Pohištvo za predsobe - Kako preprečiti napake pri opremljanju?

Pohištvo za predsobe mora biti vsestransko, prilagodljivo in estetsko dovršeno. Predsoba je prostor, ki ga ima vsak dom, a ga mnogi ne znajo popolnoma izkoristiti. Pri opremljanju majhnih prostorov je treba upoštevati številne dejavnike. A kljub temu jih lahko s pravim pohištvom in optičnimi triki povečamo ter docela izkoristimo.
Veža je prvi prostor, v katerega vstopijo obiskovalci, zato je cilj ustvariti domač in prijeten ambient, ki zagotavlja optimalno funkcionalnost.

Predsobno pohištvo je nadvse vsestransko, saj zajema vse od omar, klopi za sedenje, taburejev, knjižnih polic, ogledal, obešalnikov do omar za čevlje ter stojal za dežnike. Izbira pravih kosov za vaš dom je odvisna od velikosti prostora, ki je na voljo, njegove oblike ter vaših potreb. Ključno je, da pri tem najdete ustrezno ravnovesje, ki vam bo pomagalo pri oblikovanju vabljivega, brezčasnega in urejenega vhoda.

pohištvo za predsobo v bež barvi

Kaj potrebujete in kako najbolje izkoristiti prostor, ki je na voljo?

Pohištvo za predsobe pred nakupom zahteva nekaj razmisleka. Premislite, kdo uporablja prostor ter kaj v njem poleg čevljev in plaščev še shranjujete. Če imate otroke, boste zagotovo potrebovali nekaj več shranjevalnega prostora, kot če živite sami.

Oglejte si vežo in preverite, kakšne možnosti vam ponuja. Imate dovolj prostora, da boste namestili omaro za predsobo, ne da bi vam ta ovirala gibanje ali odpiranje in zapiranje vrat? Živite v manjšem stanovanju, v katerem vam primanjkuje shranjevalnega prostora?

Izberite večnamensko pohištvo, kot so omara z ogledalom, shranjevalna klop ali omara, ki vam poleg obešalnega dela ponuja še predale. S takšnim dekorjem boste lahko predsobo uporabili kot shrambo za gospodinjske aparate in čistila. Nekaj več prostora pa boste pridobili še s policami. Nanje položite košare ali škatle, ki bodo zakrile nered ter poskrbele za organiziran in izoblikovan prostor.

omara z ogledalom

Kako izbrati najboljše pohištvene kose za dom in kako preprečiti napake pri opremljanju?

Pohištvo za predsobe naj vključuje osnovne stvari, kot so omara za predsobo ali omara z ogledalom, omara za čevlje ter morda klop oziroma tabure. Če je prostor večji, je prav takšna tudi izbira, če pa je prostor manjši, je dobro poseči le po osnovnih kosih pohištva.

Z osnovnimi kosi se boste izognili prenatrpanosti, vaša predsoba pa bo funkcionalna in urejena. Pomembno je, da se pri izbiri zavedate, da vse pohištvo ni namenjeno vsem prostorom. Vse večja priljubljenost odprtih tlorisov je namreč prisilila številne proizvajalce, da so pohištvo prilagodili novim trendom. Temu so sledili tudi v podjetju Alples, kjer boste našli predsobe, ki se popolnoma skladajo z drugim pohištvom za dom.

5 napak, ki se vselej pojavljajo pri opremljanju predsobe

Pohištvo za predsobe mora ustvariti očarljiv in dinamičen prostor. Da bi to dosegli tudi vi, smo spodaj zbrali najpogostejše napake pri opremljanju predsobe, ki se jim je najbolje izogniti:


1. Opremljanje brez načrtovanja
Pri dekoriranju majhnih prostorov je načrtovanje ključnega pomena. Pred nakupom premislite ali je prostor dovolj velik, da bi vanj pristajala omara. Predsoba se z napačnim izborom pohištva optično zmanjša, zato bi bilo mogoče bolje kupiti obešalnike za plašče. Podobno je z velikimi prostori. Če je veža velika, se vanjo zagotovo ne bo podal majhen stol ali manjša omara za predsobo, zato je bolje razmisliti o fotelju, morda večjem tabureju. Vaša naloga pri opremljanju je najti kose pohištva, ki so vam všeč in imajo prava razmerja za prostor.

2. Ni prostora za sedenje
Napaka, ki jo zasledimo v veliko domovih je, da ni prostora za sedenje. Razlog za to je mnogokrat velika omara za predsobo, ki zavzame celoten prostor. Takšnim napakam se v modernih predsobah brez težav izognemo. Nekdaj je bilo pohištvo zasnovano le za en namen, a danes ni več tako. Prenekateri kosi, še posebej klopce in tabureji, so zasnovani večnamensko. Uporabniku tako ponujajo prostor za sedenje ter za shranjevanje.

3. Zanemarjanje vhodnih vrat
Pri izbiri pohištva se zgodi, da izberemo tisto, kar nam je všeč. Povsem pa pozabimo na to, da se mora ujemati še z vhodnimi vrati. A čeprav je ta napaka precej pogosta, več posameznikov zanemarja dejansko odpiranje vhodnih vrat. Poglavitno je, da je prostor urejen tako, da se vhodna vrata brez težav odpirajo - ne glede na to, kako nujno potrebujemo omaro. Predsoba mora namreč stanovalcem zagotavljati tudi varen izhod v primeru nevarnosti.

4. Slaba osvetlitev
Slabo osvetljen predprostor deluje temačno in utesnjeno, še posebej, če je brez oken. Najoptimalnejša razsvetljava za veže je takšna, ki jo nadzorujete. Ta je zlasti primerna za stanovanja, kjer predsoba hkrati predstavlja povezovalni hodnik med prostori. Skrbno načrtovana razsvetljava vam bo omogočala, da jo prilagodite glede na potrebe. Seveda pa lahko z njo poudarite tudi edinstvene kose, kot je omara. Predsoba bo s poudarjanjem osrednje točke zaživela.

5. Pomanjkanje shranjevalnega prostora
Majhen prostor je z ustreznim pohištvom za predsobo mogoče spremeniti v eleganten in uporaben prostor. So stvari, ki svoje mesto preprosto najdejo v predsobi, toda brez ustreznega shranjevanja obstaja tveganje, da bo prostor videti neurejen. Omara za predsobo uspešno prepreči kaos, ki bi nastal v predsobi zaradi odlaganja čevljev, ključev, drobiža, dežnikov, torb ali copatov. Če primanjkuje prostora, nered preprosto skrijete z obešalniki za plašče in manjšo kredenco.

pohistvo za predsobe z vgradno omaro