Delovna obleka mora zagotavljati delavcu ustrezno zaščito

Delovna obleka je potrebna v različnih industrijskih panogah kot so gradbeništvo, promet, železarska, farmacevtska, avtomobilska industrija in drugje. Delovna obleka ima veliko različnih funkcij, ki so: zagotavljanje različnih stopenj varnosti, zaščita dnevnih oblačil, promocija podjetja. Brez delovnih oblačil ni zagotovljena varnost pri delu ponoči na cesti, saj morajo biti delavci dobro vidni. Delovna obleka mora imeti odsevne elemente, ki voznike opozarjajo na prisotnost delavcev na in ob cestišču. Praktična delovna oblačila morajo imeti tudi žepe, v katere lahko delavec shrani manjše predmete, ki jih mora imeti na delovnem mestu. Poleg zaščite nudi delovna obleka promocijo podjetja, hkrati pa tudi dviguje timsko vzdušje in občutek določene pripadnosti. Poleg vseh naštetih dobrih lastnosti pa zaščitna delovna obleka zmanjšuje stroške delavcev, saj jim ni potrebno prati delovnih oblačil. Prav tako jim delovna obleka prihrani čas, saj jim pred službo ni potrebno iskati oziroma izbirati oblačil.

Preberite več o delovnih oblačilih >>

Zaščitna oblačila so izdelana iz kvalitetnih materialov, ki so vzdržljivi, trpežni in prilagodljivi

Delovna obleka obsega razna oblačila kot so: hlače, jakne, majice, kombinezoni, brezrokavniki, ki morajo biti izdelani iz trpežnih kvalitetnih prilagodljivih materialov. Zaščitna obleka mora biti izdelana tako, da zmanjšuje pojav različnih poklicnih bolezni in da zmanjšuje možnosti raznih poškodb. Za zaščito telesa skrbijo jakna, majica, hlače in kombinezon, za zaščito rok uporabljamo rokavice iz različnih materialov, noge ščiti delovna obutev, za zaščito glave skrbi čelada, oči so zaščitene z očali in dihala z masko. Poleg varnosti morajo zaščitna oblačila nuditi tudi udobje pri delu in neovirano gibanje. Le tako lahko delavec maksimalno opravlja svoje delo. Obleka ima lahko dodatno zaščiten kolenski predel ali predel trupa, nekateri ženski in moški delovni čevlji imajo ojačan sprednji del, kjer so prsti.

Delovna obleka za zaščitoMoški delovni čevlji za zaščito

Odsevni brezrokavniki so pomembna delovna zaščitna obleka delavcev v prometu

Zelo pomembna delovna zaščita za vse delavce, ki imajo terenska dela in morajo biti vidni, so brezrokavniki z odsevnimi elementi. To še posebej velja za delavce v cestnem, železniškem, ladijskem in letalskem prometu. Odsevni brezrokavniki se uporabljajo tudi v zasebne namene, saj so del obvezne avtomobilske opreme in nudijo zaščito ljudem v primeru avtomobilskih okvar in nesreč, saj smo zaradi njih vidni ostalim voznikom. Poleg odsevnih brezrokavnikov, pa varnost zagotavljajo tudi zaščitni delovni brezrokavniki, ki ščitijo telo delavcev. Pri nekaterih poklicih, kot je na primer varilec ali kovinar, morajo brezrokavniki nuditi dodatno zaščito prsnega predela zaradi vročine in isker, ki nastajajo pri delu. V drugem primeru pa brezrokavniki pri nizkih temperaturah kot je delo v hladilnici, zadržujejo telesno toploto.

Rokavice, ki nudijo učinkovito zaščito rok, so pogosto sestavni del delovne obleke

V mnogih poklicih, so največji nevarnosti izpostavljene roke delavcev. Zato je v teh primerih nujna uporaba zaščitnih rokavic. Rokavice so pomembna delovna zaščita, narejene so iz različnih materialov kot so bombaž, usnje in razni drugi umetni materiali. Uporaba bombažnih rokavic je najpogostejša v panogah kot je elektronika, urarstvo, avtomobilska industrija. Preprečen je direkten stik z izdelki, ki so občutljivi oziroma ne smejo priti v stik z vlago in maščobo. Preprečujejo tudi pojav prstnih odtisov na mestih, kjer jih ne sme biti. So prijetne za delo, saj koža v njih lahko diha. Usnjene zaščitne delovne rokavice se uporabljajo tam, kjer morajo biti roke dobro zaščitene pred raznimi praskami in drugimi mehanskimi poškodbami. Usnje je zelo trpežen material in ima dolgo uporabno dobo. Ta vrsta rokavic ni primerna za delo, kjer je potrebna velika natančnost. Vsestranska je uporaba rokavic iz lateksa, saj nudijo zelo dobro zaščito pred različnimi dejavniki. Zaščito nudijo pred tekočinami, umazanijo, praskami in podobno. Najpogosteje se uporabljajo v medici, farmaciji, tiskarski in prehrambni industriji. So zelo praktične, saj so za enkratno uporabo kar pomeni, da jih delavci po končanem delu enostavno odvržejo v smeti. Na nekaterih delovnih mestih so delavci izpostavljeni zelo nizkim temperaturam, zato je za njih obvezna uporaba zaščitnih termo rokavic, ki roke grejejo in jih ščitijo pred ozeblinami.