Masaža – kakšne so koristi?

Kvalitetna in redna masaža prinaša številne blagodejne zdravstvene koristi. Lajša kronične bolečine, še posebno tiste v predelu hrbta, vratu in ramen; pogosto vzrok namreč leži v zakrčenih mišicah. Vpliva tudi na kakovost spanca. Raziskave kažejo, da lahko ublaži celo motnje spanja, saj vpliva na delta valove v možganih. Prav tako izboljša razpoloženje in pripomore k zmanjševanju stresa. Znižuje namreč raven hormona korizola in prispeva k povečanju količine serotonina in dopamina, ki sta ključnega pomena za premagovanje depresije in anksioznosti. Masaža celega telesa na splošno pripomore k sprostitvi, lajša bolečine v mišicah, išias in glavobole. Izboljšuje tudi delovanje imunskega sistema, saj povečuje število limfocitov v krvi, prav tako pa stimulira prebavni trakt. To vpliva tudi na preprečevanje zaprtosti in napenjanja. Na splošno si vsi raziskovalci tega področja delijo mnenje, da imajo redne masaže izjemne pozitivne učinke. Tega so se zavedali že ljudje v starodavnih civilizacijah, stari Rimljani, Grki in Kitajci, ki so se je redno posluževali kot ključnega dela pri zdravljenju različnih simptomov.

Masaža celega telesaMasaža glave

Kako poteka masaža celega telesa?

Poteka na trdem ležišču, ki zagotavlja najboljše pogoje za tradicionalne masažne tehnike. Maser začne s segrevanjem mišic in pritiski vzdolž energetskih vodov, s čimer se sprosti napetost in spodbudi raztezanje okončin. Celoten potek se navadno razlikuje glede na izbrano masažo, a pri tajski gre za to, da se uporablja ritmično gibanje in stiskanje s pomočjo rok, nog in kolen. Tehnike združujejo široko in ciljno akupresuro ter stimulacijo energetskih linij.

Masaža

Več o tem

Vrste masaž: vratu, glave, celega telesa

Zelo priljubljena možnost je seveda tradicionalna tajska, bodisi z arganovo kremo, aloe vero, mangovim maslom, toplimi zelišči, aromatičnimi olji ali čim drugim. Tukaj gre za masažo celega telesa, ki pomaga pri lajšanju bolečin in hkrati povrne koži elastičnost ter mladostni sijaj. Olje ali krema, ki se pri tem uporablja, služi tudi kot dodatna nega za kožo. Vedno se uporablja vrhunske proizvode najvišje kakovosti. Po drugi strani pa segreta zelišča prav tako ustvarijo prijetno sprostitev za telo in duha, delujejo pa tudi protivnetno. Mešanica navadno vsebuje limetino skorjo, limonino travo, sol, kurkumo in druge sestavine. Čokoladna masaža je primerna za vse sladkosnede ljubitelje kakava in čokolade, pa tudi za tiste z zelo suho kožo, ki je potrebna vlage. Na voljo so tudi posebne masaže za nosečnice, refleksoterapija in pa seveda masaža vratu ter glave. Njen glavni pozitivni učinek je lepša koža, saj učvrsti in privzdigne kožo ter zmanjša pojavnost gub. Prav tako pripomore k preprečavanju migren in glavobolov. Masaža vratu učinkovito odpravlja bolečine tega telesnega predela in hkrati izboljša splošno počutje. Spodbuja tudi pretok energije in uravnava harmonijo ter ravnovesje v telesu.

Preberite o masaži glave