Refleksoterapija: Naša stopala so odraz našega telesa

Več kot 5000 let stara preventivna metoda masaže stopal,  je učinkovita tudi v procesu rehabilitacije. Gre za refleksno-consko masažo stopal in dlani. S pritiskanjem in masiranjem refleksnih področij vplivamo na sproščanje in ravnovesje celotnega telesa. Uporablja se lahko tako v terapevtske kakor tudi sprostitvene namene, za uravnovešanje življenjske energije in izboljšanje splošnega zdravja. Nadvse učinkovita je pri zmanjševanju stresa, utrujenosti, motenj spanca in  prebavnih motenj, visokega krvnega pritiska, artritisa, alergij, bolečin v hrbtu, vratu, nekaterih kožnih bolezni ter najrazličnejših vnetij. Lahko je v pomoč pri težavah z zanositvijo, pomaga pri okrevanju po kapi, težavah s hrbtenico, astmo, migrenami ali nespečnostjo. Med njene pozitivne lastnosti spadajo globoka sprostitev, trden in globok spanec, povečanje delovanja protiteles, naravna odpornost organizma, čustveno ravnovesje in še veliko več.

Refleksoterapija

Refleksna masaža stopal

Naša stopala so zelo pogosto odraz našega telesa. Po kitajski medicini so senzorji vseh živcev notranjih organov, ki se širijo po celem telesu, zbrani na podplatih. Njihova masaža učinkovito stimulira delovanje notranjih organov ter pomaga balansirati nepravilnosti. S pritiskom na refleksne točke stopal, po telesu vzpostavljamo pretok energije imenovane Qi.

Zaradi različnih dejavnikov, se na živčnih končičih stopal nabirajo kristalčki sečne kisline in kalcijevih soli, ki zavirajo normalno delovanje organov. Terapevt to zazna kot drobnozrnat pesek, ki včasih kar škriplje pod prsti, klient pa kot bolečino, ki je pogost pokazatelj, da je organ, ki ustreza boleči coni oslabljen. Z vztrajno obdelavo bolečih con, kristalčki na stopalu razpadejo, se absorbirajo v limfni sistem ter telo zapustijo z znojem in sečem. Tako z refleksno masažo iz telesa dobesedno odplavimo nakopičeno nesnago, odstranimo zamaške, ki so zapirali energetske kanale ter vzpostavimo neoviran pretok energije po telesu. Izboljša se delovanje žlez in pretok krvi.

Preberite več

Refleksna masaža stopal točke

Kot že rečeno, z masažo skrbno zbranih točk odlično vplivamo na zdravje z njimi povezanih delov telesa in organov. Refleksologi pri svojem delu uporabljajo nekakšne zemljevide dlani in stopal, ki prikazujejo katere točke so povezane s katerim delom telesa. Čeprav o njej govorimo kot o masaži, gre pravzaprav predvsem za akupresuro.

Refleksologija se poslužuje energijskega pretoka v telesu, ki prehaja v vsako celico in sledi določenim potem, ki povezujejo organe in žleze s točkami na naših stopalih in dlaneh. Z masažo in pritiskanjem na občutljivo točko sprostimo energijski kanal, spodbudimo pretok energije in izboljšamo svoje zdravje.

Refleksna masaža stopal

Preberite več

Refleksna masaža stopal postopek

Terapija se prične s toplo kopeljo ali toplo brisačo, ki nam jo položijo na stopala. Da maser s prsti lažje drsi po koži, uporablja masažno olje. Stopalo, ki se ga ne masira, ostane zavito v brisačo.

Maser stopalo prime v roke in s palcem pritiska na točke po njegovi celotni površini, tako da prične pri prstih in nadaljuje proti peti. Ko zazna občutljivo točko, nanjo pritisne za pol minute, nato pa na dele okoli nje. Zaključi s ponovnim pol minutnim pritiskom ter celoten postopek ponavlja, dokler neprijeten občutek ne izgine. Ko zaključi z masažo prvega stopala, nadaljuje z drugim.

Refleksna masaža stopal za nosečnice

Čeprav je nosečnost naravni proces, veliko žensk v tem času trpi zaradi različnih nevšečnosti. Podpora refleksno conske masaže med nosečnostjo je v zadnjem času postala zelo cenjena in popularna, saj zelo hitro pripomore k izboljšanju tako fizičnega kakor psihičnega stanja mame in otroka v maternici.

S terapijo lahko začnemo takoj po tretjem mesecu nosečnosti in z njo nadaljujemo (z občasnimi presledki) praktično do poroda. Od konca tretjega, do vključno šestega ali sedmega meseca nosečnosti se lahko izvaja brez posebnih omejitev. Po šestem ali sedmem mesecu se terapije prilagodijo otroku v maternici, z namenom omogočiti dovolj prostora za njegov nemoten razvoj in rast. Pripomorejo pa tudi k bolj prostemu premikanju materine trebušne prepone ter olajšanju njenega delovanja srca, cirkulacije in dihanja.

Najpogostejši razlogi za izvedbo refleksno conske masaže v nosečnosti so sproščanje nosečnice, preprečevanje morebitnih zdravstvenih zapletov zaradi pogostega bruhanja, bolečin v hrbtu in vensko-limfnega zastoja v nogah, po porodu pa lahko pomagajo pri oteženem dojenju ali celo njegovi nezmožnosti.