Ravna streha -  izvedba in ozelenitev


Če si predstavljamo ravno streho nam na misel pride le ena beseda. Minimalizem. Združitev oblike in funkcije. Čiste, preproste linije. Oblika sledi funkciji. Pristonost le tega je vedno bolj vidna v moderni arhitekturi.  Vse več ljudi se namreč odloča za gradnjo ravne strehe. Pot zanje so utrli nakupovalni centri, ki dodaten prostor s pridom izkoriščajo za parkirna mesta ali kavarniške terase. Zaradi vremenskih vplivov in mehanskih dejavnikov so detaljli pri gradnji ravne strehe ključnega pomena. Zato je pomembno, da načrtovanje prepustimo strokovnjakom. V podjetju Šircelj izolacije d.o.o. smo z več kot trideset letnimi izkušnjami strokovnjaki pri izvedbi in sanaciji ravnih streh.

Nudimo vam brezplačno povpraševanje, garancijo na vse naše storitve, hitro in profesionalno izvedbo, pestro izbiro materialov ter najboljše razmerje med ceno in kakovostjo.

Ravna streha

Gradnja in izvedba ravne strehe zahteva izkušnje


Vsi elementi ravne strehe morajo biti vnaprej izrisani, saj izdelava ravne strehe spada med najzahtevnejša gradbena opravila, ki zahteva največjo mero izkušenosti. Gradnja mora biti opravljena strokovno in preudarno. Mehanske obremenitve in vremenski vplivi sta le dva izmed dejavnikov, ki so jim izpostavljene kritine za ravne strehe. Pri gradnji ravne strehe je zato pomembna uporaba vrhunske termoizolacije in odličnih hidroizolacijskih materialov, ki bodo vaš dom zaščitili pred vodo in vlago. Gradnja je odvisna tudi od zasnove strehe. Pri nekaterih se je potrebno osredotočiti na toplotno in zvočno izloacijo pri drugih na hidroizolacijo ravne strehe, katere najmanjši naklon je približno 2%. Ti procesi na koncu odločijo o kakovostni izvedbi ravne strehe. Cena izdelave strehe je sorazmerna s kakovostjo in kompleksnostjo. Odvisna je od več dejavnikov, kot so materiali in sistemi, ki se pri izdelavi uporabijo.

Popravilo ravne strehe: odpravljanje manjših pomankljivosti

Streha lahko, kljub izpostavljenosti različnim vplivom iz okolja, svoje delo uspešno opravlja več desetletij. Koliko vzdrževanja potrebuje vaša streha je odvisno od uporabljenih kritin za ravne stene ter sestave strehe. Popravilo strehe je eno izmed tistih opravil pri katerem ne smemo odlašati, saj so lahko poškodbe s časom le še hujše.  Pravi čas za obnovo je, ko zaznamo prve težave. Sanacija strehe ni nujno veliko in drago opravilo. Največkrat se z njo odpravijo manjše pomankljivosti, kot sta slaba vodotesnost in izolacija. Pri tem se obdela le kritina ravne strehe in se ne posega v strukturo le te. Konkretno obnovo je potrebno izvesti le v primeru ogrožene stabilnosti oziroma nosilnosti. Obnovo strehe lahko izvedemo tudi, če želimo spremeniti funkcionalnost površine ali jo povečati.

Ozelenitev strehe

Ekstenzivna ozelenitev ravne strehe in kaj zelena streha ponuja

Kljub temu, da so za gradbince večji izziv, imajo zelene strehe veliko prednosti. Zakaj je ozelenitev ravne strehe koristna? Zelena streha lahko z absorbiranjem deževnice in s tem razbremenitvijo kanalizacijskega omrežja omili poplave. Ravni strehi nudi zaščito pred vplivi okolja (UV žarki, toča) in vašemu domu dodatno izolacijo. Ozelenitev strehe čisti in hladi  zrak, prav tako pa nudi dom različnim živalicam in insektom, ki pozitivno vplivajo na naš ekosistem. Poznamo tri vrste ozelenitve in sicer biotopsko, intenzivno in ekstenzivno. Biotopska ozelenitev pomeni, da vegetacijsko plast sestavlja rastlinje, ki ne potrebuje posebne nege kot sta mah in trava. Za intenzivno ozelenitev so primerna drevesa kot sta javor in bor ter grmovnice. Ta ozelenitev zahteva enako nego kot vrt. Najpogostejša pa je estenzivna ozelenitev, ki potrebuje zelo malo vzdrževanja in ne predstavlja velike obremenitve za streho. Prekrite s tanko plastjo substrata so izredno praktične. Nanje lahko zasadite nizkorastoče rastline kot so pušpani, sivka in rman.

Sestava ozelenjene strehe in kaj morate vedeti o njej

Gradnja ozelenjene strehe je zahtevnejša ravno zaradni njene večplastnosti. Streha mora predstavljati vodoneprepustno membrano in zagotoviti odvodnjavanje. Prvo plast predstavlja podkonstrukcija, ki je lahko lesena, pločevinasta ali betonska. Druga plast sta parna zapora in toplotna izolacija, ki jo dodatno hidroizoliramo. Drenažna plast, ki sledi, poskrbi za zadrževanje in odvajanje vode. Zaščitena je s filtrom (filtrska plast), ki preprečuje izpiranje substrata ter s protikoreninsko zaščitno plastjo, ki ščiti pred poškodbami spodnjih plasti. Zadnji plasti sta plast substrata ter plast vegetacije. Plast substrata je odvisna od tipa rastlin, ki jih bomo posadili. Lahko je nekaj centimetrska ali nekaj metrska. V našem podjetju uporabljamo zeleno streho Xeroflor, katere sestava je naravna, kar omogoča enostavno in kakovostno ozelenitev ravne strehe. Zaradi lahkotnosti je edina zazelenitev, ki omogoča ozelenitev ravnih streh z lahko podkostrukcijo kot je les.