Letna kuhinja iz brušenega betona: ideje, ki jo bodo popestrile


Je nekaj, kar si zares želite, letna kuhinja? Ideje bodo potem nujno potrebne. Predvsem zaradi tega, ker si zagotovo želite, da bi bila ta uporabna, lepa in na sploh točno takšna, v kakršni se boste najbolje počutili.


Letna kuhinja: načrt je nujno potreben

Letna kuhinja je zunanji prostor, ki je namenjen kuhanju in druženju. Tam se sicer največkrat zadržujemo v toplejših mesecih, a če je dobro in učinkovito zasnovana, bomo čas v njej lahko preživljali tudi pozimi. Lahko jo opremimo z različnimi kuhališči, kot so štedilnik in pečica, žar ali celo krušna peč, in jo opremimo čisto po svojem okusu. Karkoli si zaželite, je namreč mogoče, če izberete pravega izvajalca in imate – to je treba dodati – dovolj denarja. Nekatere rešitve so namreč dražje od drugih.

Poznamo več vrst letnih kuhinj, načrt za njihovo postavitev je tako nujno potreben. Ko bomo namreč snovali letno kuhinjo, ideje pa iskali bodisi na spletu bodisi pri poznavalcih, moramo imeti v mislih več stvari.

  • Kam jo bomo postavili? Od tega je namreč odvisno, za kakšno obliko se bomo odločili.
  • Preden sploh začnemo iskati po naše pravo letno kuhinjo in ideje zanjo, moramo prilagoditi prostor, kamor jo bomo postavili. To pomeni, da moramo razmisliti, kje bodo priključki za vodo, elektriko, plin in tako dalje.
  • Odločiti se je potrebno iz kakšnega materiala bo le-ta. Lahko je namreč tako lesena kot zidana, poznamo celo letne kuhinje iz nerjavečega jekla ter siporeksa, najlepše letne kuhinje pa so iz brušenega betona.
  • Šele za tem, ko premislimo o vseh teh malenkostih povezanih s postavitvijo našega bodočega najljubšega zunanjega prostora, pride naša zasnova letne kuhinje - ideje, ki se nam porajajo o njenem izgledu in funkcionalnosti.

Letna kuhinja

Letna kuhinja na vrtu ali kjerkoli drugje: kaj vas bodo še vprašali

Ko bodo tisti, ki vam bodo pomagali postaviti letno kuhinjo, načrte želeli bolj natančno pripraviti, vas bodo povprašali še po številnih drugih malenkostih, ki so pomembne za dobro zasnovo le-te.

Zanimalo jih bo ali bo letna kuhinja stala ob zidu ali bo prostostoječa. Kje se nahajajo vsi ti priključki, o katerih ste se pogovarjali prej, vključno s tem, kako želite tam kuhati. Spraševali vas bodo celo o podrobnostih, kot so, v katero smer običajno piha veter na dani lokaciji, koliko je dreves, ki dajejo senco, kakšna bo osvetlitev ter ali na lokaciji sonce vzhaja ali zahaja.

Če želite namreč idealno letno kuhinjo, načrt mora vsebovati vse te podrobnosti, saj je samo tako uspeh lahko zagotovljen.


Letna kuhinja: vrt ni edina lokacija, kamor jo lahko postavimo

Čeprav najpogosteje pomislimo na letne kuhinje na vrtu, lahko le-te postavimo tudi drugje. Seveda je najpriročnejši kraj za letno kuhinjo vrt, saj je običajno tudi največji, vendar ni edini. Zamislimo si jo namreč lahko tudi na terasi ali celo balkonu.

Letna kuhinja na balkonu, če je ta le dovolj velik, je lahko vaše majhno zeleno pribežališče sredi mesta. Pomembno je le, da ste pozorni pri izbiri materialov in posameznih elementov, ki jih boste tja postavili. Če imate teraso, ne glede na to ali je ta pred hišo, na strehi ali kjerkoli drugje, je letna kuhinja – ideja o njej, še lažje izvedljiva. S tem, ko jo boste ustvarili, boste ustvarili nov kotiček za druženje in hkrati odstranili vonjave povezane s kuhanjem iz hiše. Ob enem pa se v poletnem času, ko je zunaj že tako vroče, še znebili dodatnega nepotrebnega ogrevanja v vašem domu.

Letna kuhinja na vrtu je seveda najenostavnejša izbira, ki ponuja tudi veliko možnosti za sproščanje vaše kreativnosti. V podjetju Figura vam lahko, na primer, izdelajo takšno iz brušenega betona, premazanega s posebnimi zaščitnimi premazi, ki olajšajo vzdrževanje. Za ta material so se odločili, ker ga ni težko vzdrževati, je vodoodporen in negorljiv.

Vaša letna kuhinja – ideje, ki jih imate o njej, je lahko z njihovo pomočjo točno takšna, kot si želite. Vgrajujejo namreč tudi druge elemente, kot so korita, vrata, kuhališča in tako dalje.

Letna kuhinja na vrtu

Ideje, ki bodo olepšale vašo letno kuhinjo

Pomemben dejavnik oblikovanja letne kuhinje na vrtu ali kjerkoli drugje je, da je ta edinstvena. Vsak posameznik ima namreč drugačen okus in se dobro počuti v različnih okoljih. Ko boste tako snovali svojo idealno letno kuhinjo, ideje naj bodo originalne in zanimive.

Svoj novi zunanji prostor lahko spremenite v prostor za zabave. Poskrbite za ozvočenje. Ustvarite šank, kjer boste lahko natakali pijačo in mešali koktajle. Lahko ga umestite v neposredno bližino bazena in s tem dobite prostor za »pool party«.

Če imate drugačne želje in vam je bližje druženje ob taborniškem ognju, lahko ustvarite na tleh, v zato izdelani in zavarovani luknji, svojevrsten kamin, kjer boste lahko prižgali odprti ogenj in posedali ob njem. Pekli penice, si pripovedovali strašljive zgodbe ali počeli karkoli drugega, kar vas bo spominjalo na taborniške dni.

Lahko izberete bolj rustikalni stil, začinjen z lesom in s toplino. Ali greste čisto v drugo, sodobno smer. Karkoli vam je bližje. Vaša letna kuhinja je lahko čisti približek vaše klasične kuhinje, le da boste v njej kuhali in se družili na prostem. Ali pa bolj podobna vaši dnevni sobi, s fotelji in pregradnimi stenami.