Zelene strehe so glede na vrsto rastlin različnih tipov

Zelene strehe so dobrodošla popestritev modernega gradbeništva, saj v objekte, ki so zgrajeni iz pretežno umetnih ali mrtvih naravnih materialov, vnašajo življenje in naravno pestrost. Seveda pa je zelene ravne strehe potrebno izdelati v skladu s stroko, saj lahko le na tak način zagotovimo, da so uspešne in estetsko všečne. Zato je potrebno še posebno pozornost posvetiti detajlu zelene strehe. Glede na tip rastlin jih delimo na polintezivno in intenzivno zeleno streho in na ekstenzivno zazelenitev.

Zelena streha

Zelene strehe omogočajo življenje najrazličnejšim rastlinam

Zelene strehe lahko s pomočjo modernega znanja in tehnologije nudijo zatočišče prav vsem glavnim tipom rastlin, ki jih poznamo tudi na tleh. Laik morda pomisli, da drevesa in grmovnice na streho ne sodijo, saj za svoj obstoj potrebujejo bogato rastno podlago. Vendar to ni tako. Res je, da polintenzivna in intenzivna zelena streha potrebujeta večjo debelino rastišča, ki mora biti tudi bolj bogato. Toda s posebnimi mešanicami substratov dosežemo tisto, kar bi na talnem raščenem terenu dosegli z uporabo velikih debelin zemlje, ki zaradi ekonomskih in tudi statičnih dejavnikov na strešno površino sicer ne sodi. Tako lahko pridejo na svoj račun tudi tisti investitorji, ki ljubijo drevesa in grmovnice, saj obstajajo preizkušeni sistemi ozelenitve, ki prostor takim rastlinam omogočijo tudi na strešni površini.

Ekstenzivna zazelenitev je v Sloveniji močno prevladujoča

Kljub povedanemu se pri nas velika večina graditeljev še vedno odloča za ekstenzivno zazelenitev, ki ima svoje čare. Gre za rastje, ki je nizko, nezahtevno, a prelepo, saj gre z botaničnega vidika dejansko za rože trajnice, ki pa površino zelo lepo prekrijejo in oblikujejo nekakšno preprogo, saj rastline vraščajo ena v drugo. Na tak način se omogoči, da je ta tip ozelenitve zelo raznolik oziroma pester. A to še ni vse. Takšne ozelenjene površine se izrazito spreminjano glede na letni čas. Pomlad, poletje, jesen in zima se pri temu tipu rastja vizualno pozna bolj kot pri katerem koli druge. Izmenjuje se tudi višina rastlin, saj se pozimi stisnejo k tlom, poleti pa štrlijo v zrak, tako da je občutek debeline rastja poleti in pozimi za človeškega opazovalca zelo različen.

Ekstenzivna zazelenitev

Zelene strehe, ki so cenovno zelo ugodne

Ekstenzivna zazelenitev pa ni le estetsko čudovita, ampak je tudi cenovno med vsemi najbolj ugodna. Če vas navdušujejo zelene strehe, a ne bi radi investirali veliko denarja, potem je ta tip ozelenitve za vas zagotovo najbolj primeren, saj je detajl te zelene strehe takšen, da predvideva zelo tanko plast substrata. Nizko debelino profesionalci vgradimo ne zato, ker jo pač lahko in bi s takšno sestavo zelene strehe prihranili pri stroških vgradnje, ampak zato, da onemogočimo zunanje konkurenčne rastline, ki bi vdrle iz okolja in se zaredile kot plevel. Tako je poceni v tem primeru funkcionalno! Seveda tak princip ozelenjevanja pomeni prihranek tudi pri statiki objekta, saj tu nižja streha rastišča pomeni dejanski prihranek pri armaturah, ki skrbijo za trdnost poslopja.

Preberite si še več o prednostih, ki vam jih prinese zazalenitev strehe

Ekstenzivna zazelenitev vam bo celo omogočila prihranek!

Zelene strehe, ki so ekstenzivne, niso le lepe in poceni, ampak vam bodo pomagale tudi zmanjšati stroške obratovanja. V času poletne vročine se morajo zelene ravne strehe ohlajati, saj je to nujno, da bi lahko preživele. V tem primeru vam pomagajo, saj njihovo ohlajanje prepreči vdor vročine v spodnje prostore, torej boste lahko tam uporabljali klimatsko napravo manj, kot bi jo v primeru, če strešne ozelenitve ne bi imeli. Toplotna izolacija se namreč v primeru dolgotrajne vročine vedno pregreje, pri rastlinah pa se to ne more in ne sme zgoditi, saj bi to za njih pomenilo gotovo smrt. Tako vas bo ekološka oziroma trajnostna rešitev, s pomočjo katere boste pomagali naravi in ji vrnili del zelenja, nagradila z razbremenitvijo vaše denarnice.