Zelene strehe v Sloveniji so vse bolj zanimive za graditelje

Zelene strehe v Sloveniji so pred dobrim desetletjem pomenile noviteto na področju gradbeništva. Zelene strehe v Sloveniji so tedaj v naš prostor vpeljale ekološki pristop v gradbeništvo. Izdelava zelene strehe namreč pomeni ekološko držo graditelja, saj je tak pristop koristen za naravo. Drži, da rastline zelene strehe pomenijo strošek, a dodana estetska komponenta, streha v skladu s trajnostnim razvojem ter še nekatere pomembne pridobitve so vredne izdelave zelene strehe. Zelene strehe v Sloveniji so vse bolj prisotne in to je dobro, ker svojevrstno oplemenitijo stavbe, na katerih se pojavijo. Pred izdelavo zelene strehe kaže urediti hidroizolacijo zelene strehe, ki je odporna proti koreninam. Nikakor namreč ne smemo dopustiti, da bi koreninski sistemi prebili sloje zelene strehe. V Sloveniji je bilo s strani investitorjev glede tega še posebej veliko (neutemeljenih) skrbi. Res pa je, da v primeru trave kot dela zelene strehe te nevarnosti ne gre podcenjevati. Trava v okviru zelene strehe je namreč intenzivna rastlina, ki v primeru, če lahko, v podlago s koreninami vrta globlje (v primerjavi z ekstenzivno ozelenitvijo, kjer korenine niso tako invazivne. Res pa je, da nobena rastlina, ki je s strani stroke dopuščena za uporabo na strehi, ne more predreti strehe, če je uporabljena primerna izolacija.

Zelene strehe trava

Zelene strehe v Sloveniji so že utečene in preizkušene

Zelene strehe v Sloveniji dandanes vgrajujejo rutinsko. Izdelava zelene strehe je preprosta nadgradnja katere koli sestave ravne strehe. Po hidroizolaciji zelene strehe pridejo na vrsto zeleni sloji. Živa streha je popularna, ker izgleda odlično in zato, ker omogoča zaščito hidroizolaciji zelene strehe. Strošek rastlin zelene strehe se vam bo namreč obrestoval, ker bo življenjska doba hidroizolacije zelene strehe daljša, če bi bila odsotna zaščite, ki jo nudi zelena streha.

Izdelava zelene strehe: delo naj opravi strokovnjak

Izdelava zelene strehe naj poteka strokovno. Koristno je spoštovati smernice proizvajalcev sestavnih delov zelene strehe v Sloveniji. Zapletom se najlažje izognete, če za izdelavo zelene strehe angažirate nekoga, ki je na področju strokovnjak. Rastline zelene strehe bodo tako zdrave. Tiste zelene strehe v Sloveniji, ki so izdelane tako, so v ponos svojim lastnikom. Na začetku, ko so se še uveljavljale, je bilo na področju zelenih streh v Sloveniji storjeno dosti napak. Teh napak je bilo še največ v primeru trave v okviru zelene strehe. Številni investitorji so mislili, da so zakonitosti rasti in potrebe trave v okviru zelene strehe iste, kot je to na zemlji. A resnica je kajpak drugačna, saj so strehe za rast rastlin zelo specifične.

Ekstenzivna ozelenitev

Zelene strehe v Sloveniji so nam vsem v ponos

V primeru izbire izdelave zelene strehe ste izbrali moderno. Če se odločite za rastline zelene strehe, boste svoji stavbi omogočili trendovski izgled. Gradili boste v skladu s  trajnostnim razvojem, saj boste naredili streho, ki bo postala del naravnega okolja. Četudi je pri nas veliko zelenja, so pomembne tudi zelene strehe v Sloveniji, saj je prav, da visoko količino zelenja pri nas vzdržujemo. Na drugi strani v času obilnih padavin žive strehe absorbirajo del vode in tako na urbanih površinah razbremenjujejo kanalizacijske sisteme ter zmanjšujejo možnost poplav.

PREBERITE SI VEČ O PREDNOSTIH ZELENE STREHE

Izdelava zelene strehe se splača

Spričo obravnavanih argumentov je razumljivo, da je izbira zelene strehe v Sloveniji ali kjerkoli drugje na svetu preudarna odločitev. Predlagamo vam, da stopite v stik z nami. Z veseljem vam bomo pojasnili vse, kar vas zanima glede našega odličnega produkta.