Zelene strehe imajo celo vrsto prednosti

Zelene strehe so posebnost v gradbeništvu. Gradbeni sektor se z izjemo urejanja okolice, za katero skrbijo vrtnarji ukvarja z materiali, ki so del t. i. nežive narave. Izdelava zelene strehe pa dejansko pomeni, da na sam objekt uvedemo rastlinje, ki je živo. To seveda ni zgolj zanimiva popestritev objekta, ampak je teoretično to velik izziv, saj mora biti detajl zelene strehe takšen, da ekstenzivni ozelenitvi omogoča preživetje v vseh letnih časih in ob vseh vremenskih razmerah. Zato pa so kajpak potrebni dobri izvajalci zelene strehe.


Zelena streha zazelenitev

Zelene strehe zahtevajo poseben pristop

Zelena streha ima povsem drugačne pogoje, kot jih imajo rastline, ki rastejo le nekaj metrov stran ob vznožju objekta. Na tleh ima rastje pod humusno plastjo bogato zaledje v obliki mrtvice, peska, skal in drugih elementov naravnega površja, del katerih je lahko celo podtalnica. Vse funkcije hranil, drenaže in tekočine se tu izvajajo v skladu s programi matere narave že milijone let. Zelene strehe pa imajo povsem drugačne pogoje. Objekti so umetni, človekova kreacija. Detajl zelene strehe je tak, da ima ekstenzivna ozelenitev na voljo le nekaj centimetrov zemljine, pod katero se nahaja hidroizolacija na betonski podlagi, ki je nepredušna za vodo, korenine in ki rastju ne omogoča nikakršnih hranil. Vsega tega se moramo izvajalci zelene strehe seveda zavedati in to pri izdelavi zelene strehe upoštevati.


Več o ozelenitvi terase

Ekstenzivna ozelenitev ni mačji kašelj

Za zunanjega opazovalca, ki nas opazuje, naši postopki morda izgledajo enostavni in nič posebnega, a za vso to kuliso enostavnosti se skriva veliko znanja, preigravanja različnih scenarijev in – če gre kdaj kaj narobe – tudi kriznega menedžmenta. Ekstenzivna ozelenitev je na eni strani najcenejša in najenostavnejša, a se je treba zavedati, da gre v njenem primeru za pogoje na strehi, ki so dejansko med najtežjimi na svetu. Ne gre namreč le za to, da imajo rastline tu malo virov za preživetje. Gre tudi zato, da so izpostavljene silovitemu vremenu v obliki močnega vetra, saj na strehi pogosto ni nobenega zavetja, silovitim nalivom ter – kar je morda najhuje – ekstremnim temperaturnim razlikam, ki na letni ravni zlahka dosežejo in tudi presežejo sto stopinj Celzija. Zato je izrednega pomena, da rastju na vrhu našega objekta, ki naše prostore v najvišji etaži ščiti pred poletno vročino in nam tako omogoči prihranek pri obratovalnih stroških (manjša uporaba klimatske naprave), omogočimo optimalne pogoje za preživetje in razvoj.


O sestavi zelene strehe

Ekstenzivna ozelenitev v naši režiji bo uspešnica

Zelene strehe jemljemo zelo resno. Področje smo dodobra preučili in naše osebje ima že več kot desetletne izkušnje pri izvedbi v štirih evropskih državah. Znanje smo črpali iz zahodne Evrope, kjer komercialne zelene strehe izvajajo že skoraj šestdeset let. Poleg tega smo znanje nadgradili s konstantnimi raziskavami in razvojem ter ga prilagodili slovenskemu geografskemu okolju. Čeprav je Slovenija majhna, se zgodi, da enako streho v različnih delih Slovenije izvedemo drugače, saj se želimo čim bolj prilagoditi geografskemu mikrookolju objekta in njegovim značilnostim.


Ekstenzivna ozelenitev strehe

Zelene strehe so nam v veselje in ponos

Svoje področje dobro obvladamo in v delu uživamo. Še najbolj smo zadovoljni takrat, ko naš izdelek stranki na obraz pričara nasmešek in se vidi, da je stranka zadovoljna. To se nam dogaja pogosto, saj naše metode, ki v nekaterih ozirih prekašajo konkurenco, omogočijo boljši rezultat, ki ga dosežemo hitreje. Gre za malenkostne razlike v izvedbi, a prav te so tiste, ki omogočijo, da nam gre bolje. To so sadovi nenehnega prizadevanja po izboljšavah in nadgradnjah tradicionalnih učinkovitih sistemov ozelenjevanja streh.