Pošlji povpraševanje

Barvanje s kano je postopek, ki ga lahko preprosto izvedete doma


Barvanje s kano izvira iz Egipta, ko so si Egipčani z njo barvali lase, kožo, uporabljali pa so jo tudi za toniranje usnja, tkanin in volne. V mladih listih rastline je tanin, različne maščobne kisline in pigment lavson. Poznamo več različnih vrst kane ali henne, razlog za to je različna vsebnost lavsona v listih, ki je odvisna od klimatskih razmer in kvalitete zemlje, kjer je rastlina rastla. Najbolj je razširjena v Jemnu, Maroku, Indiji in Pakistanu. Pridobivanje henne poteka tako, da enkrat letno oberejo mlade liste rastline, jih posušijo v za to narejenih sušilnicah in zdrobijo v prah. Prah se preseje še trikrat, kar ga uvršča v višji razred kakovosti. Pudrasta tekstura je primerna tudi za poslikavo telesa, saj je brez kakršnihkoli primesi. Možno je tudi barvanje obrvi s kano. Na obrveh je henna obstojna okoli 5 tednov, na koži pa okoli 2 tedna. Postopek je enostaven in zdravju popolnoma neškodljiv, saj ni prisotnih nobenih kemikalij.


Za barvanje s kano potrebujete samo henna prašek in vodo


Postopek uporabe henne je dolgotrajen, saj je potrebno pasto pripraviti kar 24 ur pred nanosom. Prah dobro zmešamo z vodo v razmerju 1 : 3, da dobimo gosto zmes in ga pustimo v nepredušno zaprti posodi na sobni temperaturi. Po preteku 24 ur, je pasta pripravljena za nanos. Ko z nanosom zaključimo si glavo ovijemo s prozorno folijo za živila in pustimo delovati vsaj 4 ure. Za bolj intenzivni odtenek pustimo zmes delovati dlje. Po pretečenem času, zmes speremo, se umijemo in posušimo. Barvanje s kano in indigom poteka popolnoma isto, edina razlika je, da indigo dodamo zmesi tik pred nanosom. Indigo zelo hitro reagira z vodo in razvije barvo, veliko hitreje kot henna.

Barvanje s kano na barvane lase


Če bi se radi pobarvali na rjavo, zmešajte skupaj kano in indigo


Če kano mešate z ostalimi rastlinskimi praški, lahko dobite čudovito paleto raznih odtenkov. Rjave odtenke dobimo z mešanjem henne in indiga. Večji delež indiga pomeni temnejši rjavi odtenek, manjši odstotek indiga daje svetlejši rjavi odtenek z rdečim pridihom. Indiga nikoli ne uporabljamo samostojno, saj je izrazite modre barve. Henno lahko tudi mešate s hibiskusom, ki je ojačevalec rdečega pigmenta. Hibiskus dobro blaži hormonske spremembe, ki se kažejo kot prhljaj, izpadanje in sivenje. Če želimo doseči rjave odtenke brez rdečega pigmenta, dodamo henni in indigu še amlo. Amla je naravna rešitev proti sivenju ter vsem vnetnim spremembam na koži. Seno dodamo henni zaradi njenega negovalnega učinka. Glede na način priprave paste, ima lahko negovalni učinek ali pa razvije čudovito zlato rumenkasto barvo. Če prah vsebuje samo henno in nobenih drugih primesi, barvanje s kano na barvane lase ni problematično. Težave se lahko pojavijo v primeru, da henna vsebuje kovinske soli in druge kemikalije, ki so dodane za bolj intenzivni odtenek. Barvanje sivih las s kano je preprosto, saj jih učinkovito in trajno prekrije.

Barvanje s kano in indigom za sive lase
Kano in vodo je potrebno zmešati skupaj in pustiti 24 ur, nato se lahko z njo pobarvate


Kana je zelo cenjena rastlina, saj ima uporabne vse dele: liste, cvetove, korenine, plodove in lubje. Listi se uporabljajo še za: hlajenje telesa in zniževanje telesne temperature, odvajanje vode, pospeševanje izločanja sluzi iz dihalnega sistema, krepitev jeter. Uporabljamo jih tudi za zdravljenje ran, razjed, kožnih okužb, gobavosti, nerednih menstruacij, očesnih vnetij, vnetij grla in še bi lahko naštevali. Cvetovi henne imajo poživljajoče delovanje, ki vpliva na srce in živčevje. Parfum, ki je po iranski metodi narejen iz cvetov se uporablja za pomiritev ter proti nespečnosti in glavobolu. Lubje kane se uporablja za zdravljenje zlatenice in za normalizacijo delovanja jeter in vranice. Plodovi imajo veliko hranilno vrednost, zato se zelo krepčilni, uporabljajo se za zdravljenje griže. Znanstveniki v Indiji in v nekaterih afriških državah so začeli proučevati kano zaradi njenih antimikrobnih in antiviralnih lastnosti. Poleg tega pa znanstveniki raziskujejo tudi njeno delovanje pri opeklinah in pri melanomu. Vse kaže, da je kana ne samo rastlina preteklosti ampak tudi prihodnosti.

Več o naravnih barvah:https://www.vsi.si/etnobotanika/naravna-barva-za-lase

NARAVNA BARVA ZA SIVE LASE

OBLOGE ZA LASIŠČE