Zelena streha za najboljšo zaščito vašega jeklenega konjička

Zelena streha se vse večkrat pojavlja na hišah. Vzrok za to je cela vrsta koristi, ki vam jih rastline zelene strehe omogočijo in ki vsekakor niso le estetske in okoljevarstvene narave, ampak gre tudi za konkretne ekonomske prednosti. Nadstrešek in zelena streha sta izvrstna oziroma učinkovita kombinacija. Najboljše je to, da ekstenzivna zelena streha postane vaša ob relativno majhnih stroških, saj kvadrature v primeru nadstrešnice niso velike. Zato se za to varianto zelene strehe odloča vse več investitorjev, ki so namenili prostor svojemu jeklenemu konjičku.

Zelena streha

Zelena streha je koristna zaradi več različnih dejavnikov

Zelena streha je na prvi pogled domena tistih, ki uživajo v ekstravaganci in estetiki svojega objekta, saj je strešno rastje vizualno privlačno in na objektu nekaj posebnega ter ne tako zelo običajnega (v Sloveniji trenutno še, v tujini pa je to že zelo običajna stalnica). Na drugi strani je ekstenzivna zelena streha zagotovo nekaj, kar si želijo tisti investitorji, ki so ekološko usmerjeni. To, da naravi vrnejo del zelenice, ki so jo odvzeli med gradnjo, je zagotovo veselje vsakega okoljevarstvenika. Toda izvedba zelene strehe vam prinese še druge, ekonomske koristi, ki so občutne.

Ozelenjena streha

Zelena streha vam prinese tudi materialne koristi

Zelena streha nase veže strupene delce ter prah in tako poskrbi za mikroklimo v okolici vašega bivališča. Vlaži zrak, ki je tako lažji za dihanje, še posebej tistim ljudem, ki imajo z dihali težave. V velikih mestih rastje in rastni substrati strešnih vrtov zadržijo velike količine meteorne vode, zaradi česar realno zmanjšujejo možnost poplav v času večjih padavin. Strešno rastje je dejansko najboljša zaščita pred točo. Kar pa je tudi zelo pomembno, je to, da vam izvedba zelene strehe lahko dejansko zmanjša obratovalne stroške objekta. V času poletne vročine in še posebej vročinskih valov, ki so v naših krajih vse pogostejši, se na strehah počasi, a zanesljivo, pregreje vsaka toplotna izolacija. In ko se to zgodi, toplotna zaščita ne deluje več. Posledica je, da je v zgornjih etažah čedalje bolj vroče in povečujejo se stroški uporabe klimatske naprave. Rastline zelene strehe pa so vaš naravni zaveznik v boju proti vročini, saj jim je narava dala to moč, da se uspejo hladiti same. Če to ne bi bilo tako, vročine ne bi mogle preživeti. Posledica njihovega samoohlajanja je tudi to, da preprečujejo vdor vročine v spodnje prostore. Po naših informacijah je uporaba klimatske naprave pod strešnimi vrtovi za kar eno tretjino manjša.

Preberite si več o prednostih zelenih streh

Nadstrešek in zelena streha sta posrečena kombinacija

Nadstrešek in zelena streha v kombinaciji z njim pomeni najboljšo zaščito vašega avtomobila, saj bo poleti pod tovrstno nadstrešnico avto najhladnejši. Seveda pa so dobrodejni učinki prisotni tudi v bližnji okolici. Če ne bi bilo rastja, se bi kritina nadstrešnice neusmiljeno segrevala in kot radiator sevala v okolico, torej tudi v bivalni objekt. Poleg tega je zrak nad zeleno streho čistejši zaradi njenega mikroklimatskega učinka. Idealno je torej, da imate okna bivalnega objekta nad ozelenjeno strešno površino.

Zeleno streho nadstreška zaupajte v izvedbo profesionalcem

Priporočamo vam, da zeleno streho nadstreška prepustite v izdelavo specializiranemu podjetju, ki ima dovolj strokovnega znanja in praktičnih izkušenj z ozelenjevanjem streh. Ključno je namreč, da je ekstenzivna zazelenitev izvedena s primernimi substrati in rastlinami v zadostnih oziroma primernih količinah. Zaradi nizke lastne teže je omenjeni tip ozelenitve najcenejši in tudi najenostavnejši. Hkrati vam omogoča uživati v vseh v tem članku opisanih ugodnostih.