Zelene strehe, ki vas ne bodo pustile ravnodušne

Zelene strehe so v svetu, ki je močno izpostavljen onesnaženju, zmanjševanju zelenih površin in kopnenju naravnih virov, dobrodošla popestritev, ko človek s pomočjo modernih gradbenih tehnik okolju dejansko nekaj povrne in ne le jemlje. Tudi v Sloveniji zelene strehe postajajo vse bolj priljubljene in pomemben ter nezamenljiv del trajnostnega razvoja. Ekstenzivna ozelenitev je najpogostejša izbira slovenskih investitorjev. Razlogov za to je več. Med njimi je tudi estetski, saj je ekstenzivna zazelenitev na strehi gotovo najlepša možna opcija.

Zelena streha

Zelene strehe, ki so cenovno ugodne

Zelene strehe, ki so z vidika investicije najbolj poceni, so tiste, ki jih imenujemo ekstenzivna ozelenitev. Na severu Evrope v tovrstnih sestavah uporabljajo mahove in lišaje, toda pri nas je poleti preveč toplo, da bi tak tip rastlin lahko preživel, saj podnebno bolj ali manj sodimo v južno Evropo. Zato pri nas za takšnih zelenih strehah uporabljamo sedume ali po naše: homulice. Gre za avtohtone rastline, ki pri nas divje rastejo tudi v naravi. Res pa je, da so tiste sorte, ki jih uporabljamo na strešnih površinah, gojene in zaradi tega nekoliko bolj bujne in lepe kot njihovi divji sorodniki. Izdelava tovrstne zelene strehe zahteva najmanjšo debelino substrata, zato boste kot investitor prihranili pri horizontalnem in vertikalnem transportu ter tudi pri strošku materiala v primerjavi s tem, če bi si na strešni površini vašega objekta omislili travo, grmovnice ali drevesa, kjer je potrebnega bistveno več rastnega substrata.

Ekstenzivna ozelenitev skoraj ne potrebuje vzdrževanja

Ekstenzivna ozelenitev ima tudi veliko prednost pri strošku vzdrževanja, saj tega skoraj ni. Travo morate kositi, drevesa in grmovnice obrezovati. Vse to je potrebno intenzivno gnojiti tudi večkrat letno in v času suše redno zalivati. To je še posebej pomembno, saj so debeline substratov na strehi takšne, da rastlinam omogočajo le minimalno zaloge  v primerjavi s tlemi, kjer je zalog neprimerno več.  Ekstenzivna zazelenitev pa vzdrževanja skoraj ne potrebuje in tudi zalivati je načeloma ni potrebno. Vsekakor odpade tudi košnja, ki je za take rastline celo škodljiva.Zelena streha

Zelene strehe so vaš zaveznik v boju proti vročini

Kljub nizkimi debelinam zelenih streh pa boste zaradi njihove specifike v poletnem času z njimi lahko prihranili dosti denarja. V času vročine, ki je v naših krajih poleti čedalje bolj dolgotrajna in vztrajna, se pregreje prav vsaka toplotna izolacija – kdaj se bo pregrela, je le vprašanje časa in njene kakovosti oz. debeline. Sestava zelene strehe s homulicami pa se ne pregreje nikoli. Če bi se namreč pregrela, bi to pomenilo smrt rastlin. A – brez skrbi – v naših krajih se to ne dogaja, saj gre za rastje, ki je ekstremno odporno proti vetrovom, mrazu in seveda tudi vročini. Ugodna posledica takšnega samoohlajanja je to, da bodo vaši spodnji prostori manj izpostavljeni vročini, kar pomeni, da bodo hladnejši. In to seveda pomeni tudi to, da boste v njih v času vročinskega vala manj uporabljali klimatsko napravo in tako prihranili.

Preberite si več o prednostih zelene strehe

Ekstenzivna ozelenitev je tudi estetsko čudovita

Zelene strehe s homulicami so prekrasne. Tudi zato so v Skandinaviji, v nemško govorečih predelih Evrope in v Sloveniji te zelene strehe najbolj priljubljene. Tovrstna izdelava zelene strehe vam omogoča spreminjanje odtenkov barv glede na letne čase in spreminjanje višine rastlin v različnih obdobjih leta. To rastje je razgibano, dinamično in še najbolj od vseh drugih tipov rastlin odraža spremembe v letnih časih. Zato se esteti nad tem rastjem praviloma navdušujejo.