Zobna ščetka odloča o zdravju vaših zob!


Gotovo se strinjate, da je zobna ščetka najpomembnejši pripomoček pri vzdrževanju vaše ustne higiene. Čeprav so na voljo tudi druge možnosti, je namreč prav redno ščetkanje najbolj priljubljena izbira za tiste, ki želijo dobro poskrbeti za zdravje svojih zob in ustne votline. A katera je najboljša zobna ščetka, če pa je izbira na trgu tako pestra? Je boljša električna zobna ščetka ali navadna? V nekaterih primerih pride v poštev le kompaktna potovalna zobna ščetka, v drugih si lahko privoščite takšne z raznimi dodatki ... Univerzalne rešitve ni, odločiti se morate glede na svoje želje in potrebe.

Zobna ščetka ionskaZobne ščetke ionske
Raznolike zobne ščetke ponujajo obilo izbire


Nekoč so bile na izbiro le klasične zobne ščetke, ki so seveda še danes najbolj priljubljena izbira, čeprav izgledajo precej drugače kot so pred nekaj deset leti. Imamo pa danes na voljo kar nekaj alternativ. Že klasične zobne krtačke se prodajajo v vrsti različnih izvedb, potem pa so tu še električne, ionske in druge zobne ščetke.


Za vzdrževanje osnovne ustne higiene ni potrebna napredna električna ali ionska zobna ščetka. Čisto dovolj je običajna zobna krtačka, če jo seveda uporabljate redno in pravilno. To velja za večino ljudi, ki nima posebnih potreb pri umivanju zob. Tisti, ki imajo na primer stalne zobne aparate ali proteze, občutljive zobe ali druge težave, bodo iskali ustreznejše zobne ščetke. V takšnih primerih je najboljša zobna ščetka morda električna, ki z ultrazvočnimi vibracijami učinkovito čisti zobe brez potrebe po močnem pritiskanju.


Zobna ščetka naj se uporablja redno in pravilno


Sploh ni važno, ali je bolj primerna električna zobna ščetka ali navadna, če ščetke ne uporabljate redno in pravilno. Že mala potovalna zobna ščetka lahko odlično opravi svojo nalogo, na drugi strani pa niti najbolj napredne električne ščetke ne bodo koristile tistemu, ki si zob ne umiva redno.

ŠČETKANJE ZOB