Izvedba ravne strehe z odvodnjavanjem, ki je izrednega pomena

Izvedba ravne strehe je izmed vseh gradbenih opravil najzahtevnejša. Ker je že sama gradnja objekta zelo zahteven in velik finančni zalogaj, pogosto niti ne razmišljamo o tem, kakšna naj bo izvedba strehe. Večina se še zmeraj odloči za klasično - poševno, spet drugim pa je bolj všeč ravna, ki prinaša mnoge prednosti, a je potrebno poskrbeti za kakovostno odvodnjavanje. Če meteorne vode ne odvajamo proč od objekta, se bomo zelo hitro srečali z zamakanjem, ki lahko uniči tudi notranjo opremo. Tako, kot pri boleznih velja rek, bolje preprečiti kot zdraviti, podobno velja tudi pri izvedbi ravne strehe za odvodnjavanje. Pri izvedbi ravnih streh se moramo zavedati, da ne gre za klasično kritino, temveč jih pred vremenskimi ujmami ščiti hidroizolacija oziroma odvodnjavanje. Ker materiali za njihovo gradnjo nekoč niso bili tako kvalitetni, kot so danes, izvedbo ravne strehe z zaščito pred vodo še danes žal spremlja temna senca, zaradi katere se mnogi ne odločijo zanje. Po kakovostni izdelavi je vzdrževanje ravne strehe minimalno in preprosto.

Katere so prednosti, ki bi jih morali poznati?

Izvedbe ravne strehe naj se lotijo samo pravi mojstri, ki se s tem ukvarjajo že dalj časa. Cena je sorazmerna s kakovostjo, kar pomeni, da v tem primeru ni smiselno varčevati - ravno nasprotno - v kakovostno odvodnjavanje in zaščito ravne strehe pred meteorno vodo je priporočljivo vložiti malce več denarja. Tovrstna kritina sicer prinaša številne prednosti. Spregledati ni mogoče estetskega in modernega videza, stroški vzdrževanja so zelo nizki, občutljivost na določene vremenske razmere, kot sta močan veter in toča, je manjša, z izvedbo ravne strehe pa je mogoče maksimalno izkoristiti prostor pod njo (podstrešje) in teraso. Vse to je odvisno od kakovostno izpeljane hidroizolacije oziroma odvodnjavanja, sicer nam pretijo zamakanje v prostore, zmanjšana toplotna izolativnost zaradi prekomerno navlažene izolacije in nenazadnje tudi zadrževanje meteorne vode, če je naklon neustrezen.

izvedba ravne streheodvodnjavanje ravne strehe

Izvedba ravne strehe predstavlja pravi izziv

Vsekakor pri izvedbi ravne strehe, ki predstavlja velik izziv, ne sme biti ovira njena cena. Iskanje ugodnejše ponudbe lahko negativno vpliva na kakovost odvodnjavanja ravne strehe, kar v prihodnosti pomeni dodatne stroške zaradi potrebe po popravilu. Zelo pomembni so detajli, zato je ogromno pozornosti potrebno nameniti dobremu načrtovanju. Poleg hidroizolacije oziroma odvodnjavanja je potrebno izpeljati še kakovostno toplotno in zvočno izolacijo. Dobrega izvajalca prepoznamo po tem, da že vnaprej pripravi ustrezne rešitve, prav tako pa mora vedeti, na kaj vse je potrebno paziti pri izvedbi.Ne pozabimo, da mora biti tudi takšna kritina prilagojena oziroma skladna s samo arhitekturo objekta, upoštevati pa je potrebno še življenjsko dobo uporabljenih materialov, ki odločajo o njeni dolgoživosti.

VEČ O IZDELAVI RAVNE STREHE

Profesionalnost, zanesljivost in sledenje novitetam - izberimo strokovnjaka!

Pred izvedbo ravne strehe naletimo na vprašanje, komu vse to zaupati. Ker izdelava zahteva ogromno izkušenj in znanja, ki ga je potrebno nadgrajevati, izberimo podjetje Šircelj s 30-letnimi izkušnjami, v katerem najdemo prave strokovnjake za izvedbo. Stranke jim zelo rade rečejo kar »specialisti za izvedbo ravne strehe«. V primeru kakovostnega odvodnjavanja je njihova življenjska doba primerljiva z življenjsko dobo samega objekta, kar nam pove ogromno. Vsi detajli morajo biti vnaprej izrisani, tudi najmanjši elementi pa morajo biti primerni za opravljanje svoje funkcije. To je pomembno predvsem v malce zahtevnejših izvedbah ravnih streh. Cena je seveda sorazmerna z zahtevnostjo detajlov, a prav tu se odloča o kakovosti in dolgoročni vzdržljivosti. V prvi vrsti vam svetujemo, da se pri odločitvi ne osredotočite samo na ceno izdelave, temveč večjo pozornost namenite odvodnjavanju, tudi, če bo to pomenilo večno finančno investicijo. Potrebna je tudi dodatna plast izolacije, ki zadržuje toploto in preprečuje vdor vročega zraka poleti. Potrebujete nasvet? Zanesite se na strokovnjake iz podjetja Šircelj.