Toplotna črpalka - zemlja, zrak ali voda?


Toplotna črpalka izkorišča zemljo, zrak ali vodo za pridobivanje toplotne energije. Glede na namen uporabe ločimo še toplotne črpalke za ogrevanje prostorov in sanitarne toplotne črpalke. V nekaterih primerih lahko sicer toplotne črpalke za ogrevanje bivalnih prostorov funkcionirajo tudi kot sanitarna toplotna črpalka (ogrevanje sanitarne vode). Poleg ekoloških razlogov je dolgoročni prihranek tisto, zaradi česar se najpogosteje vgrajuje toplotna črpalka. Ogrevanje bo namreč tako mnogo cenejše, saj se izkoriščajo obnovljivi viri energije. Investicija se vsekakor splača, saj se že kmalu povrne celotna cena toplotne črpalke, Eko sklad pa vam s svojimi subvencijami in krediti omogoča tudi ugoden nakup naprave. Več o toplotnih črpalkah za ogrevanje tukaj: https://www.vsi.si/atlas-trading/toplotne-crpalke-za-ogrevanje

toplotna črpalka zemlja zraktoplotna črpalka za ogrevanje


Toplotne črpalke glede na medij ohlajanja


Pri tistih, ki razmišljajo o nakupu, se pogosto pojavi vprašanje, katera je najboljša toplotna črpalka. Zemlja, zrak in voda predstavljajo tri možne vire energije. Tako ločujemo toplotne črpalke zemlja voda, zrak voda in voda voda. Najugodnejše so načeloma toplotne črpalke zrak voda. Cena toplotne črpalke zrak voda, ki je zelo priljubljena med kupci, je med drugim nižja tudi zaradi zelo enostavne vgradnje naprave. Kljub mnogim prednostim pa se v določenih primerih odsvetuje toplotna črpalka zrak voda. Cena namreč ne bi smela biti glavni dejavnik pri izbiri, ampak je treba upoštevati pogoje, ki jih imamo na voljo, s čimer zagotovimo optimalno delovanje toplotne črpalke. Na območjih, kjer se temperature zunanjega zraka v zimskih mesecih zelo nizke, je denimo bolj smiselna vgradnja toplotne črpalke zemlja voda.

TOPLOTNE ČRPALKE ATLAS SO UGODNE IN KVALITETNE!


Katera toplotna črpalka - zemlja, zrak ali voda kot vir energije?


Kljub zgornjemu opisu določenih prednosti in slabosti pa je težko podati dokončen oziroma univerzalen odgovor na vprašanje, katera je najboljša toplotna črpalka. Zemlja, zrak in voda so lahko v določenih okoliščinah precej primerljivi viri energije, kar zadeva pričakovano učinkovitost naprave. Če se ne morete odločiti, katera toplotna črpalka (zemlja voda, zrak voda ali voda voda) bi bila za vas najprimernejša, vam bomo na podlagi ogleda v podjetju Atlas Trading ponudili strokovni nasvet.