Nega las in lasišča

Zdrav in lep las se prične pri zdravem lasišču, zato je s primerno nego smiselno začeti prav tam. Paziti moramo, da ne uporabljamo preveč agresivnih šamponov in prevročega fena, da las ne češemo pregrobo ter da v ta namen uporabljamo primerno krtačo.

Neprimeren šampon pogosto odstrani naravno zaščito lasišča, ga zelo izsuši in povzroči videz prhljaja. Glede na široko ponudbo najrazličnejših šamponov je dobro vedeti kakšne lase imamo, v kakšnem stanju so, ipd., le tako bomo lahko izbrali takšnega, ki bo našim lasem in lasišču ustrezal.

Lasišča med brisanjem ne drgnemo premočno, vseeno pa je priporočljiva nežna masaža, saj s tem stimuliramo njegovo prekrvavitev.

K negi las pa spadajo tudi maske za lase in lasišče. Lase naredijo voljne, mehke, prožne in sijoče, hkrati pa lahko odpravljajo tudi strukturne poškodbe. Najučinkovitejše so maske, namenjene za uporabo v salonu, vsekakor pa je dobro, da si vsake toliko privoščimo tovrstno nego las tudi doma.   

nega las

Nasveti za barvanje las

Kar nanesemo na lasišče, vnesemo tudi v telo. V zadnjih letih se kopičijo znanstveni dokazi, ki kažejo na to, da sestavine, ki so v šamponih in sintetičnih barvah za lase škodujejo našemu zdravju, zlasti pa se povezujejo z rakom na mehurju in hormonskimi motnjami.

Naravna barvila podjetja Etnobotanika so koži in lasem neškodljiva. Izdelana so iz zdravilnih rastlin (kana, indigo, sena), katerih naravni pigmenti se spojijo z melaninom v naših laseh, brez da bi jih poškodovali. Tovrstne barve za lase nosijo oznako »Body art«, ki pomeni kakovost naravnih rastlinskih barvil.

Kana je na prodaj v obliki finega rastlinskega prahu, ki se ga pred uporabo zmeša z vodo, tako da dobimo zmes s teksturo gostega jogurta. Najboljši učinek bomo dosegli, če jo pred uporabo pokrijemo s plastično folijo in čez noč pustimo v hladilniku. S pomočjo čopiča jo nanašamo na suhe lase in za najboljše rezultate pustimo delovati od 3 do 5 ur. Kana lase obarva živo rdeče. Na sivih in svetlih laseh bo barva zelo vidna, na temnejših ali celo črnih, pa bo lahko razlika le v odtenku. Pri zelo temnih laseh barvne spremembe ne moremo pričakovati, zdravilni učinki pa delujejo ne glede na barvo las.

Vedeti moramo, da ima kana le eno barvilo, vse kane, ki so na prodaj v različnih odtenkih pa vsebujejo primesi, ki so zdravju škodljive. Vseeno zdrava rešitev za različne barvne odtenke obstaja. Dosežemo jih tako, da jo mešamo z nekaterimi drugimi zelišči.

Indigo je rastlina z modro barvno molekulo. Pri mešanju s kano bo barva las rjava, če naredimo mešanico kjer je več kane, bo barva rdeče-rjava, pri tisti z več indiga pa temno rjava. Uporablja se ga podobno kot kano, le da je na red za uporabo takoj, ko ga zmešamo z vodo.

Sena je rastlina z zlato-rumenim pigmentom, ki lase obarva zlato. Lahko se uporablja neposredno preko pobeljenih las za sanacijo kemijskih poškodb.

DEJSTVA IN ZMOTE O NARAVNI KANI

Negovalno olje za lase

Olje je primerno za nego vseh tipov las, v vsakem stanju.

Monoi olje lase učinkovito ščiti pred različnimi vremenskimi dejavniki kot so sonce, veter, bazenska in morska voda, velike temperaturne spremembe itd. Njegova uporaba se zelo priporoča tudi pri poškodovanih laseh, saj jih hrani, vlaži in obnavlja.

Amlino olje je primerno za suhe in poškodovane lase, saj jim vrača lesk in prožnost. Nanos je lahko vsakodneven. Lasje so po njegovi uporabi videti veliko bolj zdravi. Poleg blagodejnega delovanja na same lase, pa zelo dobro vpliva tudi na lasišče. Uporablja se v primeru težav s prhljajem, srbečico itd.

olje za lase

100% naravna nega las

Podjetje Etnobotanika svojim strankam ponuja pestro izbiro ekoloških izdelkov za 100 % naravno nego las, široko paleto naravnih olj,  različne obloge,  naravne barve in produkte za barvane lase.