Zelena streha in njena sestava burita duhove projektantov

Zelena streha in njena sestava sta pogosto kamen spotike. Pogosto se namreč zgodi, da detajl zelene strehe ni optimalen oziroma se v projektantskih popisih pojavljajo slabe ali pogosto povsem napačne rešitve. Glavni razlog za to je dejstvo, da v Sloveniji ni nobenih uradnih standardov za ekstenzivne zelene strehe, kar gotovo ni dobro. Tisti, ki so pametni, sledijo nemškim ali avstrijskim standardom na tem področju. Nekateri projektanti pa na žalost nasedajo takšnim in drugačnim ponudnikom, ki jim podtaknejo svoje popise, ki so vse preveč pogosto sestavljeni zaradi komercialnih razlogov in so slabi, neekonomični ali pa kar v nasprotju s stroko

Sestava zelena streha

Sestava zelene strehe, ki je nestrokovna

Najbolj očiten primer je primer hidroizolacije zelene strehe. V skladu z vsemi nemškimi in avstrijskimi detajli mora biti v okviru sestave zelene strehe poskrbljeno za zaščito proti koreninam. V nekaterih slovenskih popisih ta izpade, zato se potem na gradbiščih znajdemo v neprijetnih situacijah še posebej, če je izvajalec pogodbo podpisal na ključ. Nekateri ponudniki sistemov oz. sestav zelene strehe zavajajo, da zaščita proti koreninam ni nujna, ker so v primeru ekstenzivnih sestavov rastline zelene strehe zelo neagresivne in skoraj ni možnosti, da bi s svojimi skromnimi koreninami prodrle hidroizolacijo zelene strehe. To celo drži, vendar takšni »strokovnjaki« pozabljajo, da rastni substrat omogoča odlično podlago tudi za naključne plevele, ki na jih na strehe zanese veter ali pa semena odpadejo kar z višjih dreves okoli objekta. Tako potem v nekaj letih že lahko pride do preboja ali zamakanja, če protikoreninska zaščita ni bila umeščena v detajl zelene strehe.

Sestava zelene strehe naj bo v skladu s stroko

Četudi je slovenska stroka na področju definicije detajlov zelene strehe zaspala, to še ne sme biti razlog, da se med izvedbo obnašamo nestrokovno. Če se lotite nadstreška zelene strehe, tako poskrbite, da bo izvajalec upošteval nemške ali avstrijske standarde, če že slovenskih nimamo. Tako bodo rastline zelene strehe dobile svoj dom, ne da bi ob tem trpela osnovna funkcija strehe, ki je vodotesnost.

Nadstrešek zelene strehe naj bo izveden ekonomično

Druga velika pomanjkljivost slabo projektirane sestave zelene strehe je neekonomičnost. Zaradi lobiranja ponudnikov sistemov številni projektanti predlagajo drage materiale, za katere ni nobenega smisla, da bi jih vgradili. Zato številni investitorji odstopijo od projekta zelene strehe, kar je velika škoda, saj so le-te del trajnostnega razvoja in so tako vsesplošno koristne za širšo javnost. Zato priporočamo, da se vgradijo takšni materiali, ki omogočajo vse potrebne funkcije in so hkrati dosegljivi kar čim širšemu krogu investitorjev.

Zelena streha cena

Nadstrešek zelene strehe, ki je visoke kvalitete in cenovno dostopen

V našem podjetju si prizadevamo za promocijo ozelenjevanja streh. Gre za odličen gradbeni proizvod, ki ima visoko estetsko vrednost, je usklajen s trajnostnim razvojem ter naravi in ljudem prijazen. Četudi sami nimamo neposredne koristi, pomagamo z informacijami, zato smo na razpolago vsem projektantom oziroma arhitektom ter seveda tudi investitorjem, če potrebujejo informacije o tem, kako na strokoven način sestaviti popise oziroma morda postaviti nadstrešek z zeleno streho. Vsaka slaba reklama škodi našemu področju, zato se trudimo, da zaradi napačnih informacij in nestrokovnih zablod ne pride do usodnih napak, ki gradbeno javnost odmikajo od zelenih streh. Nadstrešek, ki je uspešen oziroma z ozelenitvijo katerega boste zadovoljni, nam bo v veselje, četudi ga bo morda zazelenila naša konkurenca. Menimo, da je tak pristop odgovoren in edino pravilen.

PONUDBA RAVNIH IN ZELENIH STREH