Hidroizolacija temeljev – trajna rešitev pred vdorom vlage v objekt

Hidroizolacija je neprepustna plast, ki najrazličnejše objekte ščiti pred zunanjimi vplivi, torej vlago. Pri gradnji vsakega objekta je pomembna hidroizolacija temeljev in kletnih prostorov. Le če je zgradba dobro izolirana, vlaga kasneje ne bo povzročala težav, vdirala v notranjost in povzročala škode. 

Primere slabe hidroizolacije temeljev lahko vidite na starejših gradnjah, katere se kažejo na vlažnih zunanjih zidovih in notranjih stenah (posledično v celotnih prostorih) ter z izločanjem solitra. Propad se hitro nadaljuje z odpadanjem ometa, beleža, objekt pa postane slabše toplotno izolativen. Posledica vlage je vedno razraščanje plesni, gliv in lišajev ter korozija kovinskih elementov. 

Da se temu izognemo, moramo poskrbeti za pravilno hidroizolacijo temeljev, ki mora imeti dovolj slojev in vsebovati prave, kakovostne materiale. 

Nič drugače ni, pri izdelavi hidroizolacije ravne strehe in terase. Te so še bolj neposredno izpostavljene vdoru vlage in temperaturnim spremembam, zaradi katerih nastanejo razpoke, katere so predpogoj za začetek propadanja. 

Za uporabo hidroizolacije terase in ravne strehe, v podjetju Šircelj d. o. o., uporabljamo klasične bitumenske premaze, Preprufe R 300 (proti talni vodi) in Bituthene premaz, ki je samolepilen in izjemno trden. Za hidroizolacijo notranjih prostorov pa uporabljamo polyuretansko izolacijo, na katero je mogoče direktno polagati keramiko. 

Pri vseh delih, ki jih izvajamo, pa niso pomembni le kakovostni materiali, temveč tudi ustrezno znanje in mnoge izkušnje, katere s pridom izkoriščamo na vsakem objektu.