Zelene strehe naj gradijo le profesionalci

Zelene strehe so nekaj, brez česar res ne gre, če želite graditi moderno. Zelena streha je namreč v skladu s trajnostnim razvojem, zato jo ljubijo moderni gradbeni trendi. Gradnja zelene strehe oziroma izvedba zelene strehe pa ni priporočljiva le zaradi okoljskih premislekov, saj ima številne prednosti, ki pametnemu investitorju omogočijo nižje obratovalne stroške objekta in še kaj. Ozelenitev terase ali zelena streha na nadstrešku denimo podaljša življenjsko dobo izolacijskih materialov, ki so ključni za tesnost strehe. Zelene strehe zmanjšajo potrebo po uporabi klime v zgornji etaži: strešnega vrta namreč ne prekosi nobena druga toplotna izolacija. Treba pa je poskrbeti, da je sestava za zeleno streho prava.

zelene strehezelena streha sestava

Zelene strehe zasnujmo pametno

Zelene strehe bodo uspešne le tedaj, ko bo sestava za zeleno streho pravšnja. Gradnja zelene strehe je specifična pri vsakem tipu zelene strehe. Tudi mešanice substratov za strehe se razlikujejo pri posameznih tipih vegetacije. Zemlje v sestavi zelene strehe ne poznamo kot samostojnega rastnega substrata. Četudi jo uporabimo, gre tu le za eno od sestavin posameznega substrata, pa še to ne vseh. Zelena streha zahteva izvedbo, ki je prilagojena vsakemu posameznemu tipu rastlinja: ekstenzivna ozelenitev terase, denimo, potrebuje najmanjšo težo, kar je statično ugodno.

Zelena streha: sestava je najpomembnejša

Ko je sestava zelene strehe kvalitetna, le-ta uspeva zgledno. Ni veliko primerov, ko je formula rastnega substrata tako pomembna, kot v primeru zelene strehe. Rastlinje na strehi je namreč izpostavljeno hudim vremenskim vplivom ob tem, da je rastnega substrata le malo, saj večje debeline ne bi bile ekonomične. Rastline imajo tako na strehi na razpolago kvečjemu minimum za preživetje, zato mora biti ta res pravilno zasnovan. Več na:http://www.zelena-streha.si/