Pošlji povpraševanje

Barvanje s kano ima pozitivne učinke na celotno telo

Barvanje s kano izvira iz egipčanskih časov, saj so jo že takrat uporabljali za barvanje telesa in tkanin, volne in usnja. Na zahodu jo poznajo kot naravno barvilo za barvanje telesa, ki je zapeljivo in privlačno. V Ameriki in Evropi so jo spoznali, ko so angleški arheologi raziskovali piramide. Egipčani so začeli z njo zelo veliko trgovati, ker pa je bilo povpraševanje po bolj intenzivnih niansah veliko, so ji začeli dodajati razne kovinske soli in druge kemične snovi, ki so povzročale hude alergije na koži. Zaradi tega je dobila henna slabo ime, ljudje so začeli govoriti, da je škodljiva za telo. Kana za barvanje las, ki nima nobenih primesi je zdravilna, saj blagodejno vpliva na celotno telo. Takšna henna je body art kvalitete, kar pomeni, da je primerna tudi za poslikavo telesa.

Barvanje ali poslikava telesa s kano je umetnost, ki izvira iz Indije

Poslikava telesa ali Mehndi je umetnost, ki se je počasi razvijala. Poslikava je bila na začetku zelo enostavna, sčasoma pa so liki, oblike in vzorci postajali čedalje bolj zahtevni. Mehndi izvira iz Indije, odganja zle duhove in simbolizira blagoslov. Poslikava s kano predstavlja hvaležnost univerzumu za vse že dobljene darove in za darove, ki še prihajajo. Vsak lik ima svoj pomen in izraža prošnjo za blagoslov na določenem osebnem področju. Nam je Mehndi znan kot poročna poslikava telesa, ima pa veliko večji pomen. Ženske v Indiji si v nosečnosti s kano poslikajo gležnje in tako prosijo za zaščito sebe in otroka med porodom. Vdove imajo narisane simbole žalovanja, s čimer sporočajo okolici njihovo čustveno stanje. V primeru, da družina rabi več sreče, si ženske poslikajo telo s simboli, ki privlačijo v dom srečo. Poleg ljudi pa poslikave delajo tudi na živalih, da jim bolje koristijo in da so zdrave.

kana za barvanje laskana barva za lase odtenki

Čudovite rjave nianse lahko dobite pri barvanju s kombinacijo kane in indiga

Kana ima značilno oranžno rdečo barvo, ki jo ustvari pigment lavson. Lavson se poleg tanina in maščobnih kislin nahaja v listih rastline Lawsonia inermis, ki za svojo optimalno rast potrebuje najmanj 25°C. Idealni pogoji za njeno rast so v Indiji, Pakistani, Jemnu in Maroku. Če želimo dobiti rjavo ali črno nianso, moramo kano mešati z indigom, ki je prav tako naravno barvilo. Ima značilno modro nianso, ki jo daje pigment indigotin. Indigo je bil v starem veku najdragocenejše barvilo. Najdemo ga v rastlini Indigofera tinctoria po kateri je Indija tudi dobila svoje ime. Barvanje s kano in indigom je precej dolgotrajen postopek sploh v primeru, če želimo z njima dobiti črni odtenek. V tem primeru je najprej potreben nanos henne in še en nanos indiga. Henno pripravimo tako, da jo zmešamo s tekočino, ki je lahko voda ali čaj. Zmes je potrebno pripraviti v stekleni, keramični ali plastični posodi, uporaba kovinskih pripomočkov je odsvetovana. Ko je zmes dobro premešana, jo nepredušno zapremo in pustimo počivati na sobni temperaturi 24 ur. Potem zmes še enkrat dobro premešamo in začnemo z nanosom. Vedno je potrebno henno nanesti najprej na sprednji del glave. Na prečke v širini 1 cm nanašamo zmes in jo dobro vtremo v lasišče. Ko končamo, zaščitimo kožo s papirnatimi trakovi in si glavo ovijemo s plastično folijo za živila.

KAKO UPORABLJATI KANO ZA BARVANJE LAS?

Če kani pri barvanju dodate kakšna druga barvila, dobite različne zanimive nianse

Barvanje s kano na barvane lase je zelo priporočljivo, saj jim povrne sijaj in mehkobo. V primeru, da se henna nanese na temno podlago, bo odtenek manj intenziven, kot če je podlaga svetlejša. V našem prodajnem programu imamo tudi druga rastlinska barvila, osnovno barvilo pa je kana barva za lase. Odtenki so lahko zelo različni z mešanjem različnih rastlinskih barvil. Kombinacija indiga in henne nam da različne rjave odtenke in tudi črnega, pri pravilni uporabi. Dodajanje hibiskusa pomeni, močnejšo rdečo nianso, dodatek sene pa da bolj zlato oranžno nianso. Več nahttps://www.etnobotanika.eu/