Subvencije za toplotne črpalke pomembno zmanjšajo strošek investicije

Ogrevanje s pomočjo toplotne črpalke velja za enega okolju najprijaznejših načinov ogrevanja, zato Eko sklad namenja subvencije za toplotne črpalke. Z njimi Eko sklad spodbuja nakup in montažo sistemov, ki omogočajo zelo učinkovito alternativno ogrevanje stanovanja in pripravo tople sanitarne vode. Toplotna črpalka za ogrevanje in hlajenje objekta uporablja obnovljive vire energije, kot so zrak, zemlja in voda. Zemlja, voda in zrak vsebujejo koristno toploto, ki se s pomočjo sončnih žarkov nenehno obnavlja. S pomočjo dodatne energije, ki jo proizvede toplotna črpalka, se lahko temperatura dvigne na raven, ki je potrebna za ogrevanje našega doma ali pisarne.

Toplotna črpalka, katere življenjska doba je dolga vsaj 20 let, za ogrevanje hiše porabi kar do trikrat manj primarne energije kot npr. plinski ali oljni kotli. Približno 75 % njene ogrevalne energije namreč prihaja iz okolja - iz zraka, vode ali zemlje, torej brezplačno. Toplotna črpalka tako za delovanje in zagotavljanje 100-odstotne grelne moči potrebuje le še 25 % električne energije.

S toplotno črpalko lahko pri ogrevanju prihranite tudi do 50 odstotkov stroškov. Dejansko so prihranki lahko tolikšni, da se investicija v toplotno črpalko izplača že v nekaj letih, prihranek ob nakupu pa prinašajo tudi subvencije za toplotne črpalke.


Ogrevanje s toplotno črpalko Vesttherm

Ogrevanje hiše s toplotno črpalko

Eko sklad - subvencije za toplotne črpalke

Ravno zaradi subvencije za toplotne črpalke je investicija v toplotno črpalko v zadnjem času izjemno ugodna. S ciljem pospeševanja naložb v obnovljive vire, kamor sodijo tudi toplotne črpalke, je Eko sklad uvedel dva načina stimulacije:

  • Eko subvencije za toplotne črpalke v obliki nepovratnih sredstev, ki jih investitor prejme po izvedbi ukrepa, ter
  • Eko kredit s subvencionirano obrestno mero za delno ali celotno financiranje investicije.

Vas zanima izračun toplotne črpalke? Z našim preprostim izračunom boste izvedeli, koliko lahko z montažo toplotne črpalke prihranite v primerjavi z vašim obstoječim sistemom ogrevanja. Za informativni izračun prihranka potrebujemo naslednje podatke: sedanji vir ogrevanja (energent),podatke o vašem sistemu ogrevanja (talno ali radiatorsko) ter porabo energenta za eno leto.

TOPLOTNE ČRPALKE VESTTHERM

TOPLOTNE ČRPALKE ZA VEČJE OBJEKTE