Refleksoterapija: krepitev zdravja od nog do glave

Refleksoterapija je več tisočletij stara masažna tehnika, ki temelji na povezanosti specifičnih točk na stopalih (in dlaneh) z različnimi predeli telesa in notranjimi organi. S stimulacijo teh senzoričnih točk, s pritiski in masažo, izkušeni maser vpliva na določene dele telesa, jih revitalizira in napolni z energijo. Akupresurne točke imajo namreč po izročilu zmožnost učinkovitega prevajanja zdravilne energije, imenovane Chi ali Qi (kitajsko) oziroma Ki (japonsko). Zato refleksno masažo stopal kot alternativo uporabljajo za lajšanje različnih bolezenskih težav in kot metodo za ohranjanje zdravja. Namenjena je odpravljanju stresa in zmanjševanju napetosti, sprostitvi celega telesa in blaženju bolečin, vzpodbujanju krvnega pretoka in krepitvi imunskega sistema. Po tradiciji je cilj splošna odprava energetskih blokad in vzpostavitev nemotenega energetskega pretoka skozi telo. V refleksoterapiji je telo razdeljeno na deset refleksnih con oziroma vzdolžnih območij, ki potekajo od glave do pete. Na vsaki strani telesa je torej pet območij, ki potekajo po roki in po telesu navzdol do vsakega od petih nožnih prstov. Maserji uporabljajo tehnike na teh refleksnih območjih. Stopala pa predstavljajo temelj, ki je pomemben v odnosu do celotnega telesa.

V masažnem salonu OnzonThai izvajamo refleksoterapijo stopal za aktiviranje zdravilne moči telesa, njegovo čiščenje in spodbujanje pretoka energije, da dosežemo notranjo stabilnost in ravnovesje.

Refleksna masaža stopal: razlage delovanja

Več med seboj povezanih teorij se ukvarja z razlago načina, kako učinkuje refleksoterapija. Razlage govorijo o energiji, ki se nahaja med posameznimi deli telesa, ki tako drug z drugim komunicirajo preko elektromagnetnih polj. Komunikacija je lahko blokirana zaradi različnih vplivov iz okolice. Blokirane energijske tokove pa je možno obnoviti. Refleksoterapija naj bi razgradila kristalno mlečno kislino, nabrano v stopalih, in tako pomagala ponovno vzpostaviti pretok energije po telesu. Ključna pri refleksoterapiji je tudi odprava oziroma sproščanje stresa. Metoda deluje tako, da se preko pritiskov na refleksne točke na stopalih povezuje s centralnim živčnim sistemom in mu posreduje signale za sproščanje in zmanjšanje napetosti; s tem pa pozitivno vpliva na notranje organe. Z zmanjševanjem stresa se zmanjšujejo tudi bolečine in izboljšuje razpoloženje. Zniževanje nivoja stresa seveda pozitivno vpliva na odpravo blokad in ohranitev pretoka vitalne energije.

masaža stopal

Masaža stopal z refleksoterapijo: stimulacija refleksnih točk

Naša stopala so nekakšen zemljevid refleksnih točk, ki vodi do različnih delov v notranjosti telesa. Izkušen maser jih mora seveda dobro poznati. Denimo na nožnih palcih imamo točko za glavo; na blazinicah pod preostalimi prsti so točke za oči in ušesa. Ob robu stopala od palca navzdol je točka za hrbtenico. V srednjem predelu stopala so točke za različne organe prebavil, ledvice, srce, pljuča in druge organe. Preostale točke vodijo do ščitnice in drugih žlez, pa kolen in ramen …

Refleksoterapija stopal: spodbujanje psihofizičnega zdravja

Blagodejni učinki refleksoterapije segajo na več področij. S pospešenim krvnim obtokom se izboljša prenos kisika v celice. Spodbuja se pretok mezgovne tekočine po limfnem sistemu in pospešuje odvajanje toksinov iz telesa. Notranji organi so spodbujeni za boljše delovanje. Lajšajo se telesne bolečine v glavi, vratu in hrbtenici, blažijo se menstrualne težave. Pozitivni učinki na psihično počutje vključujejo mirnejši spanec, sprostitev po napornem vsakdanu in pomoč pri boju z depresijo.

Kot pri vsaki alternativni ali komplementarni metodi zdravljenja ne bo odveč posvet z zdravnikom.

Refleksna masaža stopal za nosečnice

Masaže se uporabljajo tudi za lajšanje nosečniških težav. Pogost pojav med nosečnostjo je zatekanje nog, do česar pride zaradi zastajanja tekočine. Refleksna masaža stopal pomaga pri zmanjševanju zatekanja, ugodno pa deluje tudi na fleksibilnost in prožnost mišic. Prav tako ima dober vpliv na psihično razpoloženje nosečnic, jih pomirja in sprošča, lajša napetost in poskrbi za boljši spanec. Pri resnejših težavah v nosečnosti se je seveda treba obrniti na zdravnika.

Več o prenatal masaži za nosečnice