Katero klimo izbrati je odločitev, ki jo moramo temeljito pretehtati

Nakup klime se izplača vsem, ki si želijo učinkovitega hlajenje prostora. Klima vsakemu uporabniku zagotavlja zanj najugodnejše bivalne pogoje. Človeška pozornost in počutje se v primerno ohlajenem in prijetno prezračenem prostoru poviša - učinkovita klima lahko tako zviša produktivnost. Podjetje Atlas je distributer vrhunskih klimatskih naprav GREE v Sloveniji. Svetovno znana znamka zagotavlja zanesljivost in učinkovitost izdelkov ter kar 5-letno garancijsko dobo. Atlas svojim uporabnikom nudi svetovanje in tehnično podporo.

Izbira klime je odvisna od osebnih želja in lokacije

Atlas nudi širok izbor klimatskih naprav odlične kakovosti. Mogoče je izbirati med vgradnimi enotam, prenosnimi napravami ter stensko ali stropno vgradnjo. Za vsakogar je mogoče najti model po meri. Priljubljene so predvsem t.i. »multi-split« klime, ki temeljijo na povezavi zunanje in notranje enote. Njihova prednost je, da dovoljujejo vgradnjo več notranjih enot. Nov razvoj na področju predstavlja daljinsko upravljanje klimatskih naprav prek mobilnega telefona. Izbrati je mogoče tudi najnovejše proizvode, ki so se sposobni po izpadu elektrike samodejno ponovno zagnati.

Se sprašujete, katero klimo izbrati v primeru alergij? Za uporabnika, ki bi trpel za alergijami, so priporočeni modeli z nano platinastim filtrom za čiščenje zraka. Filtracija iz sistema odstrani prašne delce, alergene in razne nečistoče. Prav tako nevtralizira neprijetne vonjave. Medtem je, za uporabnike, ki bi jih stalni elektronski šum motil, predlagana izbira tihe klime. Nastavitve ventilatorja so enako priljubljene - klimatske lopute je mogoče nastaviti tako, da ni ustvarjen občutek prepiha.

priklop klime

Priklop nove klime je najbolje prepustiti strokovnjaku

Profesionalna montaža in priklop klime sta priporočeni. Najbolje se je že pred nakupom klime posvetovati s profesionalcem in se dogovoriti za ogled lokacije. Odvisno od značilnosti bivalnega prostora in lokacije v sami zgradbi je lahko način vgradnje in priključitve različen. Izkušen tehnik bo poskrbel, da so vsi cevovodi varno in zanesljivo speljani, ter preveril, ali klima deluje pravilno in učinkovito. Dosledna montaža je pomembna, da se, zaradi neprimerne priključitve, v klimatski enoti ne bi zaredila plesen ali druge nečistoče. Cevovod je na zunanji strani potrebno izolirati proti mrazu ter ga trdno pritrditi na steno, medtem, ko se morebitne luknje ob ceveh proti vlagi zapolni z poliuretansko peno. Pred vključitvijo je nujno pregledati še ventile, da kasneje ne bi prihajalo do puščanja. Kakovostna tehnična podpora bo zagotovila, da bo imel uporabnik v prihodnosti manj težav z vzdrževanjem. Po potrebi strokovnjak izvede tudi popolno dezinfekcijo naprave.

Montaža notranje in zunanje enote »split« klimatskega sistema

Pred nakupom klime se je potrebno odločiti, koliko notranjih enot bivalni prostori potrebujejo, in kje bodo enote vgrajene. Pri standardni stenski postavitvi je ključno, da klima ni neposredno izpostavljena sončni svetlobi ali viru toplote. Nosilno ploščo se pritrdi na steno, ki je zmožna zdržati težo klime. Cevovod je urejen znotraj zidu in speljan do zunanjosti. Cev mora biti ustrezno nagnjena za učinkovito delovanje. Za priključitev zunanje enote je pomembno predvsem, da izberemo predel, ki ni preveč prašen ali izpostavljen soncu. Za priklop klime se je vredno zanesti na izkušene strokovnjake, ki so vam pripravljeni tudi razložiti, kako deluje klima.

katero klimo izbrati

Kako izbrati najboljšo lokacijo za učinkovito delovanje klime?

Pametna montaža nove klime uporabniku olajša hlajenje prostora, ter zmanjša porabo energije. Cilj je željeno temperaturo doseči čim bolj hitro in enakomerno. Istočasno je dobro pomisliti, kakšna postavitev bi bila najbolj smiselna za ljudi, ki bi se takrat nahajali v sobi. Naprave ni priporočeno postaviti direktno nad mestom, kjer se uporabnik zadržuje, npr. pisalna miza, fotelj. Neposredna izpostavitev močnemu sunku hladnega zraka lahko pripelje do prehlada. Tudi če bi bilo klimo na optimalno lokacijo dražje postaviti, se investicija poplača z nižjimi stroški in višjo stopnjo udobja. Klima je dolgoročna pridobitev, zato se ji splača nakazati dovolj skrbi in pozornosti.

Novo klimo je smiselno montirati v najbolj vroči predel hiše - to naj ne bo hodnik. Povprečno namreč ni izpostavljen soncu. Da bi hladni zrak dosegel različne prostore v domu, bi bili prisiljeni imeti vrata ves čas odprta. V nasprotnem primeru bi klima prehitro dosegla željeno temperaturo in se samodejno izklopila; brez da bi bila naredila opazno temperaturno razliko za preostalo stanovanje.