Refleksoterapija oz. refleksna masaža stopal pomaga pri lajšanju najrazličnejših težav

Refleksoterapija je tehnika, ki izvira iz tradicionalne kitajske medicine in ki se je začela razvijati že pred več kot 5000 leti. Njena vloga je dvojna. Poleg tega, da poskrbi za sprostitev, se večkrat uporablja kot posebna terapevtska metoda, namenjena blaženju številnih težav z zdravjem in s počutjem.

Refleksoterapija

Kaj natančno je refleksoterapija in za kaj vse se uporablja?

Tradicionalna kitajska medicina uči, da obstajajo na površini našega telesa t. i. refleksne točke, ki delujejo kot nekakšni senzorji, povezani z živci vseh notranjih organov. Če stimuliramo to točke, kar običajno dosežemo s pritiskom nanje, spodbudimo delovanje posameznega organa in prispevamo k lajšanju morebitnih težav. Pri tem pa naj bi se obenem v telesu vzpostavil nemoten pretok življenjske energije, znane kot Qi. To so torej temelji, na katerih je osnovana refleksoterapija, kot jo poznamo danes in o kateri bi bilo pravzaprav mogoče govoriti kot o posebni akupresurni metodi. Refleksoterapija – če je seveda izvedena pravilno – pomaga pri najrazličnejših nevšečnostih, s katerimi se soočate. Med možne pozitivne učinke med drugim sodijo uravnavanje krvnega tlaka in drugih posledic stresa, ublažitev bolečin v hrbtenici oziroma v problematičnih delih telesa, pomoč pri krepitvi imunskega sistema in pri preprečevanju migren, zmanjševanje utrujenosti ter lajšanje simptomov alergij in določenih kožnih bolezni.

Zelo koristna je lahko tudi refleksoterapija v nosečnosti

Izjemno blagodejne učinke ima pogosto tudi refleksoterapija v nosečnosti. Gre namreč za tehniko, ki praviloma izredno učinkovito pomaga pri lajšanju specifičnih tegob, ki se pojavljajo v tem obdobju, kot so na primer otekanje nog, bolečine v hrbtu in bruhanje. Hkrati pa ima pogosto zelo pozitiven vpliv na razvoj otroka. Pri tem je treba upoštevati, da se lahko refleksoterapija v nosečnosti začne šele ob zaključku tretjega meseca, ko se praviloma brez težav izvaja brez kakršnih koli omejitev. Proti koncu, ko se približuje porod, pa so potrebne določene prilagoditve.

Refleksoterapija stopal

Najpogostejša oblika refleksoterapije je refleksna masaža stopal

Kadar se omenja refleksoterapija, je s tem običajno mišljena refleksna masaža stopal. Prav na naših podplatih je namreč nakopičenih največ refleksnih točk. Da bi imela refleksna masaža stopal zares optimalen učinek, moramo natančno vedeti, kje sploh najdemo določene točke, ki jih želimo aktivirati. Tako se refleksna masaža stopal običajno izvaja s pomočjo nekakšnih zemljevidov, na katerih so označene povezave med točkami in posameznimi deli telesa oziroma organi. Težave z določenimi organi so nemalokrat povezane s kopičenjem drobnih kristalov sečne kisline in kalcijevih soli na območju teh točk oz. na živčnih končičih, te kristalčke pa lahko odstrani prav profesionalno izvedena refleksna masaža stopal. Ta namreč povzroči, da kristalčki razpadejo, čemu nato sledi absorpcija v limfni sistem, končna faza pa je izločitev iz telesa z znojem in z urinom.

Preverite še druge masaže iz ponudbe

Možni še refleksoterapija dlani in obraza

Ena izmed dejavnosti, s katerimi se ukvarjamo v salonu OnzonThai, ki ga najdete na Rudniku v Ljubljani, je prav refleksna masaža stopal, s katero imamo ogromno izkušenj, zato strankam uspešno pomagamo pri najrazličnejših nevšečnostih. Prvi korak, preden se začne refleksna masaža stopal, je topla kopel, ki ji nato sledi nanos olja, kar olajša drsenje po koži na podplatu. Izkušene maserke v našem salonu bodo hitro zaznale občutljive točke in poskrbele za aplikacijo ustreznega pritiska, kar bo postopoma odpravilo blokade in privedlo do odprave neprijetnega občutka. Poleg tega pa so lahko v refleksoterapijo zajeti še drugi deli telesa. Možna je denimo refleksoterapija dlani, ki se velikokrat izvaja kot alternativa, če refleksna masaža stopal zaradi določenih razlogov ni možna. Tako pride refleksoterapija dlani, na katerih je prav tako zbranih kar nekaj pomembnih točk, v poštev v primeru poškodbe nog, glivičnih vnetij ipd. Še ena izmed opcij pa je refleksoterapija obraza, ki učinkuje izjemno sproščujoče. Refleksoterapija obraza med drugim pomaga tudi pri naravni pomladitvi kože, in sicer predvsem s spodbujanjem prekrvavitve, kar je izredno pomembno za oskrbo celic z vsemi potrebnimi hranili, posledično pa za zdrav in mladosten videz kože.