Zelena streha – detajli nimajo le estetskega pomena, temveč tudi ekološkega

Zelena streha je tudi v naših krajih vedno bolj priljubljena. Čeprav ta izraz marsikoga asociira na skandinavske dežele, pa je ozelenitev strehe sedaj mogoča tudi v Sloveniji. Izdelava zelene strehe sicer ni zelo enostavna, saj je streha sestavljena iz več plasti – podkonstukcije, strešne izolacije, drenažne plasti, filtrske plasti, protikoreninske zaščitne plasti in vegetacijske plasti.

Sestava zelene strehe je tako popolnoma naravna. Ker pa si vsak kupec želi, da bi njegova streha čimprej izgledala popolno, je zelena streha predhodno vzgojena. Detajli zelene strehe bodo tako vašo streho spremenili v čudovito zelenico, takoj ko bo le-ta položena.

Zelena streha za različne objekte

Zakaj izbrati zeleno streho?

Kot že omenjeno, je sestava zelene strehe popolnoma naravna, zato ima ogromno prednosti. Poleg prekrasnega izgleda, je ozelenitev strehe koristna tako za okolje kot za strešno kritino. Slednjo ščiti pred UV žarki ter hujšimi vremenskimi vplivi. Z izdelavo zelene strehe boste tako zaščitili svoj dom pred zelo nizkimi ali zelo visokimi temperaturami ter točo.

Tudi v primeru hujših nalivov sestava zelene strehe omogoča počasnejše odtekanje vode v kanalizacijo oz. manjše odtekanje meteorne vode. Izdelava zelene strehe je sicer precej zapletena, a če je izvedena pravilno, bo imela zelena streha pozitivni vpliv tudi na stroške ogrevanja. Ker je zelo dober izolator, vam poleti ne bo vroče, pozimi pa vas ne bo zeblo. Za piko na i pa bo, zaradi ličnih detajlov zelene strehe, vaš dom izgledal naravnost pravljično.

Obenem pa ima zelena streha neposredne pozitivne učinke tudi na okolje. Ozelenitev strehe prispeva k boljšemu in kvalitetnejšemu zraku v vaši okolici, saj ga vlaži in hladi. Sproščanje na vrtu bo posledično s tovrstno streho še prijetnejše.

Izdelava zelene strehe

Na kaj moramo biti pri ozelenitvi strehe pozorni?

Pri gradnji zelene strehe je potrebno posebno pozornost posvetiti izdelavi zelene strehe. Detajli so namreč zelo pomembni, če si želimo uživati njene prednosti. Rastline, ki so posajene na strehi, je zato potrebno skrbno izbrati. Le-te bodo namreč podvržene hudim vremenskim razlikam in drugim neugodnim vremenskim razmeram.

Če bo sestava zelene strehe kakovostna, bo njena življenjska doba zelo dolga. Vseeno pa se moramo zavedati, da jo bo potrebno občasno pregledovati in na njej izvesti različna manjša vzdrževalna dela. A brez skrbi, če se za izdelavo zelene strehe odločite izbrati podjetje Šircelj d. o. o., bodo popravila minimalna. Zaposleni se namreč zares posvetijo sestavi zelene strehe in prav ničesar ne prepustijo naključju. Izdelava zelene strehe je izpod njihovih rok opravljena kakovostno in estetsko.

Zelena streha sestava in izdelava