Kakšen je pomen čaker za človeško telo?

Človeško telo premore sedem čaker. Gre pravzaprav za sedem energijskih centrov - transformatorjev energije, ki našemu telesu pomagajo pri povezovanju z univerzalno, vesoljno energijo - 'ki' oz. 'či' (chi). 'Ki' se pretaka po telesu od spodaj navzgor; vsaka čakra predstavlja višjo stopnjo bivanja. Vsaka izmed čaker, ki jo v našem telesu premoremo, napaja naše notranje organe z energijo.

Čakre v telesu

NUDIMO TUDI VEDEŽEVANJE

Poznamo 7 različnih čaker v telesu:

 • Korenska čakra: predstavlja ”sedež” volje do življenja. Leži tik ob trtici, energija, ki jo usmerja pa je povezana s preživetjem in ozemljitvijo, voljo in samozavestjo. Povezana je s strahovi in mislimi glede finančnega stanja in telesa. Če se bojimo, da te potrebe ne bodo zadovoljene, se ta čakra skrči in postane temna in umazana.
 • Sakralna čakra: leži ob genitalijah in je povezana s spolnimi žlezami ter tako vpliva na kreativnost, intuicijo in samozadovoljstvo. Nanjo vplivajo hrepenenja po telesnih užitkih, odvisnosti od droge, alkohola, hrane, telesna aktivnost, spalne navade, telesna teža, misli o lastnem telesu.
 • Solarni pleksus: Je mesto, kjer asimiliramo energijo, ki se pretaka skozi telo. Predstavlja center osebne moči, prostor ega, strasti, impulzivnosti, jeze in moči.
 • Srčna čakra: je center ljubezni, sočutja in duhovnosti.
 • Grlena čakra: uravnava presnovo in predstavlja center komunikacije, zvoka, ustvarjalne energije, pisanja, možnosti spremembe, transformacije in zdravljenja.
 • Tretje oko: se nahaja med obrvmi in je center intuicije. Ta čakra je usmerjena v našo notranjost in kaže na to, da se vse nahaja v nas in da vse izvira iz nas. Materialni zunanji svet je le iluzija, vse kar se navidez zdi, da izhaja od zunaj, v resnici izvira iz nas. Tretje oko snema film iz našega življenja, nanj pa vplivajo misli in želje o tem, da bi jasno videli svojo prihodnost, verovanje v nadnaravna bitja, želja ali strah pred njimi.
 • Kronska čakra: tu kanaliziramo energijo iz vesolja in prehajamo v stik s svojim višjim jazom. Povezana je z negativnimi ali pozitivnimi izkušnjami o organizirani veroizpovedi, pripravljenosti ali nepripravljenosti, da sprejemamo informacije z eterične ravni.

Če se oklepamo misli, ki v nas zbujajo strah, se nam čakra, na katero se misel nanaša skrči in umaže. V primeru, da veliko premišljujemo o neki zadevi, čakra zraste. Čeprav ni nič narobe, da imamo velike čakre, pa je pomembno, da so vse čakre enakomerne, saj le tako energija skozi njih teče uravnoteženo. Umazane in neuravnotežene čakre vzbujajo slabo počutje.

Čiščenje čaker je za zdravo telo izjemno pomembno

Za pravilno delovanje čaker se priporoča čiščenje čaker oz. odpiranje čaker, saj tako omogočimo, da le-te spet delujejo normalno. Čiščenje je sestavljeno iz dveh delov, in sicer čiščenja ali odpuščanja negativnih miselnih vzorcev in uravnoteženja, dokler vse čakre ne postanejo enako velike.

Navadno so najpogostejše težave čaker:

 • napačna smer rotacije,
 • zapacana/zablokirana čakra,
 • blokada samo na določenem nivoju čakre,
 • preveč delujoča čakra,
 • premalo delujoča čakra,
 • poškodovana (raztrgana, izčrpana, ...) čakra.

Čiščenje čaker izvajamo s posebnimi energijskimi tehnikami, kjer je najprej potrebno zaznati vsako čakro na posameznem nivoju in jo nato povezati z lastnim energijskim telesom. Velikokrat se kot pripomoček pri čiščenju čaker uporablja tudi zvok - zvonci, zvočne vilice, posebej pripravljeni zvoki, ki se predvajajo v prostoru ali pa samo glas.

Čakre delujejo pravilno, kadar so naši energijski centri (meridiani) pretočni. Takrat se tudi dobro počutimo, življenje pa doživljamo svobodno, lahkotno in veselo. Naš odnos do lastnega doživljanja življenja nam postopoma v življenje pripelje blokade, bolečine in druga nesrečna stanja. Šele, ko se zavemo slabega počutja ugotovimo kako velik je v resnici pomen čaker.

Čiščenje čaker v telesu

Čiščenja čaker se lahko lotimo tudi z meditacijo

Čiščenja čaker pa se lahko lotimo tudi sami. Največkrat se čiščenja čaker lotevamo z meditacijo. Najprej si moramo poiskati miren kotiček v katerem se lahko sprostimo. Med meditiranjem nas navadno naš nižji jaz (poznamo ga tudi kot ego) skuša zamotiti, saj se boji, da bomo našli duševni mir. Tako nas ego v času meditacije bombardira z nepomembnimi podatki o računih, prometu, prepirih, telesu ... tem mislim se lahko odrečemo tako, da jih vizualiziramo kot milne mehurčke, ki jih odpihnemo stran od nas. Med meditacijo se moramo posebej posvetiti vsaki čakri v telesu in njeni barvi. Med tem pazimo na to, da dihanje ostaja mirno, izdihi pa so daljši kot vdihi. S tovrstnim čiščenjem čaker bomo okrepili naše telo in duha, dneve pa bomo tako pričenjali z optimizmom in se tako veselili novih podvigov.