Pošlji povpraševanje

Vrtna kuhinja – prepustite se brezskrbnemu druženju na vašem vrtu

Vrtna kuhinja - izraz ste verjetno že slišali, ali pa si jo celo že nekaj časa želite postaviti na svoji terasi? Vzrok njihove priljubljenosti je bil nekdaj čisto iz praktičnih razlogov. Danes pa poleg praktičnega vidika prinašajo sproščen kotiček modernega videza za druženje s prijatelji v toplih poletnih dneh in nočeh.

Zunanji prostori za pripravo hrane so bili priljubljeni v 18. in 19. stoletju in jih je bilo mogoče najti v številnih gospodinjstvih, ki so si jih takrat lahko privoščila. V preteklosti je bila to manjša stavba, pogosto zidana ali lesena, ki je stala ob glavni hiši. Te postavitve so postale priljubljene iz več razlogov, eden ključnih pa je bil povezan z dejstvom, da v tistem času ni bilo klimatskih naprav ali notranje vodovodne napeljave.

Vrtna kuhinja

Večina priprave hrane v hiši je potekala v odprtem ognjišču, na peči na premog ali drva, ki je ustvarjala velike količine toplote in vonjav, kar ni bilo ravno idealno za hišo brez klimatske naprave ali sodobnih ventilatorjev. V vročih poletnih mesecih je zunanji prostor za pripravo hrane poskrbel za nižjo temperaturo v hiši in umaknil vonjave iz glavne hiše.

Za ta prostor je na splošno značilno, da je bil narejen za pripravo hrane v poletnih mesecih ter shranjevanje različnih živil in potrebščin pozimi. Čeprav za svoj prvotni namen ni več potreben, je sodobna vrtna kuhinja še vedno odličen element hiše, zlasti za zabavo na prostem in kot razširitev bivalnega prostora, predvsem v toplih podnebjih.

Podobno kot letne kuhinje v preteklosti so tudi današnje opremljene z napravami za pripravo in shranjevanje hrane, čeprav to danes pomeni plinski žar namesto kamina z odprtim ognjem, s hladilniki in kuhalnimi ploščami, imajo pa tudi jedilno mizo in stole, kar v preteklosti ni bilo nujno.

Čeprav sta se njen videz in praktična uporaba morda nekoliko spremenila, je ta zunanji prostor še vedno dragocen element hiše, ki omogoča zabavo na prostem v toplejših dneh.

Vrtna kuhinja

Kvalitetne letne kuhinje modernega videza za popolno družinsko kosilo

Ker je bil nekoč in danes glavni namen tega kotička zagotoviti prostor za pripravo hrane poleti, da bi se dodatna toplota zadržala stran od glavne hiše, je seveda smiselno, da je osrednja točka običajno štedilnik. Smiselno se je odločiti za veliko delovno površino, na primer mizo ali pult, ki se lahko uporablja za vse od priprave jedi, čiščenja zelenjave ali odlaganja posode.

Osnovni sestavni element, kot rečeno, je štedilnik oziroma žar ali tudi peč, ki se lahko uporablja večnamensko. Poleg delovne površine za pripravo jedi ne sme manjkati pomivalno korito, hladilnik, omarice ter seveda jedilna miza in stoli za uživanje pripravljenega obroka. Prostori v omarah in predalih se lahko uporabijo za shranjevanje zunanjih jedilnih servisov, pripomočkov ter seveda za priročno shranjevanje zunanjih blazin in namiznega tekstila.

Vrtna kuhinja je lahko zabaven dodatek k domu. Razmišljanje o idealnem dizajnu naj sprosti vašo domišljijo. Lahko jo prilagodite tako, da posnema vašo notranjo ali pa ustvarite čisto poseben zunanji ambient.

Pri načrtovanju delovnih površin ne pozabite, da morate pripravljeno hrano in neobdelana živila ločiti, da se izognete kontaminaciji. Upoštevajte tudi prostor za zasaditev zelišč, morda v dvignjeni gredi. Tako boste imeli vedno pri roki baziliko za pico, rožmarin za pečenko ter drobnjak in meto za posipanje solat.

Letne kuhinje

Postavitev letne kuhinje načrtujte skrbno in premišljeno

Zunanje postavitve se še posebej dobro obnesejo, če je na voljo trdna ravna stena, uporabna niša ali naravna vdolbina, zaradi požarne ogroženosti pa kuhinje nikoli ne postavite v bližino lesene ograje ali konstrukcije. Morda boste želeli dodati streho, ki bo zagotovila zavetje v vseh vremenskih razmerah, vendar ne pozabite na dimnik za prezračevanje. Idealna rešitev za to je izvedba v italijanskem slogu, zunanji prostor s streho in odprtimi stranicami, ki zagotavlja zavetje in zaščito.

Vrtna kuhinja mora ustrezati vašemu načinu uporabe doma in vrta, predvsem pa jo obravnavajte kot podaljšek vašega bivalnega prostora. Koristno je narediti plan, kje boste, pripravljali hrano, jo shranjevali, jo postregli. Določite tudi dostopne poti in poskrbite, da se bodo gostje lahko brez težav premikali mimo nje do prostora za sedenje. Pomembno je razmisliti, kako boste prostor uporabljali ali bo namenjen za intimne večerje, večja družabna srečanja ali preprosto za sproščujoče družinske žare.

Vrtna kuhinja

V podjetju Figura vam pomagamo do popolne letne kuhinje

Vrtna kuhinja mora biti odporna na ekstremne vremenske razmere. Zato se prepričajte, da boste izbrali trpežne in vzdržljive materiale, kot so betonski pulti, ki jih je enostavno obrisati. Naši pulti so narejeni iz brušenega betona in zaščiteni s specialnimi glazurami, kar vam omogoča enostavno čiščenje in vzdrževanje.

Tudi če imate zavetje, izberite materiale, ki so odporni na vremenske vplive. Če vam je všeč videz naravnega lesa, izberite vremensko odporno vrsto, kot je na primer tropski les. Elementi in naprave vključujejo nerjavno jeklo, aluminij in druge vremensko odporne materiale.

Če želite, da bo vaše poletje zasijalo v družbi edinstvene, kvalitetne in moderne letne kuhinje, nas pokličite in nam zaupajte svoje želje. Za vse ostalo poskrbimo mi z bogatim izborom opreme in strokovno montažo. Tako vam preostane samo še to, da uživate v enkratnem zunanjem ambientu v najboljši družbi.

Letne kuhinje