Refleksoterapija stopal

Refleksoterapija je terapevtska metoda, ki je fokusirana na določene refleksne točke na stopalih in dlaneh. S pritiski na te cone se jih aktivira in spodbudi pretok energije po telesu. Metoda izhaja iz prepričanja, da so refleksne točke povezane z določenimi deli telesa in odražajo njihovo stanje, pri čimer pa lahko s pritiski sprožimo odzive in posledično uravnotežimo delovanje celotnega telesa. Predvsem priljubljena je masaža stopal. Z ustrezno stimulacijo in posebnimi prijemi se telo očisti zastalih toksinov in odpravi različne zdravstvene težave

Refleksne točke

Uporaba refleksne masaže kot oblike zdravljenja ima svoje korenine daleč v preteklosti. Uporabljali so jo že stari Egipčani več kot 2000 let pred našim štetjem, to pa dokazujejo različni hieroglifi najdeni v egipčanskih grobnicah. O tej vrsti masaže so pisali tudi različni kitajski in indijski, pa tudi starogrški, spisi. Metoda temelji na teoriji o povezanosti določenih refleksnih točk v telesu z notranjimi organi. Iz tovrstne teorije izhajajo tudi druge zdravilne metode kot je denimo akupunktura. Refleksoterapija je v zahodnem svetu postala zelo priljubljena v 20. stoletju, ko so njene učinke začeli raziskovati znani ameriški fizioterapevti in zdravniki, ki so potrdili njene pozitivne vplive.

Refleksoterapija

Preberite več

Kakšen je postopek refleksne masaže stopal in kakšne so koristi?

Navadno se pred pričetkom masaže stranka in maser pogovorita o morebitnih zdravstvenih težavah ali bolezenskih stanjih. Nato sledi nožna kopel, ki sprosti in osveži stopala, in pa masaža sama. Glavna masažna tehnika je palični hod, ki se poljubno kombinira z drugimi kot sta recimo gnetenje in raztezanje. S pritiski na energetske točke maser vzpostavi enakomeren pretok energije in spodbudi samozdravilne sposobnosti v telesu. Posledica je vzpostavljeno telesno in duševno ravnovesje. Druge koristi vključujejo pospešen krvni obtok, boljše delovanje limfatičnega in imunskega sistema ter pomoč pri razstrupljanju telesa. Refleksoterapija predstavlja tako preventivno kot kurativno metodo, kar pomeni, da lahko odpravlja obstoječe simptome ali pa preprečuje, da bi se sploh pojavili. Je odlično dopolnilo medicinskemu zdravljenju, sploh pri raznih kroničnih obolenjih. Hkrati predstavlja tudi izvrstno sprostitev in pomaga pri odpravljanju stresa.

Refleksna masaža stopal v nosečnosti?

Refleksna masaža stopal v nosečnosti je pogosta; nosečnost ni razlog, da bi se ji odpovedali. Nasprotno – prinaša celo številne pozitivne vplive, ki koristijo otroku in bodoči mamici. Pripomore k večji sprostitvi in preprečuje morebitne zdravstvene zaplete, bolečine v hrbtu in zatekanje nog. Terapija se lahko izvaja tekom celotne nosečnosti, le v zadnjih treh mesecih so potrebne določene prilagoditve. Seveda pa obstajajo tudi primeri, ko se refleksoterapija odsvetuje. Ponavadi so razlog različna težja obolenja, kjer so močno prizadeta stopala. Pomembno je biti previden tudi pri srčnih okvarah ali sladkorni bolezni. Prav iz tega razloga je pomembno, da stranka vnaprej obvesti maserja o morebitnih težavah in obstoječih bolezenskih stanjih.

Refleksoterapija stopal

Primerno tudi za nosečnice