Zelene strehe niso le lepe, marveč tudi zelo praktične

Zelene strehe niso le estetska modna muha sodobnega gradbeništva. Njihovih prednosti so se zavedali že Vikingi pred več kot tisoč leti. Izdelava zelene strehe je namreč izredno praktična, četudi si marsikateri sodobni človek ne predstavlja, zakaj bi bilo koristno, da mu nad glavo rastejo rastline zelene strehe. Odločite se lahko za ekstenzivno zeleno streho, ki je enostavna za vzdrževanje in tudi razmeroma poceni ali pa za pohodno zeleno streho, ki je najpogosteje travnata. V obeh primerih boste poleg estetskih gradbenih kraljic pridobili naravnega zaveznika, ki se bo boril za vaše ugodnejše in prijetnejše bivanje že s svojim obstojem.

Zelena streha z rastlinami

Zelene strehe so najboljša možna izolacija

V modernem času smo iznašli že toliko izolacijskih materialov, da se marsikomu izjava, da so zelene strehe na področju izolacije šampionke, zdi čudna ali povsem neverjetna. Toda takšna so dejstva. Trditev velja predvsem za poletni čas, ko smo vse pogosteje soočeni z vročinskimi valovi. Na strehah so površine močno pregrete. Ne smemo pozabiti, da so hidroizolacije izdelane na bazi nafte, ki se izredno pregreva. Toplotne izolacije na začetku vročinskega vala sicer opravljajo svojo vlogo odlično, vendar se slej ko prej pregrejejo. Ko pa je toplotna izolacija enkrat pregreta, enostavno več ne opravlja svoje vloge. Takrat se naši zgornji prostori pričnejo pregrevati in vse bolj je potrebno uporabljati klimatske naprave. Če ste se odločili za izdelavo zelene strehe, pa do pregrevanja ne pride. Rastline zelene strehe so se namreč prisiljene ohlajati, četudi je zunaj še tako vroče. Če bi ekstenzivna zelena streha pri tem odpovedala, bi to pomenilo njeno zagotovo smrt. Toda toplotne izolacije, ki jih je iznašel človek, so stare nekaj desetletij, rastje vaše pohodne zelene strehe pa je rezultat milijonov let evolucije in se ne da kar tako. Zato bodo zaradi njihovega uspeha posledično hladnejši tudi vaši spodnji prostori. Poleg tega bo daljša tudi življenjska doba vaše hidroizolacije, ki vaše prostore varuje pred vdorom vode. Materiali bodo namreč zdržali bistveno dlje, če ne bodo izpostavljeni visokim temperaturnim raztezkom.

Izdelava zelene strehe za bolj zdravo dihanje

Izdelava zelene strehe za vas ni pomembna, ker bi vaše strešne rastline proizvajale toliko kisika, da bi se na osnovi tega izboljšala vaša kakovost življenja. Bližnji gozd bo to nalogo opravil bistveno bolje. Zelene strehe pa so pomembne, ker na sebe vežejo strupene in prašne delce, ki krožijo v bližini vašega bivališča. Tu pa seveda bližnji gozd prekosijo, saj je ta predaleč, da bi za vas to funkcijo opravil.

UGODNA IZDELAVA EKSTENZIVNE ZELENE STREHE

Zelene strehe so visoko estetske

Težava modernega gradbeništva je v tem, da so skoraj vsi materiali mrtvi in hladni. Kamen sicer ima svojo estetiko, a ga je v naših bivališčih že tako ali tako veliko. Les sicer je naraven material, a vseeno gre za mrtve rastline. Na drugi strani pa so zelene strehe predstavnice žive narave, ki bodo vaše bivališče hvaležno popestrile in poživile. Spreminjajo se glede na letne čase in temu primerno menjajo barvne odtenke, višino ter bujnost.

Rastline zelene strehe cena

Izdelava zelene strehe s strani strokovnjaka

Kot pri vsaki drugi zadevi je tudi pri strešnih vrtovih zelo pomembno, da jih vgradite v skladu s stroko. Le če je zadeva izdelana kvalitetno in v skladu z najmodernejšimi dognanji na svojem področju, bo uspela in boste z njo maksimalno zadovoljni. Zato vam priporočamo, da si za izvedbo vedno izberete izvajalca, ki se lahko pohvali z ustrezno strokovno podkovanostjo in primernimi izkušnjami na področju izvedbe.

POGLEJTE SI PREDNOSTI ZELENIH STREH