Pošlji povpraševanje

Naravna nega las in njena pomembnost za zdrave lase

Naravna nega las je dolgoročna naložba v bolj zdravo življenje, vendar od nas zahteva tudi nekaj napora. Če smo navajeni samo ošvrkniti polico s kozmetično nego in na hitro nekaj izbrati, potem se bomo morali pred prehodom na popolnoma naravno nego še malo izobraziti o škodljivih sestavinah in s čim jih nadomestiti. Šampone se pogosto oglašuje kot naravne ali organske - kljub temu pa še vedno vsebujejo agresivne sestavine, ki lahko pri bolj občutljivih posameznikih pripeljejo tudi do alergijskih reakcij. Zato je najbolje, če sestavine poznamo in jih vedno preverimo kar sami ter se ne zanašamo na nalepke in oznake.

Nega las in lasišča

Kakšnim šamponom se je potrebno izogibati?

Na trgu je na voljo široka izbira različnih šamponov, ki nam obljubljajo dobre rezultate. Pri nakupu velikokrat niti ne pogledamo sestavin oziroma nam le-te niso pomembne. Kljub temu pa bi bilo dobro, če bi o tem vedeli več in se na podlagi tega znanja odločili za boljše, manj nevarne sestavine. Različni produkti za nego las izjemno pogosto vsebujejo sulfate, ki lahko lase pretirano izsušijo pomembnih olj. V kolikor se soočamo s poškodovanimi in krhkimi konicami oziroma imamo občutljivo kožo, je smiselno zamenjati šampon in videti, ali se bo naše stanje s tem izboljšalo. Do izsušitve lahko vodita tudi izopropil alkohol in propanol. Še ena sestavina, ki se ji je dobro izogniti, so parabeni, ki se jih v industriji uporablja za preprečitev rasti bakterij v kozmetičnih izdelkih. Določene raziskave kažejo, da bi lahko obstajala povezava med uporabo izdelkov s parabeni in razvojem raka na dojki. Povezavo z rakom so našli tudi pri formaldehidu, ki se med nanašanjem vpija skozi kožo.

Zakaj je naravni šampon za lase dobra odločitev?

Naravna nega las pospešuje njihovo rast, ohranja konice navlažene in izboljšuje njihovo teksturo, ne spodbuja alergijskih reakcij in je primerna tudi za najbolj občutljivo kožo. Prav tako so naravni šamponi ekološko prijazni, saj ne vsebujejo težkih kemikalij temveč bio razgradljive sestavine. Velikokrat vsebujejo kokosovo olje ali aloe vero, karitejevo maslo (ki poskrbi za sijaj in barvo) in olje čajevca, ki je antiseptično in poskrbi za zdravo lasišče. Pri prestopu od navadnega k naravnemu šamponu smo velikokrat presenečeni, ker se slednji zelo malo peni oziroma se sploh ne. Razlog za to je dejstvo, da ne vsebuje natrijev lavil sulfata (SLS), ki se mu je ob izbiri kakršnih koli izdelkov na splošno bolje izogibati.

Naravni šampon za lase

Kako svojim lasem privoščiti obnovitveno nego?

Odgovor je odvisen od tipa naših las in stopnje poškodovanosti, na podlagi vsega tega pa lahko izberemo pravo negovalno olje zase. Priljubljena so recimo kokosovo (ki preprečuje izpadanje in poskrbi za lepo, sijočo frizuro), arganovo (ki je polno vitamina E in ni tako mastno kot kokosovo, zato se ga lahko uporablja bolj pogosto), ricinusovo (ki zelo pospeši rast las), monoi in olivno. Uporabimo le nekaj kapljic, da las ne zmastimo preveč. Poleg tega bodimo pozorni še na druge dejavnike, ki lahko pripomorejo k poškodovanju las, in si zagotovimo lepo in zdravo frizuro. Las ne smemo umivati prepogosto, saj jih na ta način preobremenimo in izsušimo. Najbolje je uporabljati mlačno vodo, nikakor pa ne prevroče. Med nanašanjem šampona ga je dobro s prsti vmasirati v lasišče. Tako občutno pospešimo rast in se znebimo maščobne snovi sebuma. Če le moremo, se je dobro odreči tudi toplotni obdelavi (ravnalniki, kodralniki, sušenje s fenom) oziroma uporabljati učinkovite spreje za zaščito pred toplotnimi poškodbami.