Frekvenčni pretvornik - regulator v sodobnih aplikacijah

Frekvenčni pretvornik je naprava, s pomočjo katere izboljšamo regulacijo procesov. Uporablja se namreč za krmiljenje hitrosti električnega motorja, zato je vse pogosteje uporabljena v sodobnih aplikacijah. Frekvenčnemu pretvorniku zato pravimo še regulator. Le-ta bistveno zmanjša porabo električne energije in zagotovi energetsko učinkovitost, poleg tega pa zmanjša mehanski stres v aplikacijah in optimizira delovanje aplikacij, odvisnih od elektro motorjev. Ker v sodobnih aplikacijah narašča potreba po pogonih s spremenljivo hitrostjo, pridejo vsekakor pri tem v poštev frekvenčni pretvorniki, ki nam ne omogočajo le vodenja hitrosti, temveč tudi vodenje po navoru in preko nastavljanja magnetnega pretoka optimizacijo izkoristka. Delovanje takšne naprave je, če je ta pravilno izbrana zelo zanesljivo in brezhibno, uporabniku dostopna cena regulatorjevpa je še ena izmed prednosti pri nakupu frekvenčnega pretvornika - regulatorja. Preden se lotimo nakupa, razmislimo, katerega in za kakšen namen potrebujemo. Odveč ne bo niti kakšen nasvet strokovnjaka s tega področja, saj poznamo kar nekaj vrst frekvenčnih pretvornikov, ki se uporabljajo v različne namene.

Kako izbrati pravi regulator za določen namen?

Izbira je odvisna od načina delovanja. Tip frekvenčnega pretvornika je potrebno prilagoditi aplikaciji oziroma funkciji oziroma se ravnamo po preprostem pravilu. Če nameravamo frekvenčni pretvornik uporabiti za mehki zagon ali za povišanje/pomanjšanje konstantne hitrosti obstoječega motorja, potem izberemo najpreprostejši tip regulatorja, ki je hkrati seveda na voljo po najbolj ugodnem ceniku. Če pa imamo v mislih zahtevnejše aplikacije, potem je potrebno zbrati frekvenčni pretvornik z možnostjo vektorske regulacije, katerega cena je v primerjavi z najosnovnejšim malce višja. Preden se lotimo nakupa pomislimo še na dejstvo, da se naprave med seboj razlikujejo po načinu montaže, velikosti, funkciji, moči in celo načinu parametriranja. Naprave se največkrat uporabljajo za regulacijo vrtljajev trifaznih asinhronskih elektromotorjev, načinov aplikacij pa je ogromno.

frekvenčni pretvornik delovanjefrekvenčni pretvornik cena

Ali je en frekvenčni pretvornik dovolj za večje število motorjev?

Načeloma lahko na en sam regulator priklopimo večje število motorjev, ker pa so pri tem vsi napajani z isto napetostjo frekvence, bodo njihove hitrosti temu proporcionalne. Tok frekvenčnega pretvornika mora biti večji od vsote nazivnih tokov vseh motorjev, priključenih na napravo. Ne smemo pozabiti tudi na vgradnjo motorske zaščite za vsak motor posebej ter na razliko v moči posameznih motorjev, ki ne sme biti prevelika.

Ne pozabimo na varnost

Pred napravo je potrebno vgraditi varovalke. Ker se frekvenčni pretvorniki dokaj hitro segrejejo, se lahko v primeru napačnega načina montaže zgodi požar, ki bo poškodoval samo napravo. Zelo pomembna je elektro vezava, saj lahko vsaka napaka, kot je priklop dovoda na izhod, uniči regulator. V podjetju Telmak smo družinsko veleprodajno trgovsko podjetje z elektrotehničnim blagom. Ponujamo elektrotehnični material za avtomatizacijo v industrijskih procesih priznanih blagovnih znamk, kot so Schneider Electric, Eaton, Teaflex, Kabeltec, Pizzato, Rittal itd. Če imate kakršno koli vprašanje v povezavi z regulatorji, se lahko kadarkoli obrnete na nas, saj vam bomo z veseljem svetovali.

Zakaj se odločiti za nakup v podjetju Telmak?

V našem podjetju se ukvarjamo s prodajo elektromateriala priznanih blagovnih znamk. Že od leta 1991 smo glavni distributer za Schneider Electric, nudimo tudi elektro material drugih priznanih blagovnih znamk, ob nabavi opreme pa cenjenim strankam nudimo tudi strokovno svetovanje. V naši ponudbi najdete tudi zmogljive frekvenčne pretvornike priznanega proizvajalca Schneider Electric, ki delujejo zmogljivo in brezhibno, poleg tega pa imajo zelo dolgo življenjsko dobo. Prav tako ugoden in konkurenčen je naš cenik frekvenčnih pretvornikov, ki si ga je mogoče ogledati v naši ponudbi z elektromaterialom. Za piko na i je dodana še kvalitetna, strokovna svetovalna izkušnja, za katero poskrbijo izkušeni prodajalci. Schenider Electric je eno vodilnih podjetij na področju upravljanja z energijo, zato je njihov regulator zagotovo prava izbira.