Masaža je pogosto spregledan način zdravljenja in sproščanja

Dotik je osnovno komunikacijsko sredstvo, nepogrešljiv del našega izražanja in hkrati prvo občutenje vsakega človeka. Novorojenček je, preden spregleda in spregovori, popolnoma odprt materinemu dotiku, hkrati pa se tudi sam sporazumeva le z dotikanjem. Dotik je pri vsakodnevni komunikaciji nekaj povsem naravnega in vseskozi prisotnega, uporabljamo ga za tolažbo, izražanje ljubezni, jeze, pripadnosti, veselja ipd., zato lahko z masažo celostno pripomoremo k izboljšanju kvalitete življenja.

Pri masaži gre za eno starejših in najenostavnejših negovalnih tehnik, za katero uporabljamo različne metode pritiskanja, gladenja, drgnenja, gnetenja in tolčenja posameznih mišičnih sklopov ali celotnega telesa. Z njeno pomočjo sprostimo zakrčenost in pospešimo prekrvavitev kože in mišic, hkrati pa izjemno pripomoremo k telesni in duševni sprostitvi.

Masaža mora biti nekaj prijetnega in nikakor ne sme povzročati nobenih bolečin, ki bi sprožile obrambno napenjanje mišičevja ter tako preprečile blagodejne učinke. Priporočljiva je za vsakogar, zlasti pa tistim, ki imajo zaradi dela v prisilni drži probleme s hrbtenico, vendar pa se moramo zavedati, da sama po sebi ne bo nadomestila priporočljive fizične aktivnosti.

Masaža

Zgodovina masaže

Gre za starodavno tehnika zdravljenja in negovanja. Za zdravljenje po principu ayurvede (veda o življenju), se je, kot dopolnilna terapija, uporabljala že v starodavni Indiji, od tam pa se je razširila na Kitajsko, kjer je, kot oblika zdravljenja, prvič omenjena leta 2700 pred našim štetjem, v knjigi ˝Klasična knjiga notranje medicine Rumenega cesarja˝. Knjiga spada med klasična dela kitajske medicine in je še vedno aktualna. Iz nje še vedno črpajo številne vede in tehnike, kot so današnja akupresura, zdravljenje z zelišči ter različne vrste masaž. Masažo so, kot sestavni del zdravljenja uporabljali tudi v starem Egiptu, kar dokazujejo slike na grobnicah (iz leta 2500 pred Kristusom). Iz Egipta se je širila na zahod, v staro Grčijo in Rim. Na našem ozemlju se je verjetno pričela uporabljati veliko kasneje. Švedski zdravnik Per Henrik Ling je v zgodnjem 19. stoletju, na osnovi starih zapisov sestavil metodo masažnih gibov, ki je postala osnova za švedsko masažo, ki se dandanes izvaja na zahodu.

Masaža celotnega telesa

Prav zaradi širokega področja, kjer se je uporabljala, obstaja veliko različnih tipov masaže. Nekatere od njih, kot so refleksologija stopal ali kraniosakralna masaža, se specializirajo na specifične dele telesa in akupresurne točke, druge pa z različnimi prijemi človeško telo obravnavajo celostno. Takšen pristop obsega masažo nog, rok, zgornjega dela prsnega koša, trebuha, hrbta (zadnjice in bokov) ter obraza. Z njim izboljšujemo splošno počutje, vplivamo na kožo, blagodejno pa vpliva tudi na izboljšanje pretoka krvi ter posredno na živčevje (predvsem vegetativni živčni sistem).  Pri masaži celotnega telesa maser z uigranimi gibi rok, prstov in dlani, na telo nanese olje, ki ga predhodno segreje z dlanmi. Z gladenjem pospešuje krvni obtok, sprošča mišice in pomirjevalno vpliva na živčni sistem. Gnetenje je namenjeno tako mišičnemu raztezanju in sproščanju, kakor tudi izločanju toksinov iz telesa. Nadzorovano pritiskanje na izbrane točke sprosti napetost mišic ob hrbtenici in v ramenih, udarjanje pa se uporablja le na mišičnih predelih. Tehniko in globino delovanja maser  prilagaja napetosti in vozliščem v posameznem delu obravnavanega telesa. Če je potrebno, poseže tudi po zahtevnejših tehnikah, kot je pahljačasto, krožno ali mačje gladenje, statični pritisk, udarjanje in tresenje. Ti prijemi se uporabljajo pred vsem za manipulacijo hrbtenice, ramen, komolca, zapestja, kolka in skočnega sklepa. Vsa gibanja rok pri masaži potekajo v smeri srca.

Masaža za dva

Več o tem

Masaža za dva

V večini masažnih centrov ponudba vključuje tudi “masažo za dva”, ki je primerna za vse, ki si želijo na željeni tretman pripeljati svojo boljšo polovico, partnerja ali prijatelja. Masaža za pare omogoča istočasno razvajanje za dva, v istem sproščujočem ambientu ter je lahko edinstveno romantično doživetje, ki še dodatno okrepi vzajemno vez, ter ohranja in izboljšuje počutje.

Oglejte si ponudbo