Zelene strehe pomenijo piko na i pri udobju bivanja

Zelene strehe so tisto, brez česar res ne morete, če gradite novogradnjo. Ker je zelena streha ekološka, jo čaka pestra in uspešna prihodnost. Gradnja zelene strehe pa ni le ekološko odlična, ampak postreže s številnimi konkretnimi prednostmi, ki vam bodo ne nazadnje omogočile tudi prihranek. Ekstenzivna ozelenitev tako omogoči daljšo življenjsko dobo izolacije na strehi. Zelene strehe tudi znižajo stroške obratovanja klimatske naprave v prostorih pod streho: kos jim ni nobena druga vrsta toplotne izolacije. Vsekakor pa naj bo sestava za zeleno streho sestavljena ustrezno, saj pri projektiranju te odlične strehe nista pomembni le debelina zelene strehe in teža zelene strehe.

ekstenzivna ozelenitev zelene strehe


Zelene strehe je potrebno projektirati premišljeno

Zelene strehe uspevajo v primeru, da je sestava za zeleno streho projektirana ustrezno. Debelina zelene strehe je različna za vsako posamezno vrsto zelene strehe. Razlikujejo se tudi formule strešnih substratov. Zemlja kot taka se v sestavi zelene strehe ne uporablja. Tudi v primeru njene uporabe pa gre le za zelo majhno ali manjšo količino. Zelena streha ima lastno težo drugačno pri vsakem načinu ozelenitve: ekstenzivna ozelenitev ima najmanjšo težo.

GRADNJA OZELENJENIH STREH PO VSEJ SLOVENIJI


Zelena streha: sestava je ključnega pomena

Če je sestava kakovostna, zelena streha raste kakovostno. Zelo malo je situacij v svetu rastlinja, ko je zgradba rastnega substrata tako ključnega pomena, kot je to v primeru zelene strehe. Življenje na strehi je namreč pod močnimi vplivi vetra, sonca in padavin. Zaradi majhne debeline je zalog za rastline na strehi le zelo malo. Že malenkostna pomanjkljivost v sestavi lahko pomeni, da bo zelena streha funkcionirala slabo ali pa sploh ne. Priporočljivo je, da se vgradnje loti le prekaljen izvajalec, ki je hkrati tudi dober strokovnjak.

sestava, debelina in teža zelene strehe