Pošlji povpraševanje

Nega lasišča je ključnega pomena za lepe in zdrave lase

Lepi, gosti in sijoči lasje predstavljajo zdravje, vitalnost, v veliko kulturah pa so celo simbol ženskosti in ženskega ponosa. Pri njihovem zdravju ter kvaliteti ima naše lasišče ključno vlogo, zato potrebuje skrbno nego. Za umivanje so najprimernejši blagi šamponi, za sušenje pa se karseda izogibajmo uporabi električnega sušilca, ki jih lahko prekomerno izsuši in poškoduje. Lasišča med sušenjem z brisačo ne drgnemo premočno, rajši ga nežno masirajmo, da bi stimulirali njegovo prekrvavitev. Za globinsko nego uporabljamo maske, ki jih izbiramo glede na naše potrebe.

Težave z lasiščem

Suhi lasje in lasišče so pogosta posledica prekomernega umivanja, česanja, sušenja s sušilnikom, uporabe navijalk ali trajnega kodranja, barvanja in beljenja las. Povzročajo jih tudi negativni vplivi okolja ter stiki z različnimi dejavniki, kot so močno sonce, morska, klorirana voda, temperaturne razlike in spremembe v vlažnosti zraka.

Mastni lasje in lasišče, so posledica povečanega izločanja žlez lojnic, ki je pod nadzorom spolnih hormonov, zato nanj težko vplivamo. Odvečno maščobo odstranjujemo z rednim umivanjem, ki naj bo vsaj trikrat tedensko, lahko tudi vsak dan. Uporabljamo šampone, ki so namenjeni negi mastnega lasišča.

Prhljaj ima skoraj vsak četrti človek. Gre za vnetje, ki prizadene področja kože, ki so zelo bogata z žlezami lojnicami. Koža celotnega lasišča se drobno lušči, pri hujših oblikah pa v lasišču opazimo  rdečkaste luščeče se predele, ki lahko srbijo. Takšno stanje najverjetneje povzroča kvasovka, ki živi na naši koži, poslabšata pa ga tudi povečano izločanje loja, ki je povezano z delovanjem spolnih hormonov in stres. Težje oblike zdravimo z medicinskimi šamponi, ki odstranjujejo omenjeno kvasovko P. ovale.

Sivenje las je povezano s staranjem. Lasni mešiček postopoma proizvaja vse manj kožnega pigmenta melanina, las pa tako postane svetlejši, dokler popolnoma ne pobeli. Sivenje se pogosto začne že pri tridesetih in je genetsko pogojeno.

S človeškega lasišča vsakodnevno, neopazno izpade do sto las, ki so vidni le med umivanjem ali česanjem. Ko las izpade, iz lasnega mešička prične rasti nov. O bolezenskem izpadanju govorimo, ko vsak dan izpade vsaj 200 las.

Če je naravno ravnovesje vlage v lasišču moteno, se pogosto pojavi srbeče, suho lasišče, ki je lahko povezano s staranjem, obremenitvami, hormonskimi spremembami, zunanjimi dejavniki, kot so spremembe temperature ali letnega časa, slabo prehrano ali kajenjem, zdravili, onesnaženostjo okolja, kozmetičnimi šamponi, mili in negovalnimi izdelki za lase, ali določenimi bolezenskimi stanji.

Porušen ph lasišča

Kemična sredstva za nego las pogosto porušijo raven naravne kislosti lasišča in odstranijo naravna lasna olja. Normalna kislost (pH), za katero skrbijo izločki žlez znojnic in lojnic, naj bi se gibala okoli 5,5, s prepogostim umivanjem, agresivnimi šamponi ipd., pa jo zlahka uničimo. Lasišču pomaga preprečevati vdor patoloških bakterij, ki se zgodi, če je koža prekisla (pH pod 5), preprečuje pa tudi luščenje kože zaradi izrazito izsušenega lasišča, ki je posledica premalo kisle kože (pH nad 6). Sredstva za nego naj bi imela pH med 4,5 in 6. Namesto agresivnih šamponov so priporočljivi zeliščni, blagi, lase pa je, vsaj poleti, dobro večkrat navlažiti z deževnico.

Preverite še našo ponudbo izdelkov za nego kože

Naravna nega las

Naravna kozmetika doživlja preporod saj se nas vse več odloča za uporabo naravnih izdelkov, ki ne vsebujejo parabenov, alkoholov ter drugih škodljivih snovi. Naravni izdelki za nego las so pripravljeni iz naravnih rastlinskih olj, ekstraktov, eteričnih olj, nežnih olivnih mil in sode bikarbone, naravne gline, jabolčnega kisa, rastlinskih glicerinov, izvlečkov sadja ter zelenjave.

Naša ponudba vsebuje 100 % naravne barve za lase v svoji neokrnjeni obliki. Gre za presne pripravke iz indijskih rastlin in ajurvedskih zelišč. Nudimo vam tudi ostale izdelke za nego las, kot so naravne obloge, olja in šamponi, ki bodo poskrbeli za popolno nego, rešitev problemov z lasmi in lasiščem, hkrati pa pomagali pri preprečevanju nastanka zgoraj opisanih težav. Za naše izdelke garantiramo, da so izbrani po načelih etične in pravične trgovine (FAIR TRADE).