Zelena streha na hiši vam bo v veselje le, če bo izvedena strokovno

Zelena streha na hiši postaja v modernem svetu vse bolj priljubljena. Lahko bi rekli, da je to prava gradbena lepotica. In to ne le zato, ker je estetsko zelo privlačna, saj so rastline raznolike in se glede na posamezni letni čas spreminjajo tako v barvi kot tudi v višini, kar prijetno poživi vaš objekt. Glavna estetska vrednost zelene strehe je v tem, da na vaš objekt, ki je v glavnem izdelan in neživih materialov, zanese kanček življenja. Še posebej je zanimiva intenzivna zelena streha. V tem primeru gre za pravi strešni vrt, saj si lahko zaradi večje debeline substrata privoščite tudi grmovnice in celo manjša drevesa. Res pa je, da je slednja potrebno zavarovati s posebnimi pletenicami zaradi udarov vetra.

Zelena streha

Strešni vrt je poleti visoko funkcionalen

Ozelenitev strehe je priljubljena tudi pri tistih, ki v prvi vrsti niso esteti ali ljubitelji narave oziroma podporniki trajnostnega razvoja in ekološkega pristopa k življenju. Zelena streha na hiši vam namreč lahko omogoči prihranke pri stroških s klimatsko napravo v poletnem času. Ko je namreč zelo vroče dolgo časa izolacijski materiali prenehajo opravljati svojo nalogo, ker se pregrejejo. Ko akumulirajo dovolj toplote, prepuščajo vročino v spodnje prostore. Na drugi strani pa se mora strešno rastlinje hladiti, saj sicer ne preživi, kar posledično pripomore k hladnejšim spodnjim prostorom.

Zelena streha na hiši deluje dobro le, če je izvedena ustrezno

Izvedba zelene strehe je zelo pomembna, saj so na strehi zaostreni vremenski pogoji. Rastnega substrata je le malo, ker bi bila velika količina težava s statičnega vidika in strešne površine ne nudijo nobenega zavetja, saj so pogosto zelo izpostavljene. Zato je zelo pomembno, da je ozelenitev strehe izvedena strokovno. Le strokovnjaki namreč vedo, kakšen mora biti substrat za posamezno vrsto rastlin. Vsak tip rastja namreč zahteva svojo formulo. Tudi debelina rastišča mora biti optimalna. Če je prenizka, rastlinje nima optimalnih pogojev za rastje. Če pa je previsoka, je strošek dodatnih ojačitev zaradi statičnih razlogov neutemeljen oz. neekonomičen.

Zelene strehe

Strešni vrt je izredna popestritev vašega doma

Intenzivna zelena streha omogoča vgradnjo rastlin, kot so grmovnice in drevesa. Poleg tega si lahko omislite nekaj posebnega: svoj zelenjavni ali zeliščni vrtiček na strehi. Če živite v mestu in nimate na voljo dovolj zemlje, da bi imeli klasičen vrtiček na tleh, vam je na voljo strešna površina. S pomočjo našega znanja s področja stroke in popolne izvedbe zelene strehe, boste lahko začeli s pridelovanjem svoje lastne domače zelenjave zelišč, četudi sploh nimate hiše in denimo živite v zgornji etaži bloka.

Zelena streha na hiši deluje le v primeru strokovne vgradnje

Zelena streha na hiši je v modernem gradbeništvu tradicija, ki je stara že skoraj šest desetletij. Zato je pomembno, da izkoristite to bogato znanje in ne eksperimentirate z vgradnjo sami. Prav tako ni priporočljivo, da bi delo zaupali tistim, ki na tem področju nimajo dovolj znanja in izkušenj. Rastline so občutljive, ker je področje na strehi dosti bolj izpostavljeno vremenskim vplivom kot na zemlji. Zato morajo biti rastni substrati kakovostni in uravnoteženi, da rastlinam zagotovijo optimalen razvoj. Na drugi strani je potrebno, da so zmožni visokega zadrževanja vlage, kar pa pri navadni zemlji ni mogoče. Zlato pravilo zelene strehe na hiši je, da zemlja na streho ne sodi! Če pa že, kvečjemu kot ena od različnih komponent za substrat za strešni vrt.