Pošlji povpraševanje

Zelena streha je dobra za vas in za naravo

Zelena streha; detajl, s katerim boste naredili veliko zase in ogromno za naravo. Zelena streha je namreč res nekaj posebnega in poleg atraktivnega izgleda, prinaša še mnoge druge prednosti. Izdelava zelene strehe je sicer najlažja pri ravnih strehah, a ozelenitev strehe je mogoča tudi pri takšnih z naklonom.

Zelena streha sestava

Izdelava zelene strehe naj bo prilagojena klimatskim razmeram

Ko se odločite za izdelavo zelene strehe, je prav, da pri tem upoštevati klimatske razmere in običajno količino dežja za neko podnebje. To pomeni, da za ozelenitev strehe uporabite rastline, ki so prilagojene našim vremenskim razmeram. 

S tem si boste naredili veliko uslugo, saj bo zelena streha detajl, ki bo potreboval manj vzdrževanja, rastline pa bodo nekako bolj sodile v naše okolje in jo bomo tako vanj lažje umestili.

Ozelenitev strehe

Zelena streha: sestava je pomembna

Ko se odločate za zeleno streho, sestava je pomembna. Vse namreč ne bo zaleglo. In kakšna je zelena streha – sestava le-te? Sestavljena iz več elementov.

Najprej potrebujete podkonstrukcijo, ki je lahko betonska, lesena ali narejena iz pločevine. To je potrebno zaščititi pred vlago z bitumenskim premazom. Na njen vrh moramo položiti toplotno izolacijo, ki je dodatno hidroizolirana, in zaporo za paro. Oboje bo poskrbelo za to, da bodo tudi podstrešni prostori prijetni za bivanje.

Ko je to pripravljeno, se je potrebno posvetiti drenažni plasti, ki bo poskrbela, da se voda na zeleni strehi ne bo zadrževala. Le-to je potrebno zaščititi s filtrom. Ta bo poskrbel, da ne bo prišlo do izpiranja substrata. Potrebna je tudi protikoreninska zaščita, saj bi sicer rastline s svojo rastjo lahko poškodovale streho. Šele nato, ko je pripravljeno vse, kar je skrito očem, se sestava osredotoči na vidne elemente, kot so plasti substrata in vegetacije. S tem je izdelava zelene strehe končana, delo z njo pa še ne.

Izdelava zelene strehe

Če se boste odločili za ekstenzivno ozelenitev strehe, kar pomeni, da boste na svoji zeleni strehi zasadili samo nizke rastline, bo vzdrževanje manj zahtevno, po strehi pa običajno ne bo mogoče hoditi. Še manj zahtevna je izdelava zelene strehe, ki se osredotoča na t.i. biotopsko ozelenitev. Nanjo namreč zasadimo avtohtone in samorastne rastline, kot so trave in mahovi. Takšna zelena streha – sestava le-te, ne zahteva nobenega vzdrževanja.

Intenzivna ozelenitev strehe pa je najbolj privlačna, saj spominja na domači vrt. Seveda to tudi pomeni, da bo takšna izdelava zelene strehe zahtevala skoraj toliko skrbi, kot vaš vrt. Kot takšna, je najbolj primerna za terase, kjer se radi zadržujemo.

V podjetju Šircelj, kjer imajo ogromno izkušenj s postavljanjem in pripravo ravnih streh, vam bodo z veseljem priskočili na pomoč tudi pri izdelavi zelene strehe.

Zelena streha detajl