Pošlji povpraševanje

Hidroizolacija za varnost in udobje

Hidroizolacija je ključnega pomena za varnost doma in udobnost bivanja. Tu velja pomisliti tako na hidroizolacijo temeljev kot na hidroizolacijo ravne strehe – posebno skrb je potrebno nameniti zelenim streham, in hidroizolacijo terase. 

V primeru, da tovrstnega dela niste vešči, je bolje, da ga prepustite strokovnjakom. Samo tako boste lahko prepričani, da bo hidroizolacija narejena kakovostno in brez napak. S številnimi izkušnjami na tem področju so vam v podjetju Šircelj lahko v veliko pomoč.

Hidroizolacija ravne strehe

Hidroizolacija temeljev je pomembna za zdrave temelje hiše

Hidroizolacija temeljev je zelo pomembna, saj lahko le tako zaščitimo svoj dom pred vdorom meteornih voda. Veliko pripomore tudi pri vremenskih neprilikah, kot sta zmrzal in toča. V primeru, da pride do vdora, bomo imeli namreč ogromno stroškov. Če hidroizolacija ni narejena pravilno, pa lahko pride sčasoma tudi do obrabe temeljev, kar lahko dolgoročno povzroči manjšo stabilnost stavbe. 

Ko govorimo o hidroizolaciji temeljev, govorimo o skrbi za tisto, kar se nahaja pod zemljo. Potrebno je poskrbeti za obe vrsti hidroizolacije temeljev: vertikalno in horizontalno. Pri prvi vrsti, torej pri vertikalni hidroizolaciji temeljev, pred vlago zaščitimo dele sten, ki so zakopani v tla. Na takšen način poskrbimo, da je naš dom zaščiten pred vdorom vlage iz zemlje in hkrati zaščitimo stene pred meteornimi vodami.

Pri horizontalni hidroizolaciji temeljev pa poskrbimo, da se naš dom ne bo vlažil od temeljev navzgor. Tovrstna oblika hidroizolacije je pomembna še posebej takrat, ko hiša nima kleti.

Hidroizolacija temeljev

Hidroizolacija ravne strehe je nujna

V primeru, da smo svoj dom opremili z ravno streho, je hidroizolacija nujno potrebna. Na njej se namreč med padanjem dežja in drugih padavin nabira voda in se tam zadržuje. Brez hidroizolacije ravne strehe bi se tako ta slej, ko prej podrla na nas. 

Hidroizolacija ravne strehe je sicer sestavljena iz več stopenj. Najprej moramo streho premazati z ibitolom, s pomočjo katerega poskrbimo, da bo oprijem nadaljnje izolacije ustrezen. Za tem sledi polaganje bitumenskega traku, s katerim poskrbimo za parno zaporo. Potreben je le, če nismo tako uredili že spodnjo stran strehe.

Sledi od 10 do 25 cm toplotne izolacije – dobra izbira za to je stiropor. Na koncu pa zaščitimo streho še z dvema plastema bitumenskega traku. Samo tako je hidroizolacija ravne strehe narejena pravilno in učinkovito.

Hidroizolacija ravne strehe

Hidroizolacija terase poteka podobno

Tako kot ravna streha, je tudi terasa običajno ravna in tako nagnjena k nabiranju vode na površini. Če jo torej želimo zaščititi, moramo poskrbeti za ustrezno hidroizolacijo terase

Gre za izredno podoben princip, tako so tudi faze, ki so potrebne za hidroizolacijo terase praktično enake, kot faze za hidroizolacijo ravne strehe. Pomembno je le, da je ta speljana tako, da je terasa še vedno prehodna.

Hidroizolacija terase, zelene strehe...