Pošlji povpraševanje

Zelene strehe so glede rastlin zelo raznolike

Zelene strehe so v Sloveniji vse bolj priljubljena nadgradnja ravne ali celo poševne strehe. Res je, da so v naših krajih najbolj prisotne rastline zelene strehe, ki so trajnice. Gre za ekstenzivno zazelenitev, kjer so prevladujoče ali pa kar edine rastline sedumi ali homulice. Na drugi strani pa je zanimiva tudi intenzivna ozelenitev, v katero sodijo trava, grmovnice, drevesa in celo zelenjavni ali zeliščni nasadi. Strešni vrt je zagotovo velika popestritev vašega prostega časa, če na tleh nimate zemljišča, na katerem bi lahko izživljali svoje vrtnarske oz. vrtičkarske potenciale.

Zelene strehe vam omogočajo številne možnosti

Zelena streha in njene rastline v vaš dom prinesejo pridih narave, kar je neprecenljivo. Seveda pa to še ne pomeni, da je izbira rastja enostavna. Sedumi oz. homulice, kot tem rastlinam rečemo po slovensko, so v bistvu rože trajnice, ki pa so zelo trpežne in odporne proti vetru, soncu, močnim padavinam, vročini, mrazu in celo toči. Ja, prav ste prebrali, celo toči. Če toča te rastline raztolče, se namreč še hitreje razmnožijo, saj se v naravi množijo s potaknjenci. Zato jih v komercialnem ozelenjevanju strešnih površin najprej nasekamo, da dobimo sekance, in jih potem potaknemo. V naravi se potaknjenec še dolgo drži rastline, zato gre za razmeroma dolg proces širitve rastline. Ko pa udari toča, pravzaprav trenutno ustvari sekance in jih razmeče po okolici, torej se rastline razmnožijo še hitreje in učinkoviteje.

strešni vrt

Strešni vrt je lahko stvar prestiža in posebnosti

Strešni vrt je zelo popularen v mestu New York, ki na tem svetu velja za sinonim betonske in asfaltne džungle, saj je z izjemo centralnega parka v tem mestu zelene površine zelo težko najti. Tudi stanovanja so tam majhna, zato veljajo stanovanja v zgornjih etažah s teraso za prave graščine. Z moderno tehnologijo so si številni New Yorčani omislili mali ali veliki strešni vrt, na katerem pridelujejo zelišča, zelenjavo in sadje. Vsekakor zelo prestižna zadeva.

Zelene strehe v objekt vnesejo raznolikost

Ne glede na to, za kakšno rastje zelene strehe se boste odločili, nedvomno drži, da zelene strehe v objekt vnesejo raznolikost neživih in živih snovi. Nič ni lepšega in ne nazadnje tudi koristnega, kot če vaš objekt prekriva živ zelen plašč, ki vam ustvarja kisik, vlaži zrak in nase veže strupene ter prašne delce. Omogoča dodatno izolacijo, ki presega zmožnosti neživih materialov ter vam tako v vročih poletnih dneh prihrani stroške s klimatsko napravo. Velika lepota rastlin je tudi to, da se venomer spreminjajo in niso enake v nobenem letnem času, zaradi česar vam z njimi ne bo nikoli dolgčas.

zelena streha rastline

Strešni vrt za dušo in telo

Rastline zelene strehe poskrbijo tudi za vašo rekreacijo, če boste tako želeli. Če ste tip človeka, ki bi radi zeleno streho zgolj občudovali, uživali njene prednosti in se z njo čim manj ali skoraj nič ukvarjali, se boste zagotovo odločili za ekstenzivno ozelenitev. Če pa si radi z rastnim substratom umažete roke in ste na zelenici radi aktivni, pa je za vas zagotovo intenzivna ozelenitev. Lahko boste namreč po mili volji kosili, zalivali, gnojili, obrezovali, povezovali in celo prekopavali, če se boste odločili pridelovati zelišča ali zelenjavo. Pravijo, da je najboljša hrana tista, ki jo človek pridela sam. Pomislite, kako čudovito bi bilo, če bi si hrano lahko pridelovali v miru kar na lastni strehi pod milim nebom, ločeni od zemeljskega vrveža.