Pošlji povpraševanje

Zelena streha in njena sestava sta lahko raznovrstni

Sestava zelene strehe se razlikuje glede na tip rastja. Poznamo intenzivno zeleno streho, kjer govorimo o ozelenitvi strehe z drevesi in grmovnicami. Polintenzivna sestava pomeni travnate zelene strehe. Najpogostejša pa je v Sloveniji ekstenzivna izdelava zelene strehe, kot je denimo zelena streha Xeroflor, ki ima kljub majhni debelini občuten hladilni učinek. Res pa je, da je zazelenitev Xeroflor bolj obrobne narave v svetu zelenih streh, saj je zazelenitev s potaknjenci tista, ki je najboljša in posledično tudi najbolj pogosta vegetacijska plast na strehah.

Ena izmed številnih prednosti zelene strehe s potaknjenci je to, da rastline izrastejo na vaši strehi od malega, kar pomeni, da so vašemu okolju kar najbolj prilagojene. Pri sistemih tepihov rastline prestavljamo, včasih pa tudi izrujemo iz podlage, zato so te zelene strehe vedno bolj občutljive od tistih, ki so na vaši strehi izrasle iz potaknjencev.

Zaradi nizke teže je ekstenzivna zelena streha tudi najbolj primerna zelena streha za nadstrešek, pod katerim parkiramo avtomobile. Lahko bi rekli, da je to klasična zelena streha. Ekstenzivne zelene strehe so namreč najstarejše v zgodovini človeštva. Ekstenzivna ozelenitev je namreč krasila že hiše Vikingov.

Tudi danes je ekstenzivna zazelenitev najpopularnejša v številnih država, kot je denimo Nemčija, kjer so se moderne zelene strehe tudi razvile. Ker gre pri ozelenitvi strehe vedno za nadgradnjo neke strešne sestave, lahko govorimo o klasični ali obrnjeni zeleni strehi.


ekstenzivne zelene strehe


Zelena streha in njena sestava za različne tipe rastlin

Sestavo zelene strehe je potrebno prilagoditi rastju. Drevesa potrebujejo najmanj 40 cm rastlinskega substrata, grmovnice 30 cm, trava 25 cm in ekstenzivne sestave 10 cm ali manj debeline rastnega substrata. Seveda pa se razlikujejo tudi formule substrata glede na posamezen tip rastlin: včasih mora biti ta bogatejši, včasih pa bolj pust.

Ključno je, da natančno vemo, kakšno rastno podlago omogočimo posameznim rastlinam. Streha je namreč sistem, kjer so razmere dosti bolj resne in slabe, kot so na zemlji, zato ima rastje tam ničelno toleranco na napake in lahko hitro odmre. Zato je ključno, da je sestava zelene strehe vgrajena s strani teoretično in praktično podkovanega profesionalca, ki natančno ve, kaj dela.


Zelena streha na nadstrešku je pametna odločitev

Veliko ljudi se v današnjem času odloči za postavitev avtomobilskega nadstreška. Zelena streha ga prijetno popestri z estetskega vidika. Toda to ni edina prednost. Pod zeleno odejo je poleti dosti hladneje, kot bi bilo, če bi bila streha kovinska ali pa zgolj prekrita s hidroizolacijsko membrano. Seveda so hidroizolacijski materiali na ta način tudi ustrezno zavarovani pred mehanskimi poškodbami, ki bi jih lahko povzročila na primer toča. Ozelenitev strehe namreč poskrbi, da je hidroizolacija zaščitena pred vsemi vremenskimi vplivi.

zelena streha nadstrešek

Sestava zelene strehe je nadgradnja strešnega sistema

Obstajajo različni sistemi ravnih streh. Tako denimo poznamo klasično, plus ali duo streho. Vsem sistemom je skupno to, da imajo specifične postavitve hidro- in toplotne izolacije. Nekateri prisegajo na en sistem, drugi na drugega. Toda dejstvo je, da so vsi sistemi ustrezni in da je predvsem od investitorja odvisno, za katerega se bo odločil. Pri sestavi zelene strehe, pa gre za to, da nadgradi sestavo ravne strehe.

Obrnjena zelena streha tako pomeni, da na XPS, ki je najvišji sloj te sestave, vgradimo rastni substrat ekstenzivne ali intenzivne zelene strehe. Če je ta kakovosten in v skladu s stroko je hkrati tudi drenažna plast, ki poskrbi za učinkovito odtekanje odvečne vode.


Kako do zelene strehe za nadstrešek?

Prvi korak, ki ga moramo ukreniti pred izvedbo zelene strehe, je, da se odločimo za tip zelene strehe za nadstrešek. V osnovi se moramo odločiti, kakšne rastline si bomo omislili. Potem je potrebno izdelati projekt. Tu lahko angažiramo projektanta ali pa se posvetujemo z izkušenimi izvajalci, ki bodo konstrukcijo upoštevali. Ob tem je potrebno upoštevati statiko, saj se teža substratov na kvadratni meter predvsem zaradi zelo različnih debelin in delno tudi zaradi različnih sestav močno razlikuje. Potem moramo izbrati še materiale, s katerimi bomo poskrbeli za hidro- in toplotno izolacijo. Tudi tu nam lahko z dobrim nasvetom pomaga mojster izolater, ki bo najbolj vedel priporočiti ustrezne materiale za svoj del posla.

Na vsak način se izogibajte protikoreninski zaščitni plasti: vedno se odločite za hidroizolacijo, ki je že sama po sebi odporna proti koreninam. Na koncu kajpak ne smemo pozabiti angažirati podjetje, ki bo poskrbelo za ozelenjevanje strehe. Priporočamo vam, da v tem primeru izberete specialista, ki se ukvarja samo s to dejavnostjo, saj je to gotovo najboljše poroštvo, da gre res za podjetje, ki je tovrstnemu delu najbolj predano in ga tudi maksimalno obvlada.

Pri tem so pomembne tako teoretične kot praktične izkušnje. Nikoli ni slabo, da izvajalca poprosite za kakšno referenco, saj boste tako videli njegov rezultat dela in lahko spregovorili nekaj besed s prejšnjim zadovoljnim naročnikom.

rastline zelene strehe