena streha tudi način, kako lahko okolju vrnemo del zelenja, ki smo mu ga odvzeli, ko smo se odločili zgraditi objekt. Če je sestava zelene strehe ustrezna, rastline na strešnem vrtu lepo uspevajo. Zato je zelo pomembno, da se izvedbe loti izkušen strokovnjak, ki vam bo znal svetovati glede najprimernejšega tipa ozelenitve - ekstenzivne ali intenzivne. 

PREBERITE SI VEČ O RAVNIH STREHAH