Pošlji povpraševanje

Kuhinje so lahko velike ali majhne, da so le funkcionalne

 

Besede, ki označujejo moderne kuhinje po okusu slovenskih kupcev so »praktična«, »preprosta za vzdrževanje« in »v nevtralnih barvah«.


Kuhinje in njihova podoba se je skozi zgodovino močno spreminjala. Prav tako se je spreminjala tudi njihova vloga pri življenju in dinamiki družine. Moderna kuhinja se kaže zlasti v svoji novi vlogi. Če je bila sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja le ločen prostor, kjer se pripravlja hrana, zdaj spet predstavlja domače središče in prostor, kjer se zbira celotna družina. Novo dojemanje kuhinje pa seveda spremlja tudi trend zavedanja pomena zdravega in kakovostnega prehranjevanja, ki vpliva na to, da si vse več ljudi svojo hrano pripravlja doma. Sodobno zasnovana kuhinja mora ponujati dovolj prostora za delo in pripravo hrane za vso družino, kar pomeni, da mora imeti tako dovolj shranjevalnih površin za vse pripomočke in posodo, kot tudi delovnih površin. Seveda pa je potrebno imeti na voljo tudi dovolj kuhinjskih elementov za pripravo hrane, saj je s pojavom globalizacije praktično v kateremkoli gospodinjstvu moč najti zelo raznoliko kulinariko; od tradicionalnih azijskih jedi pa do mehiških ali ameriške hitre hrane, pripravljene doma (npr. hamburgerji).

Nekoč je bila priprava hrane delo, ki ga je pač treba opraviti, zdaj pa postaja družabni dogodek, zato tudi vonj po hrani več ni nezaželen. Zaradi vsega naštetega se je sama zasnova kuhinje spremenila. Zadnja leta izjemno popularna kuhinja z otokom se je izkazala za najbolj praktično in socialno najsprejemljivejšo različico kuhinje, saj zagotavlja, da z dnevno sobo sestavljata celoto. V tako nastalem prostoru preživimo večino časa, med pripravljanjem hrane na otoku pa lahko zdaj tudi nemoteno komuniciramo z okolico.


Mini kuhinje

Vsakdo si želi kuhinje, opremljene z vsemi velikimi in majhnimi gospodinjskimi pomočniki, delovnimi površinami in dovolj prostora, da bi se med pripravljanjem hrane lahko prosto gibali. A naše kuhinje so v resnici žal prej majhne kot velike. Stisko s prostorom pozna marsikdo, brez kuhinje pa ne gre, tudi če živimo na dvajsetih kvadratnih metrih. V mini kuhinji je potrebno ubrati primeren kompromis med tistim, kar nujno potrebujemo za pripravo hrane, in tistim, kar bi si želeli.

Oprema mini kuhinje

Pri mini kuhinji moramo izkoristiti vsak centimeter, hkrati pa naj bodo njene površine funkcionalne in lahko dostopne. V njej pač ne moremo imeti velikega ameriškega hladilnika, lahko pa imamo vgradnega ali celo podpultnega. Nekatere pripomočke, kot je ledomat, bodo nadomestile preprostejše rešitve. Sprejemljivo je tudi izpustiti pečico, ki jo lahko nadomestimo z manjšo mikrovalovno pečico. Ker je pomemben vsak centimeter, uporabimo tudi mrtve kote kuhinje.

Z aparati modernejše izdelave imamo precej več izbire glede opreme kot včasih, saj lahko za isto opravilo uporabimo več različno velikih aparatov. Globlji predali imajo lahko notranji predal za boljši izkoristek. V postavitvi naj bo čim manj kotnih kuhinjskih elementov, saj so takšne površine, kljub številnim izvlečnim sistemom težje dostopne. Izogibajmo se ozkim elementom, raje izberemo širše in višje, saj vanje lahko pospravimo več. Delovne površine so lahko nekoliko manjše, dopolnimo jih s premičnimi pulti na kolesih in na tak način v bistvu razširimo delovne površine kuhinje po potrebi. V mini kuhinjah je potrebno pogosto poseči po nestandardnih rešitvah, ki jih tovarne ne ponujajo, včasih pa lahko tipske elemente kombiniramo z izdelanimi pri mizarju.


Kuhinje z aparati

Gospodinjski aparati, kot so steklokeramične, plinske ali indukcijske kuhalne plošče, hladilnik in zamrzovalnik ali pomivalni stroj, so danes nepogrešljivi gospodinjski pripomočki, brez katerih si kuhanja sploh več ne predstavljamo, prav tako kot pranja perila ne brez pralnega in sušilnega stroja.

Ob nakupu kuhinje z aparati vred v salonih Prevc nam pripada brezplačna vgradnja pri njih kupljenih aparatov, v času montaže kuhinje.


Bela tehnika v moderni kuhinji


Kuhinjski elementi

Podjetje Prevc je izredno ponosno na izdelke blagovne znamke Alples. Popolnoma upravičeno, saj s svojo vrhunsko kvaliteto in izrednim čutom za estetiko bogatijo velik del njihove ponudbe kuhinj, od bolj klasičnih različic pa vse do modernih kuhinj. Kakovostni izdelki Alples tudi kuhinje z aparati najmodernejše izdelave popestri s celim spektrom možnih barvnih kombinacij in klasičnih oblik, tako da tudi najbolj moderne kuhinje ne delujejo dolgočasno in zategnjeno, ampak s svežino tradicije. Opremljene s sodobnimi kuhinjskimi elementi, a v lepo zaokroženem estetskem slogu.

Kuhinja Alples je moderna kuhinja z obiljem shranjevalnih kotičkov, visokih ali kotnih omar in premišljenimi odpiralnimi mehanizmi. Širok nabor kuhinjskih elementov omogoča, da lahko prav vsako kuhinjo spremenijo tako, da se bomo v njej počutili prijetno in domače. Vrata in predali kuhinj Alples imajo že vgrajen mehanizem za tiho zapiranje. Zanjo so značilni kuhinjski elementi, kot so visoka omara z izvlečno kolono in polnim izvlekom, ki omogoča optimalen izkoristek prostora ter dobro preglednost in dostopnost notranjosti, visoke omare za vgradnjo hladilnikov in zamrzovalnikov, rolo nastavljive ALU omarice z možnostjo vgraditve dvojne vtičnice, visoke shrambne omare z notranjimi predali s polnim izvlekom, vedno bolj uporabni predali v različnih širinah in višinah (z dodatki), kotni elementi (nizki ali visoki) s policami v delnem ali polnem izvleku, izvlečne poševne omarice s kovinsko mrežo ter nepogrešljivi koši za odpadke.