Delovna oblačila nudijo delavcu zaščito na njegovem delovnem mestu

Delovna oblačila imajo več funkcij, njihov primarni namen pa je zaščita delavca. V raznih industrijskih panogah zahteva delovno obleko zakon, saj lahko do nesreče pri delu pride zelo hitro, zato je potrebno izvesti vse mogoče preventivne ukrepe, da se varnost pri delu poveča. Izbira ustreznih delovnih oblačil je odvisna od stopnje nevarnosti na določenem delovnem mestu. Cestni delavec potrebuje delovna oblačila, ki zagotavljajo vidnost ter zaščito pred mrazom in vročino. Delavec v kovinskem industrijskem obratu pa potrebuje oblačilo, ki ga bo ščitilo pred visokimi temperaturami in pred vročimi delci kot so iskre, topljeno železo in podobno. V prodajnem programu podjetja Magra so na voljo številna kvalitetna delovna oblačila, ki so namenjena moškim in ženskam v različnih industrijskih panogah. Nudijo različne znamke delovnih oblačil, ki so primerne za vse letne čase.

Preverite celotno ponudbo zaščitnih delovnih oblačil >>

Jakne, majice, hlače, kombinezoni so delovna oblačila, ki morajo biti kvalitetna in vzdržljiva

Delovna oblačila so: jakne, hlače, brezrokavniki, kombinezoni, rokavice, čevlji in razni dodatki. Delovno obleko delimo glede na nevarnosti, katerim je delavec na delovnem mestu izpostavljen. Obleka mora biti izdelana tako, da zmanjšuje možnost raznih poškodb in pojava bolezni povezanih z delom oziroma poklicnih bolezni. Običajno sestavljajo delovno obleko: delovna jakna, delovne majice, hlače in čevlji. Delovne rokavice in obutev varujeta roke in noge, razni dodatki kot so kape, čelade, maske, očala pa glavo, oči in dihala. Delovno obleko potrebuje delavec tam, kjer je potrebna zaščita vidnih delov telesa pred raznimi poškodbami, masko pa v primerih, ko so v zraku prisotne nevarne snovi, običajno zaradi nezadostnega zračenja. Delovna oblačila morajo delavcu zagotavljati udobje pri opravljanju dela. Izdelana morajo biti iz kvalitetnih, vzdržljivih in prilagodljivih materialov, ki so odporni na razne mehanske in kemične dejavnike. Za dodatno varnost so oblačila na ključnih mestih podložena z dodatnimi ščitniki. Morajo biti tudi praktična, kar pomeni, da morajo imeti veliko žepov, kamor lahko delavec pospravi orodje ali razne osebne predmete, ki jih mora imeti pri sebi na delovnem mestu.

Delovna oblačila za zaščitoDelovni brezrokavnik za zaščito

Delovne rokavice so lahko izdelane iz različnih materialov, ki nudijo različno stopnjo zaščite

Delovne rokavice so namenjene varovanju rok pred raznimi vplivi okolja kot so: vročina, mraz, razni udarci, nevarne snovi in podobno. Lahko so narejene iz različnih materialov, ki nudijo določeno stopnjo zaščite. Osnovno zaščito nudijo rokavice iz bombaža in lateksa. Bombažne rokavice se običajno uporabljajo v primeru, ko se delavec izdelka ne sme dotakniti z golimi rokami, bodisi zaradi vlage ali maščobe, ki sta prisotni na naših rokah. Uporabljajo se tudi v primerih kadar na izdelkih ne sme biti vidnih nobenih prstnih odtisov. Rokavice iz lateksa nudijo zaščito rok pred raznimi tekočinami in nevarnimi snovmi, ki ne smejo priti v stik s kožo. So tudi odlična zaščita v tiskarski, farmacevtski, medicinski, prehrambni industriji in drugje. Najpogosteje uporabljene so usnjene rokavice, saj so zaradi trpežnosti vsestranske. Uporabljajo se na delovnih mestih, kjer je potrebna zanesljiva zaščita pred raznimi mehanskimi poškodbami. V primeru, da je delavec izpostavljen mrazu, morajo delovne rokavice ščiti pred mrtvičenjem prstov in poškodbami kože, ki zaradi mraza nastanejo zelo hitro.

Delovne brezrokavnike morajo imeti delavci, ki so na terenskih nevarnih delovnih mestih

Za večjo vidljivost in varnost delavca poskrbijo odsevni delovni brezrokavniki, ki se uporabljajo na področju prometa, športa, gozdarstva in drugje. Imajo najmanj eno, običajno pa več odsevnih površin oziroma trakov. Spadajo med zelo pogosto uporabljena delovna oblačila, saj so za veliko delavcev bistvenega pomena. Uporabljajo pa se tudi v zasebne namene, saj je z zakonom določeno, da jih je potrebno imeti v avtomobilih, kjer se smatrajo kot obvezna oprema. Med delovne obleke štejemo tudi zaščitne delovne brezrokavnike, ki imajo funkcijo varovanja prsnega predela delavca. Omogočajo prosto gibanje rok, kar je pri veliko poklicih bistvenega pomena. Pri delu v hladnem okolju pa delavca pred mrazom varuje poseben zimski brezrokavnik, ki dobro zadržuje telesno toploto.