Zelena streha, ki je v Sloveniji absolutni hit

Zelena streha je v Evropi in v svetu čedalje bolj priljubljena in velja za piko na i v gradbeništvu. Gre za trajnosten pristop k gradnji, saj z njeno postavitvijo naravi vrnemo košček, ki smo ji ga odvzeli, ko smo morali gradbeno parcelo prekopati in nanjo umestiti objekt, ki bo postal naš dom. Lepo je da tudi v Sloveniji vse bolj prevzemamo tovrsten svetovni trend.

Zelena streha je pri nas že našla svojo domovinsko pravico

Pred leti, ko je bilo ozelenjevanje streh pri nas še noviteta, saj so imeli slovenski investitorji veliko strahu pred tem, da bi imeli na strehi rastline, ker so se bali preboja hidroizolacije s strani korenin. Danes pa je v medijih na srečo že dovolj informacij, ki pričajo o tem, da so takšni strahovi povsem odveč, saj gre za utečeno in preizkušeno zadevo, ki jo odlikujeta strokovna izvedba in vrhunski materiali. Obstajajo različne zelene strehe, ki se seveda razlikujejo v vrsti rastlin. Treba je poudariti, da različna vrsta rastlin pomeni tudi različni detajl zelene strehe oziroma različno sestavo zelene strehe. V naših krajih je najbolj priljubljena ekstenzivna ozelenitev. Ta zelena streha se odlikuje po najnižji debelini zelene strehe in s tem tudi najnižji teži zelene strehe.

Ekstenzivna zelena streha

Zelena streha, ki je poceni in odlična

Ekstenzivna ozelenitev ni le najcenejša, ampak po mnenju številnih tudi najbolj odlična zelena streha. Pri tem ne gre toliko za detajl zelene strehe v smislu najmanjše debeline zelene strehe in s tem tudi najnižje teže zelene strehe ter seveda najmanj vgrajenega materiala, kar je ugodno z vidika investicijskih stroškov, saj je ekstenzivna ozelenitev najcenejša po vgradnji in zahteva z vidika statike tudi najmanjše ojačitve.

Kakšne so prednosti zelenih streh?

Ekstenzivna ozelenitev je tako odlična, ker postreže s poljem čudovitih rastlin

Rastline, s katerimi imamo opravka v primeru ekstenzivnega strešnega vrta, so v bistvu trajnice – rože. Tako lahko s to sestavo na en mah ubijete kar tri muhe. Prvič, poskrbeli ste, da je vaš objekt trajnosten oziroma ekološki. Drugič, zagotovili ste si estetski gradbeni dodatek, ki bo popestril vaš celoten objekt. In tretjič, za najmanjše možne stroške ste v obliki rastlin na strehi dobili zaveznika, ki vam bo pomagal pri tem, da bo vaše bivalno okolje bolj zdravo, saj boste dihali zrak z manj strupenimi in prašnimi delci, na drugi strani pa boste zaradi naravnega varovanja rastlin proti termiki poleti celo prihranili pri obratovalnih stroških objekta (manj uporabe klimatske naprave), saj bo rastje vaš objekt hladilo.

Zelena streha v mestu

Ekstenzivna ozelenitev za popoln estetski užitek

Tovrstna zelena streha je lahko pregrešno lepa. Rastline namreč tekmujejo in zajedajo ena v drugo. Kaj kmalu pokrijejo celotno površino in posledica tega je slikovita rastlinska preproga, ki se odlikuje z najrazličnejšimi barvnimi odtenki (v glavnem gre za spektra rdeče in zelene barve, res pa je, da je v času cvetenja lahko prisotnih še veliko drugih barv). Ta rastlinska preproga čudovito zaplapola v vetru in skozi letne čase razveseljuje lastnike s svojo biotsko pestrostjo. Živa streha je v gradbeništvu gotovo nekaj posebnega, saj je večina materialov, iz katerih so zgrajeni objekti, del nežive narave. Ti materiali se ne spreminjajo, zato je objekt ves čas suhoparen in enoličen. Če pa so del vašega objekta živa bitja, ste si tako zagotovili, da bo vaš objekt spreminjal svojo podobo v skladu z letnimi časi, saj rastline niso nikoli povsem enake. To je svojevrstna estetika, ki je v skladu z najmodernejšimi modnimi smernicami na področju arhitekture oziroma gradbeništva.

Zaupajte nam izvedbo zelene strehe >>>