Toplotna črpalka zrak voda zaradi ugodne cene pogosta izbira

Toplotna črpalka zrak voda predstavlja najpogostejšo izbiro, saj ne zahteva ne vodnega vira ne velikih površin. Kot vir toplote toplotna črpalka zrak voda izkorišča zunanji zrak. Zrak je vir toplote, ki ga ne moremo nikoli povsem izčrpati, hkrati pa je povsod na voljo. Toplotna črpalka zrak voda lahko poleg toplote zunanjega zraka izkorišča tudi toploto notranjega zraka. Ogrevanje s toplotno črpalko zrak voda spada med najcenejše načine ogrevanja, saj je toplotna črpalka zrak voda med najcenejšimi, obenem pa omogoča enostavno in poceni vzdrževanje. Največja ekonomična prednost pa je, da toplotna črpalka za ogrevanje porabi trikrat manj električne energije kot klasični električni grelci oz. grelniki. To pa s seboj prinese tudi nižje stroške ogrevanje, ki predstavljajo največji strošek vsakega gospodinjstva.

Pravilno zasnovana toplotna črpalka, njena moč je pri tem še kako pomembna, nam zagotavlja nemoteno delovanje tudi do 25 let. Z nakupom toplotne črpalke se nam investicija v toplotno črpalko povrne že v nekaj letih. Toplotne črpalke so tako racionalne, da njihovo vgradnjo subvencionira tudi država z nepovratnimi sredstvi.

Toplotna črpalka za ogrevanje zrak voda

Toplotna črpalka zrak voda - kako določiti moč toplotne črpalke?

Pri projektiranju toplotne črpalke je bistvenega pomena gradbena fizika objekta, pri čemer določimo strukturo zunanjega ovoja stavbe (debelina in vrsta izolacije) in izračunamo toplotno prehodnost zidov, oken, tal in strehe, ki mejijo na zunanji zrak, zemljo ali hladnejše prostore. Glede na rezultate gradbene fizike in zunanjo temperaturo naredimo transmisijski izračun, ki pokaže potrebno toplotno moč za pokritje toplotnih izgub. Izračunane vrednosti in vir energije, ki je na voljo, so izhodišče za določitev moči toplotne črpalke. Izračunane toplotne izgube običajno ne smejo presegati 55 W/m². Nizkoenergijske hiše imajo manjše toplotne izgube, 20 W/m², pasivne hiše pa še manjše, 10 W/m². Za dobro toplotno izolirano povprečno enodružinsko hišo (grajeno po veljavnih predpisih o toplotni zaščiti) je dovolj močna toplotna črpalka zrak voda 9 kW. Danes so na voljo številni programi, ki glede na vaše podatke o hiši izračunajo potrebno moč toplotne črpalke.

NA KAJ MORATE BITI POZORNI PRI NAKUPU TOPLOTNE ČRPALKE?