Elektro omarice – nadometne v različnih izvedbah

Elektro omarice so ključni del elektroinstalacij, saj vanje vgradimo vse merilne in zaščitne naprave, kot so varovalke, pa tudi glavna stikala, ki nam omogočajo enostavnejši nadzor električnih instalacij in skrbijo za večjo varnost v lastnem domu. Elektro omarice sestavljajo trije osnovni deli – korito elektro omarice, vrata s tritočkovnim zapiranjem in elementi za pretokovno varovanje. Med seboj jih razlikujemo po načinu vgradnje (nadometne, podometne, prostostoječe) in po materialu, iz katerega so izdelane. Še posebej pri nadometnih elektro omaricah je pomembno, da so izdelane iz trpežnih materialov, ki so odporni na najrazličnejše dejavnike iz okolja. Najpogosteje so izdelane iz nerjavne pločevine ali umetnih materialov, ki se uspešno upirajo različnim vremenskim razmeram in tako zagotavljajo maksimalno zaščito varovalkam, pa tudi glavnim stikalom. Bolj kot sama izbira materiala je pomembna njegova kvaliteta – material mora biti ognjevaren in hkrati odporen na zunanje dejavnike. Omeniti pa je potrebno tudi dejstvo, da lahko elektro omarice uporabljamo na različne načine. V kolikor ne nameravamo izbrati prostostoječih, so nam na voljo tudi takšne, ki se pritrdijo na drog (nadometne).

elektro omara

Kako izbrati primerno vrsto elektro omarice?

Že pred samim pričetkom gradbenih del je potrebno postaviti oziroma montirati elektro omarice, kar pomeni, da jih je najprej potrebno ustrezno izbrati. Zelo pogosta izbira je nadometna elektro omarica, ki se montira neposredno na zid s pomočjo najmanj štirih vijakov. Zadnjo stran je potrebno prevrtati, na zunanjo stran pa je mogoče namestiti manjšo streho z namenom boljšega odtekanja vode. S pomočjo korit in lijakov zaščitimo kable, ki jih vsebuje elektro omarica. Izbiramo lahko tudi med podometnimi elektro omaricami, ki se vgrajujejo v zid. Pri sami montaži je potrebno upoštevati debelino izolacije, vnaprej pa je potrebno pripraviti še cevi za dovod in odvod iz elektro omarice. Pri nameščanju se uporablja poliuretanska pena, nakar se na elektro omarico pritrdi okvir. Poleg nadometne razdelilne elektro omarice je zelo pogosta odločitev za prostostoječo, ki jo je mogoče postaviti na podstavek ali temelj. Ne glede na to, katero vrsto izberemo, je za montažo potreben usposobljen monter z izkušnjami na tem področju, saj mora biti poskrbljeno za varnost. Splošno gledano so elektro omarice enostavne za namestitev, vendar mora biti le-ta pravilno izvedena.

VEČ O NAŠI ELEKTRO TRGOVINI SI PREBERITE TUKAJ!

Zakaj so plastične razdelilne elektro omarice vse pogostejša izbira?

elektro omaricaPlastične nadometne elektro omarice ne zahtevajo korozijske zaščite, izdelane pa so iz negorljive in nezlomljive plastike, zato so varne pred požari in odporne na različne vremenske dejavnike. Sama namestitev elektro omarice na montažno ploščo je hitra in enostavna. S posebnimi robovi je poskrbljeno za preprečevanje zamakanja. Trg je preplavljen s številnimi izdelki, ki so si med seboj sicer podobni, a se zelo razlikujejo tako po kvaliteti, kot tudi po ceni. Z nekaj koristnimi in preprostimi nasveti si lahko pomagamo pri izbiri primerne nadometne elektro omarice za določen namen. V podjetju Telmak boste poleg elektro omaric našli še ponudbo komandnih pultov, ki se uporabljajo za centralno upravljanje vseh vrst postopkov v industrijski dejavnosti. Zavedamo se, da je pri izbiri elektro omarice potrebno upoštevati posamezne vrste, od katerih je odvisen tudi način montaže. Smo družinsko veleprodajno trgovsko podjetje z elektrotehničnim blagom in našim strankam ponujamo elektrotehnični material za avtomatizacijo v industrijskih procesih priznanih blagovnih znamk, kot so Schneider Electric, Eaton, Teaflex, Kabeltec, Pizzato, Rittal in druge. Že od leta 1991 smo glavni distributer za Schneider Electric. Pri izbiri elektro omarice vam bomo z veseljem priskočili na pomoč in vam poskušali s strokovnimi nasveti iz prve roke olajšati izbiro.


Več o napih elektro omaricah si preberite tukaj: https://www.vsi.si/telmak/elektro-omarice