Ravne strehe – enakovrednost poševnim odvisna od pravilne izvedbe

Ravne strehe so povsem enakovredne poševnim, v kolikor poskrbimo za pravilno izvedbo, pri kateri se je potrebno držati določenih načel. V tem primeru torej ne gre za klasično kritino, kot smo je vajeni, saj ravne strehe pred vremenskimi vplivi ščiti zgolj hidroizolacija. Pri gradnji objekta zelo malo pozornosti posvečamo strehi na hiši in mnogokrat niti ne pomislimo na ravno izvedbo, ki prinaša ogromno prednosti, med drugim je le-ta tudi cenejša, stroški vzdrževanja pa so bistveno nižji. Sami začetki segajo kar nekaj let v preteklost, ko materiali za gradnjo še niso bili tako odporni, zaradi česar je bila možnost poškodb večja kot v primeru klasične kritine. Danes to zaradi velikega napredka v arhitekturi ne velja več, zato ravne strehe ponovno pridobivajo na priljubljenosti. Sama izvedba je odvisna od stropne konstrukcije, namena uporabe in nenazadnje tudi od izolacijskih lastnosti, ki jih je potrebno izpolniti. Najpogostejši tip ravne strehe je vse do danes ostala klasična izvedba, pri kateri si obvezni sloji sledijo od spodaj navzgor po strogo določenem vrstnem redu. Kot toplotna izolacija se največkrat uporabljajo klasični materiali, ki dobro vpijajo vodo.

Tehnična izvedba je načeloma enostavna, cena pa ugodna

Če bi ljudje poznali vse prednosti ravne strehe, bi se zagotovo pogosteje odločali zanjo. Zelo pomembna je njihova usklajenost z arhitekturo objekta in življenjsko dobo uporabljenih materialov. Nekoč jih je bilo moč opaziti le na industrijskih objektih, ker so predstavljale cenovno zelo ugodno rešitev, vse do danes pa so zelo napredovale in se pojavljajo tudi na bivalnih objektih, čeprav še vedno redko. Za izvedbo ravne strehe je potrebno poiskati izkušenega izvajalca, ki pozna pravila in se jih strogo drži. Zelo pomembno je projektiranje, ki zahteva dosledno upoštevanje predpisov, pomisliti pa moramo še na izolacijo. Kljub enostavnemu vzdrževanju ravne strehe mora biti vzdrževanje redno, saj bo tako z lahkoto dočakala življenjsko dobo 20. let ali celo več. Še enkrat poudarjamo, da je vse odvisno od kakovosti konstrukcije in vzdrževanja. 

Ravna streha na hiši

Izvedba ravne strehe

Kaj je hidroizolacija in zakaj je pomembna?

Pri izvedbi ravne strehe ima hidroizolacija zelo velik pomen. Namenjena je zaščiti objekta pred vdorom vode in vlage. Neprepustna membrana ščiti objekt pred zunanjimi vremenskimi vplivi, zato je v primeru ravne strehe nepogrešljiva. Če uberemo pravilen postopek vgradnje in izberemo pravilne materiale, potem z izvedbo zagotovo ne bomo imeli težav. V podjetju Šircelj ravne strehe izvajamo že 30 let, zato smo pravi strokovnjaki zanje. Zaradi bogatih referenc smo sposobni izvesti ali sanirati še tako zahtevno ravno streho. Stalno spremljamo novosti na tem področju, za vse, kar izvedemo, pa dajemo tudi garancijo. 

Katere napake se najpogosteje pojavijo med izvajanjem?

Najpogostejša napaka je slaba hidroizolacija, zaradi katere prihaja do prodiranja vlage skozi zidove. Izbrati moramo ustrezen material za hidroizolacijo in upoštevati število slojev glede na posebnosti posameznega objekta. Če pri izvedbi ravne strehe natančno upoštevamo pravila za hidroizolacijo, do težav ne bi smelo priti. Zamakanje je le ena izmed posledic slabega načrtovanja. Pojavijo se lahko še zmanjšana toplotna izolativnost zaradi prekomernega navlaževanja in zadrževanje meteorne vode (neučinkovito odvodnjavanje) zaradi neustreznega naklona. Po želji ravno streho spremenimo v zelenjavni oziroma zeliščni vrt ali prostor za sprostitev. Tudi ozelenitev prinaša ogromno prednosti, vključno z zaščito pred UV žarki, hkrati pa nudi dodatno zvočno izolacijo. V kolikor ste zainteresirani za ravno streho, pridobite več informacij od strokovnjakov v podjetju Šircelj. Z veseljem bomo poskrbeli za vaše zadovoljstvo in za kakovostno izvedbo vaše nove ravne strehe.

OMISLITE SI SVOJO RAVNO STREHO >>>